Ιατροσυμβούλιο για άδειες ασθενείας πειθαρχικά ελεγχόμενων, ζητούν βουλευτές

Την κατάθεση τροπολογίας σχετικά με την παραχώρηση άδειας ασθενείας σε δημόσιους λειτουργούς, που είναι υπόλογοι για πειθαρχικές υποθέσεις, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη ιατροσυμβουλίου, θα εξετάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά τη συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση, με αφορμή την περίπτωση πειθαρχικής δίωξης εις βάρος ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας.

Στην απόφαση αυτή προχώρησε η Επιτροπή καθώς στη σημερινή συνεδρίαση τα μέλη της εντόπισαν καθυστέρηση οχτώ μηνών εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας για την προώθηση της υπόθεσης για εκδίκαση. Εκφράστηκαν, δε, ανησυχίες ότι μπορεί η εκδίκαση της υπόθεσης για πειθαρχικά αδικήματα να μην ολοκληρωθεί, εφόσον αναμένεται η αφυπηρέτηση του ελεγχόμενου αξιωματικού το 2024, ενώ στο μεταξύ υπάρχει το ενδεχόμενο να μείνει εκτός της υπηρεσίας με άδεια ασθενείας.

Κατά τη συζήτηση, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημείωσε ότι έγιναν καταγγελίες για κακοποιητική και παρενοχλητική συμπεριφορά κατά ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας στον χώρο εργασίας, τόσο από γυναίκες, όσο και από άντρες. Τόσο η κ. Χαραλαμπίδου, όσο και άλλα μέλη της Επιτροπής επεσήμαναν ότι από την υποβολή των καταγγελιών έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπο της Αστυνομίας στη συνεδρίαση, τον Απρίλιο του 2021 δόθηκαν οδηγίες να προχωρήσει πειθαρχική έρευνα αναφορικά με τις καταγγελίες, οι οποίες αρχικά ήταν δύο, ενώ κατά το διάστημα της διερεύνησης υποβλήθηκαν άλλες 11 καταγγελίες. Ο ίδιος σημείωσε, ακόμα, ότι μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης, ο φάκελος της υπόθεσης στάλθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στη Νομική Υπηρεσία, ενώ παράλληλα διορίστηκε και δικηγόρος της Δημοκρατίας, για να ετοιμάσει το κατηγορητήριο. Όπως ανέφερε και η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ο χρόνος της καθυστέρησης παρατάθηκε περαιτέρω, καθώς ο διορισμός της Πειθαρχικής Επιτροπής έγινε τον Απρίλιο του 2023.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ως «μία πολύ σημαντική πτυχή, ως προς τη διακοπή της πειθαρχικής διαδικασίας» την περίπτωση που ο διερευνώμενος λάβει άδεια ασθενείας. «Έχουμε δώσει οδηγίες στην γραμματεία της επιτροπής, όπως προχωρήσουμε σε πρόταση νόμου με την οποία θα απαιτείται η έγκριση ιατροσυμβουλίου στις περιπτώσεις που ο αιτών άδεια ασθενείας είναι υπό πειθαρχική διερεύνηση», δήλωσε η κ. Χαραλαμπίδου και κατέληξε ότι «δεν πρέπει επ’ ουδενί να επιτρέπεται σε διερευνώμενο άτομο να καταχράται του δικαιώματος της άδειας ασθενείας, θέτοντας προσκόμματα σε πειθαρχική διερεύνηση εναντίον του».

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, σημείωσε στις δηλώσεις της ότι «υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, από την ημέρα της υποβολής του πρώτου παραπόνου, που ήταν τον Μάρτιο του 2021, μέχρι και τον διορισμό της Πειθαρχικής Επιτροπής που έγινε τον περασμένο μήνα, δηλαδή δύο χρόνια μετά».

«Χωρίς οποιαδήποτε σκοπιμότητα ή παρέμβαση στη δικαστική διαδικασία, ζητούμε όπως η δικαστική διαδικασία διεξαχθεί ανεπηρέαστα σε σύντομο χρόνο, με πρώτιστο μέλημα της διασφάλιση όχι μόνο των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου, αλλά και των δικαιωμάτων των θυμάτων», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ως «πολύ σημαντικό όπως επιβεβαιωθεί από τη Νομική Υπηρεσία ότι δεν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα».

Για κωλυσιεργία στην εξέταση των παραπόνων έκανε λόγο και η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία σημείωσε ότι «ο φάκελος έχει σταλεί στη Νομική Υπηρεσία, αλλά στάλθηκε μόνο με δύο καταγγελίες» και ότι «οι υπόλοιπες καταγγελίες δεν προωθήθηκαν στη Νομική Υπηρεσία». Έθεσε ερώτημα για το ποια είναι προστασία των θυμάτων που προβαίνουν σε καταγγελίες. Σημείωσε, ακόμα, ότι τίθεται θέμα αν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα, και εάν ο αξιωματικός διώκεται μόνο για πειθαρχικά. Αναρωτήθηκε, ακόμα, για τη διαδικασία εξέτασης μελλοντικών παραπόνων και έθεσε ζήτημα για την αμεροληψία αστυνομίας και Νομικής Υπηρεσίας.

«Για μια ακόμη φορά το κράτος δικαίου δέχεται πλήγματα όχι μόνο από τους παράνομους αλλά και από αυτούς που θα έπρεπε να ήταν θεματοφύλακες», είπε και κάλεσε όλους να προχωρήσουν στην εξέταση και έκδοση πορίσματος. «Μας απασχολεί πολύ ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο μετά τις καταγγελίες έχει κάνει αίτημα για άδεια ασθενείας», πρόσθεσε, λέγοντας ότι στο ερώτημά της κατά πόσο έχει γνωμοδοτήσει ιατρικό συμβούλιο για την άδεια ασθενείας του προσώπου αυτού, έλαβε αρνητική απάντηση.

«Δηλαδή ένας οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να δώσει ένα πιστοποιητικό ασθενείας και μία υπόθεση να πηγαίνει για δύο ή τρία χρόνια μέχρι κάποιος να βγει σε σύνταξη και κάποιος να μην υπόκειται πλέον σε οποιαδήποτε διαδικασία, εφόσον θα είναι συνταξιούχος», κατέληξε, κάνοντας αναφορά στο αίτημα της Επιτροπής για την τροπολογία.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του για το θέμα έκανε λόγο για κωλυσιεργία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, «με αποτέλεσμα να μη γίνει ο πειθαρχικός έλεγχος μέχρι την αφυπηρέτηση του εν λόγω αξιωματικού», όπως είπε. «Όλο αυτό το φαινόμενο μας λυπεί πολύ το και δείχνει πως η κοινωνία αντιλαμβάνεται την τιμωρία αυτού του φαινομένου και πως αφήνουμε τα θύματα του εργασιακού εκφοβισμού να μένουν στο έλεος και να μην τιμωρούνται οι ένοχοι», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «παράλληλα αποτρέπουμε τα θύματα από το να προβαίνουν σε καταγγελίες».

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει πλέον να αναλάβουν όλοι οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους για να οδηγηθούν εκείνοι που πρέπει στη δικαιοσύνη», κατέληξε και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από του Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Υπουργό να χειριστεί το θέμα ως πολύ επείγον, με την ανάλογη σοβαρότητα που του αρμόζει».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy