Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκτός των νόμων της αγοράς

Μας δίδαξε πολλά τούτη η κρίση που έπληξε τον πλανήτη. Και θα μας διδάξει ακόμα περισσότερα, προφανώς.

Ότι η δημόσια υγεία δεν μπορεί να παζαρεύεται στους νόμους της αγοράς, όμως είναι το κυρίαρχο. Και το πλέον αυτονόητο. Και το αναγνωρίζει σύμπασα η Ευρώπη. Συνομιλούμε με δύο βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Υγείας, τη Σάβια Ορφανίδου από τον ΔΗΣΥ και τον Γιώργο Τ. Γεωργίου από το ΑΚΕΛ για το θέμα αυτό και επιχειρούμε μια χαρτογράφηση της κατάστασης.

Συνεντεύξεις στη Μαρία Φράγκου

  1. Η δωρεάν δημόσια υγεία επιβάλλεται να στηριχθεί και να υποστηριχθεί. Αυτό επιβεβαιώνει η πανδημία, τις συνέπειες της οποίας ζούμε αυτό το διάστημα. Υπάρχουν αγαθά και υπηρεσίες, ανάμεσά τους και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που πρέπει να τοποθετηθούν εκτός των νόμων της αγοράς, όπως το είπε και ο Μακρόν στο διάγγελμά του στον γαλλικό λαό;
  2. Τα δημόσια νοσηλευτήρια της χώρας μας είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες, όπως φαίνεται, ανάγκες; Μήπως θεωρούσαμε ότι το «κακό» ήταν μακριά και δεν θωρακιστήκαμε ως έπρεπε;
  3. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση κινούνται, μεν, προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι όμως αρκετά για αντιμετώπιση της κατάστασης;

Γιώργος Τ. Γεωργίου: Η κυβέρνηση μάλλον αυτοσχεδιάζει για αυτό και οι συνεχείς αλληλοαναιρέσεις

  1. Η δημόσια υγεία υπήρξε διαχρονικά για τον άνθρωπο το μεγαλύτερο και πολυτιμότερο αγαθό. Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού που εφάρμοσαν συντηρητικές και δεξιές κυβερνήσεις ανά το παγκόσμιο, έθεσαν τα κέρδη και υπερκέρδη πάνω από την υγεία του λαού. Οι πολιτικές του λιγότερου κράτους, της λιτότητας και των περικοπών είχαν αρνητικές επιπτώσεις και παρενέργειες σε όλο το φάσμα της υγείας, τα δημόσια νοσηλευτήρια, την επάρκεια και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν σε δύσκολες συνθήκες. Το ίδιο και σε σχέση με τα φάρμακα και τα εμβόλια και άλλα αναλώσιμα υλικά. Όταν θα βγούμε από αυτή την κρίση, χρειάζεται να επαναξιολογηθούν θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και την ανάγκη ενός κράτους πρόνοιας και δικαιοσύνης. Τη συζήτηση αυτή άνοιξε ήδη ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

 

 

  1. Τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται επί ξηρού ακμής. Είναι πολύ εκτεθειμένα και οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να μην αντέξουν αυτή την κρίση και να έχουμε ένα συνολικό Κραχ στη δημόσια υγεία. Δεν θέλουμε να κινδυνολογούμε, αλλά τονίζουμε στους κυβερνώντες: Οι πολιτικές του λιγότερου κράτους και των περικοπών πέραν των 500 εκατομμυρίων ευρώ από τους κρατικούς προϋπολογισμούς τα τελευταία χρόνια, με σκοπό τα οικονομικά μαξιλαράκια, έκαναν τη ζημιά τους. Θυσίασαν την υγεία στο βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων. Απογύμνωσαν τα δημόσια νοσηλευτήρια, άφησαν αστελέχωτες τις κλινικές σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και χωρίς εξοπλισμό, με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορούν να αποτελέσουν τη σπονδυλική στήλη της δημόσιας υγείας. Χαρακτηριστικά, αναφέρω ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές στατιστικές, ο μέσος όρος σε δαπάνες για την Υγεία ήταν 7,4% και για την Κύπρο 2,4%. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους! Δεν σχεδίασαν, δεν προγραμμάτισαν την ώρα που έπρεπε ώστε σήμερα ο λαός μας να μπορεί να προσβλέπει με αισιοδοξία για την περίθαλψη και την υγεία του. Μπορεί να λέμε όλοι “μένουμε σπίτι” για αυτοπροστασία, για να προστατεύσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όλους τους συνανθρώπους μας, όμως δεν μπορεί να μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις, που έχουμε στην υγεία. Δυναμώνουμε, λοιπόν, τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων και όλου του λαού.

 

 

  1. Τα μέτρα της κυβέρνησης μετά το διάγγελμα-φούσκα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι όμως μέτρα που χρειάζεται να προωθηθούν άμεσα, χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις. Ναι, κάτω από το βάρος της αντίδρασης και της πίεσης του λαού, ανακοίνωσε μέτρα η κυβέρνηση και με ικανοποίηση τονίζουμε το γεγονός ότι πολλά εξ αυτών ήταν θέσεις και προτάσεις του κόμματός μας. Τονίζουμε την καθυστέρηση που υπήρξε στη λήψη αποφασιστικών και δραστικών μέτρων, χάνοντας πολύτιμο χρόνο, με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, τα οποία και αυτά τα έκλεισε χωρίς να συμβουλευθεί κανέναν, ούτε επιστήμονες, ούτε πολιτικές δυνάμεις. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι με το πέρασμα του χρόνου η κυβέρνηση μάλλον αυτοσχεδιάζει για αυτό και οι συνεχείς αλληλοαναιρέσεις, απουσιάζοντας ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός. Καταντήσαμε η κυβέρνηση να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Οι καταγγελίες των γιατρών και των νοσηλευτών ότι επικρατεί χάος στα νοσοκομεία και ότι καλούνται να αντεπεξέλθουν σε αυτόν τον πόλεμο, χωρίς όπλα και πολεμοφόδια, μιλούν αφ’ εαυτού. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο, που αντί να ανοίγει νέες κλίνες, κλείνει τα δημόσια νοσηλευτήρια. Δεν μπορεί η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ να κρύβεται πίσω από την ατομική και συλλογική ευθύνη, γιατί οι ευθύνες τους είναι τεράστιες σε ό,τι αφορά την υγεία του λαού. Το ΑΚΕΛ συντεταγμένα ήδη έχει θέσει τα στελέχη του στην πρώτη γραμμή. Ένας μεγάλος αριθμός βρίσκεται στις υπηρεσίες του λαού, ώστε να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι στην κοινωνία.

