Ηχηρή ήττα Μακρόν στις δημοτικές εκλογές

Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός Έντουαρ Φιλίπ και ο Μακρόν προχωρεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Της συνεργάτιδάς μας, Μαρίας Δεναξά

Υπό συνθήκες που υπαγόρευσε η πανδημία διεξήχθη στη Γαλλία την προηγούμενη Κυριακή, 28 Ιουνίου, με τρίμηνη καθυστέρηση εξαιτίας του κορονοϊού, ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, όπου το κυβερνών κόμμα LREM (H Δημοκρατία Εμπρός) του Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του υπέστησαν ηχηρή ήττα. Αντιθέτως, σάρωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι που επικράτησαν σε πόλεις – «κλειδιά» κατακτώντας προπύργια που μέχρι σήμερα κατείχαν συντηρητικοί και σοσιαλιστές.

Η εκλογική αναμέτρηση αφορούσε στην ανάδειξη από 16 εκατομμύρια ψηφοφόρους, δηλαδή το 39% του εκλογικού σώματος, δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων σε 4.820 δήμους της χώρας (σε σύνολο 35.000), οι οποίοι δεν απέκτησαν δήμαρχο στον πρώτο γύρο των εκλογών, που διεξήχθη στις 15 Μαρτίου.

Ωστόσο, ψυχολογικά ταλαιπωρημένο το εκλογικό σώμα από την τρίμηνη καραντίνα, αλλά κυρίως απογοητευμένο από πολιτικούς, κόμματα και τοπικούς άρχοντες, γύρισε την πλάτη στις κάλπες και προτίμησε να επωφεληθεί της ασυνήθιστης καλοκαιρίας από το να φορέσει μάσκες, να κάνει ουρές κρατώντας αποστάσεις και να πονοκεφαλιάζει μπροστά από επιλογές που, ως φαίνεται, δεν το ικανοποιούσαν.

Έτσι η αποχή κατέγραψε απόλυτο ρεκόρ φθάνοντας στο 59%, (ήταν 36% στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2014), ενώ τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ήταν προβλεπόμενα και αναμενόμενα, αρχής γενομένης από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Στο Παρίσι ούτε η υποψήφια της Δεξιάς, Ρασίντα Ντατί, ούτε και η υποψήφια του Μακρόν, Ανιές Μπιζέν -που ήρθε τρίτη και καταϊδρωμένη και δεν κατάφερε να εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης- μπόρεσαν να ανακόψουν το δρόμο προς μια δεύτερη θητεία της σοσιαλίστριας Αν Ινταλγκό, που επανεξελέγη με το 50,2% των ψήφων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, που χαρακτηρίζονται πλέον ως ρυθμιστές της γαλλικής πολιτικής σκηνής από τους αναλυτές, καθώς επικράτησαν σε πόλεις όπως είναι η Λιόν, το Στρασβούργο, το Μπορντό, αλλά και σε μικρότερες, όπως είναι η Μπεσανσόν, η Τουρ ή το Πουατιέ, αποδείχθηκαν σημαντικοί σύμμαχοι των σοσιαλιστών, μεταξύ άλλων και στο Παρίσι, όπου σε μια διευρυμένη συμμαχία με τους κομμουνιστές κατάφεραν να εκτοπίσουν για τα καλά τη Δεξιά.

Ανύπαρκτοι σε εθνικό επίπεδο, οι υποψήφιοι του σοσιαλιστικού κόμματος και της Δεξιάς κέρδισαν σημαντικό έδαφος σε τοπικό επίπεδο. Η Δεξιά ισχυρίζεται βέβαια ότι κέρδισε «περισσότερες από τις μισές πόλεις» στις οποίες στόχευε, αλλά βλέπει την επιρροή της να επισκιάζεται από την ήττα στη Μασσαλία και το Μπορντό. Η ήττα για τους Ρεπουμπλικάνους είναι οριστική στη Μασσαλία, προπύργιο της Δεξιάς για 25 χρόνια, όπου ο υποψήφιος του δεξιού LR Mαρτίν Βασάλ βρέθηκε δέκα μονάδες πίσω από τον οικολόγο Mισέλ Ρουμπορίλα (29,8% έναντι 39,9% των ψήφων). Παρομοίως και στο Μπορντό, όπου οι δεξιοί κυριαρχούσαν τα τελευταία 73 χρόνια.

Εκτός από το Παρίσι, το σοσιαλιστικό κόμμα κατάφερε να εδραιώσει τη θέση του και να διατηρήσει δήμους παραδοσιακά δικούς του, όπως είναι η Νάντη, η Ρεν, η Ντιζόν, ξαναβρίσκοντας τη δυναμική που είχε πριν από τις απώλειες στις δημοτικές εκλογές του 2014. Οι νίκες του ωστόσο επισκιάζονται εν μέρει από τις επιτυχίες των Πρασίνων στις πολύ μεγάλες και σημαντικές πόλεις της χώρας.

Στα χέρια της ακροδεξιάς από το 1995 η πόλη Περπινιάν

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε η επικράτηση του Εθνικού Συναγερμού, κύριου αντίπαλου του Εμανουέλ Μακρόν στην πόλη Περπινιάν. Η γαλλική καταλανική πόλη γίνεται η μεγαλύτερη πόλη, με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, που κερδίζει η ακροδεξιά από το 1995. Πέραν απ’ αυτή τη συμβολική νίκη, οι εκλογές έδωσαν στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν ένα μέτριο αποτέλεσμα, καθώς έχασε το μοναδικό διαμέρισμά του στη Μασσαλία, ενώ επικράτησε σε μόλις επτά δήμους της χώρας.

Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών ήταν μια σοβαρή δοκιμασία κι ένα ηχηρό ράπισμα για το κυβερνών κόμμα και τους συμμάχους του. Τη στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκινά το δεύτερο μισό της θητείας του στη διακυβέρνηση της χώρας, βρίσκεται αποδυναμωμένος από τους Οικολόγους Πράσινους, γεγονός που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών  του εξαγγελιών. Παράλληλα επιβεβαιώνει τους αναλυτές, που υποστήριζαν πως το κόμμα που δημιούργησε ο Μακρόν πριν από τέσσερα χρόνια απέτυχε να εδραιωθεί.

Σε όλες τις περιπτώσεις η ηχηρή ήττα σε πολλούς δήμους των υποψηφίων του LREM προδικάζει το αβέβαιο μέλλον του Εμανουέλ Μακρόν στην εξουσία μετά το 2022, που είναι οι επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ένα άλλο συμπέρασμα που βγαίνει από το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι πως οι Γάλλοι θεωρούν πλέον τους Οικολόγους – Πράσινους ως ικανούς να ασκήσουν εξουσία σε πόλεις που θεωρούνται σημαντικές.

Τα πολιτικά διδάγματα από την εκλογική αναμέτρηση των γαλλικών δημοτικών εκλογών είναι πολλά. Μεταξύ άλλων, το περιθώριο πολιτικών ελιγμών του Μακρόν είναι πλέον μικρό, καθώς από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκε ανάμεσα σε έναν πρωθυπουργό με ενισχυμένη νομιμότητα, μια Δεξιά που επωφελείται από την επιρροή της σε τοπικό επίπεδο, μια ακροδεξιά που ριζώνει και τους Πράσινους που ετοιμάζονται να του κλέψουν την κύρια ιδέα με την οποία εκλέχτηκε, αλλά δεν υπηρέτησε επί της ουσίας, την ανανέωση της γαλλικής πολιτικής.

Παραιτήθηκε ο Έντουαρ Φιλίπ, νέος Πρωθυπουργός ο Ζαν Καστέξ

Στους κερδισμένους των δημοτικών εκλογών ήταν και ο Έντουαρ Φιλίπ, αφού κατάφερε να  εκλεγεί σε πόλη άνω των 100.000 κατοίκων. Η ετυμηγορία της κάλπης τού χάρισε την επανεκλογή του στο δήμο της Χάβρης με ποσοστό 59%. Ωστόσο την Παρασκευή υπέβαλε την παραίτησή του στον Γάλλο Πρόεδρο, η οποία έγινε δεκτή. Μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Έντουαρ Φιλίπ και κάτω από την πίεση της ήττας των δημοτικών εκλογών ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε ανασχηματισμό, ενώ καθήκοντα Πρωθυπουργού ανέλαβε ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος για το συντονισμό εξόδου της χώρας από την καραντίνα, Ζαν Καστέξ. Ο Καστέξ  διετέλεσε δήμαρχος στην πόλη Πραντ στη νοτιοδυτική Γαλλία. Από τις 2 Απριλίου του 2020 ανέλαβε το δύσκολο έργο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας. Το διάστημα 2011-2012 ήταν αναπληρωτής γραμματέας της προεδρίας της Δημοκρατίας. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι την Τετάρτη.