Ηχούσαν καμπάνες για τον φάκελο χαλλούμι και η κυβέρνηση κώφευε!

Του
Παναγιώτη Βασιλείου


 

Σε νέες περιπέτειες εισέρχεται για ακόμη μία φορά το χαλλούμι, με τους κινδύνους που ελλοχεύουν να είναι τεράστιοι. Συγκεκριμένα, μετά την καταγγελία που υπέβαλε η Γερμανία στην Κομισιόν για παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προσέλευσης (ΠΟΠ), οι κίνδυνοι για την εμπορία του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ είναι μεγάλοι.

Η Κομισιόν έδωσε προθεσμία δέκα ημερών στην κυβέρνηση για να απαντήσει στην καταγγελία που υπέβαλε η Γερμανία για παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης σε σχέση με την κυκλοφορία τυριού στην αγορά της με την ονομασία χαλλούμι, χωρίς να αναφέρεται στη σήμανσή του ότι πρόκειται για ΠΟΠ.

Συγκεκριμένα, στις 5 Ιουλίου οι γερμανικές Αρχές γνωστοποίησαν στο δίκτυο για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων τον εντοπισμό τυριού στην αγορά με την ονομασία χαλλούμι χωρίς να αναφέρεται στη σήμανσή του το λογότυπο ΠΟΠ, μετά την καταχώριση της ονομασίας από την 1η Οκτωβρίου 2021, καταγγέλλοντας στην ουσία και την Κυπριακή Δημοκρατία.


Η Γερμανία κοινοποίησε μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής iRASFF στις 5 Ιουλίου ότι προχώρησε στη δέσμευση ποσότητας προϊόντος που φέρει την ονομασία χαλλούμι, ενός από τα γνωστότερα τυροκομεία της Κύπρου.

Η τελευταία αυτή είδηση θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία κατοχύρωσης του προϊόντος ως ΠΟΠ.

Ηχούσαν καμπανάκια εδώ και καιρό για τον φάκελο χαλλούμι, όμως από ό,τι φαίνεται οι κυβερνώντες, που κινούνται με «ρυθμούς χελώνας», φορούσαν ακουστικά και δεν τις άκουγαν.


Τώρα, μετά και από την καταγγελία της Γερμανίας, δεν ηχούν απλά καμπανάκια, αλλά καμπάνες, με την κυβέρνηση να δηλώνει πως είναι έτοιμη να αποσύρει χαλλούμια που δεν τηρούν τις προδιαγραφές ΠΟΠ, εάν δεν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων στην παραγωγή του χαλλουμιού.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, μιλώντας στον «Άστρα» είπε πως αν οι εμπλεκόμενοι τα βρουν, το Υπουργείο είναι έτοιμο ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αυξήσεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος και να γίνει η σχετική διευθέτηση, ώστε να διατεθούν τα προϊόντα που έχουν ήδη παραχθεί και δεν τηρούν τις προδιαγραφές ΠΟΠ.

Σημείωσε όμως ότι σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ειδοποιήσει τις υπεραγορές και τους παραγωγούς να αποσύρουν προϊόντα από τα ράφια και να σταματήσουν τις εξαγωγές προϊόντων που φέρουν την ονομασία χαλλούμι και δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.


Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο οι κυβερνώντες αρνούνται συστηματικά να εφαρμόσουν τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό, με την απροθυμία τους να συγκρουστούν με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να θέτει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κίνδυνο.

Οι εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές και η κυβέρνηση καλό θα είναι να σταματήσει να κάνει «χάρες» στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, να δει επιτέλους το ευρύτερο καλό και να εφαρμόσει όσα έχουν εγκριθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.