Σάβια Ορφανίδου: Οι διαστάσεις της πανδημίας δεν προσφέρονται για διαχωρισμούς, αλλά για συνένωση δυνάμεων

  1. Η κρίση του ιού μάς βρήκε ήδη να λειτουργούμε σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Έχουμε ήδη περάσει σε μια νέα εποχή δημόσιας υγείας με ισότιμη κατανομή βαρών σε ένα σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης, καθολικής εφαρμογής για όλους. Σύντομα και με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, με τη δυνατότητα στους πολίτες να απευθύνονται τόσο στα κρατικά νοσηλευτήρια όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Επιπρόσθετα, οι τιμές των φαρμάκων δεν καθορίζονται πλέον με τους νόμους της αγοράς, αλλά είναι ως επί το πλείστον ενταγμένα στο ΓεΣΥ. Λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού και στην Κύπρο, είχαν εντοπιστεί αυξημένες τιμές σε συγκεκριμένα προϊόντα προσωπικής υγιεινής (μάσκες, αντισηπτικά κ.τ.λ.), για τα οποία η κυβέρνηση έχει ήδη εισάγει πλαφόν στις τιμές για αντιμετώπιση του φαινομένου της αισχροκέρδειας.

 

  1. Το Υπουργείο Υγείας έθεσε σε εφαρμογή μια συγκροτημένη πολιτική, μέσω των προϋπολογισμών του ΟΚΥπΥ, για την επαρκή στελέχωση των κρατικών μας νοσηλευτηρίων και ιδιαίτερα για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των δομών και του ιατρικού εξοπλισμού. Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται με συνέπεια, ενόψει και του νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος με την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στο ΓεΣΥ. Δυστυχώς μας πρόλαβε η κρίση του κορονοϊού, μια κρίση που δεν κτυπά συθέμελα μόνο το σύστημα της Κύπρου, αλλά και όλα τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις τεράστιες επιπτώσεις αυτής της πανδημίας και συνεπώς κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν είχε προετοιμαστεί. Είμαστε ακόμα στην αρχή, οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και κρίσιμες, και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προλάβουμε τα χειρότερα. Οι διαστάσεις της πανδημίας δεν προσφέρονται για διαχωρισμούς, αλλά για συνένωση δυνάμεων. Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει ένα πακέτο μέτρων ύψους 100 εκ. ευρώ για τα έκτακτα θέματα υγείας, το Νοσοκομείο Αμμοχώστου έχει οριστεί ως σημείο αναφοράς για τον κορονοϊό και ως εκ τούτου έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σωστή στελέχωσή του, και αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπό τις περιστάσεις, τα ατυχή περιστατικά στα άλλα νοσοκομεία μας. Κυριότερα, με διάταγμα του υπουργού συμβάλλει πλέον και ο ιδιωτικός τομέας στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν υπάρχουν μαγικές, ούτε εύκολες λύσεις για αυτή την κρίσιμη εποχή. Γι’ αυτό και δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό που με αυταπάρνηση και θυσίες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όλες αυτές τις βδομάδες για αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.

 

  1. Ας μην έχουμε αυταπάτες, είμαστε σε κατάσταση πολέμου. Η κυβέρνησή μας είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ενήργησε υπεύθυνα και σοβαρά, λαμβάνοντας διαδοχικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, τα οποία στο σύνολό τους κρίνονται πολύ αυστηρά και αναγκαία, κηρύσσοντας την Κύπρο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παράλληλα η κυβέρνηση, έχοντας πλήρη επίγνωση των σοβαρών επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία, εξήγγειλε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων ύψους 700 εκ. ευρώ (3% του ΑΕΠ), το οποίο πηγάζει από τα αποθέματα της κυβέρνησης που δημιουργήθηκαν λόγω της συνετής και σωστής δημοσιονομικής διαχείρισης, και αναμένονται και άλλα μέτρα σύντομα. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεών μας, στη στήριξη των εργαζομένων μας, στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση του παζαριού. Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και τα μέτρα που εξήγγειλε η ΚΤΚ, με την απελευθέρωση αποθεμάτων κεφαλαίου προς τις τράπεζες ύψους 1,4 δις ευρώ.

Οφείλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα τώρα για να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από τον κορονοϊό για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κρίση με τις λιγότερο δυσμενείς συνέπειες. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να εφαρμόσουμε με πειθαρχία και ευλάβεια όσα μέτρα εξαγγελθούν. Ο καθένας μας έχει ατομική ευθύνη για τις πράξεις του, οι οποίες έχουν επιπτώσεις στο σύνολο. Μόνο μέσα από τη σωστή τήρηση των κανονισμών μπορούμε όλοι μαζί να βγούμε κερδισμένοι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy