Ιατρικά κυκλώματα διαφθοράς και διαπλοκής

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για διαφθορά και διαπλοκή στο χώρο της Υγείας. Οταν, όμως, το λέει ο Υπουργός Υγείας σημαίνει ότι διαθέτει στοιχεία και πληροφορίες, διαφορετικά θα ήταν καλύτερα να μην προέβαινε σε μια τέτοια καταγγελία.

Είναι αλήθεια ότι κατά καιρούς στο χώρο της Υγείας έχουν γίνει πάμπολλες καταγγελίες για μίζες και προμήθειες στις φαρμακευτικές υπηρεσίες, για μίζες και προμήθειες στην αγορά ιατρικού εξοπλισμού, για μίζες και προμήθειες για την αγορά ιατρικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και αποστολή ασθενών σε ιατρικά κέντρα στο εξωτερικό.

Ακούστηκαν ακόμη καταγγελίες για «φακελάκια» και για παρεμβάσεις στη μεγάλη λίστα αναμονής των ασθενών.

Τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς συμβαίνουν και σε άλλες υπηρεσίες τόσο του δημόσιου, όσο και ημιδημόσιου τομέα.

Οταν, όμως, παρατηρούνται στο χώρο της Υγείας, θα πρέπει να μας προβληματίσουν διπλά και τριπλά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε και να ανεχθούμε ανθρώπους, οι οποίοι πλουτίζουν σκανδαλωδώς πάνω στον πόνο και την υγεία των συνανθρώπων μας.

Οσοι ενέχονται, αλλά και όσοι συγκαλύπτουν τέτοιες σοβαρές υποθέσεις σκανδάλων και διαπλοκής στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, εγκληματούν διπλά.

Ο νέος Υπουργός Υγείας δεν θα πρέπει να μείνει μόνο στις διαπιστώσεις ότι υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή.

Πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι είναι αποφασισμένος να βάλει το «μαχαίρι στο κόκαλο». Ορθά έχει ζητήσει τη στήριξη των αρμόδιων Αρχών του κράτους, όπως του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα.

Μιλάμε για μεγάλη «πληγή» στο χώρο της δημόσιας υγείας. Δεν μιλάμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά γίνεται λόγος για διαπλοκή, για ύπαρξη κατεστημένου, το οποίο γεννά, επιτρέπει και ανέχεται τέτοια φαινόμενα.

Για να ξηλωθούν τέτοια βαθιά κυκλώματα, πίσω από τα οποία υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, απαιτείται πρώτιστα πολιτική βούληση και αποφάσεις που θα οδηγούν στην αξιοκρατία και στη διαφάνεια.

Να τοποθετηθούν σε θέσεις κλειδιά σε όλο το χώρο της δημόσιας υγείας, άνθρωποι ικανοί, προσοντούχοι και έντιμοι.

Ο χώρος της Υγείας απαιτεί εξυγίανση απ’ όλες αυτές τις βαθιές και ριζωμένες σαθρές καταστάσεις για να μπορέσει να αναδιοργανωθεί και να προετοιμαστεί, όπως είναι και ο βασικός στόχος, για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Υγείας.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να εντάξουμε ένα διεφθαρμένο Σύστημα Υγείας στο ΓεΣΥ, γιατί κάτι τέτοιο θα σημαίνει εκ προοιμίου αποτυχία. Χρειάζεται πρώτα εξυγίανση και μετά αποφασιστικά βήματα εφαρμογής του ΓεΣΥ.

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.