Συνεντεύξεις στον Γιάννη Κακαρή

Όραμα έχουν για τους δήμους τους, όσο και σχεδιασμούς. Το πρόβλημά τους είναι στον μεν Δήμο Γερίου η υποστελέχωση των Υπηρεσιών, στον δε Δήμο Ιδαλίου το θεσμικό πλαίσιο και οι περιορισμένες πηγές εσόδων. Μιλούν στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο δήμαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλαζάρου και ο δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος.

Ερωτήσεις:

 1. Βρίσκεστε στα μισά της θητείας σας. Πώς αξιολογείτε τη μέχρι τώρα πορεία της δράσης σας ως Δημοτικό Συμβούλιο;
 2. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε ως δήμος και γιατί δεν βρίσκεται η λύση του;
 3. Ποια έργα έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα;
 4. Η Τοπική Αρχή βρίσκεται πάντα πιο κοντά στον πολίτη. Ποια η δική σας σχέση με τους δημότες σας;

Νεόφυτος Παπαλαζάρου:

Έχουμε όραμα, δεν έχουμε προσωπικό

 1. Ήταν μια διετία γεμάτη εμπειρίες και σχεδιασμούς για το καλό και την πρόοδο του δήμου μας. Θα τόνιζα το γεγονός ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχει μια συναίνεση, οι αποφάσεις μας λαμβάνονται πολλές φορές ομόφωνα, μακριά από κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες, για το καλό και την πρόοδο του δήμου μας. Τα προβλήματα είναι πολλά, προβλήματα που αναδύονται από την καθημερινότητα, προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα αλλά και προβλήματα που γεννιούνται μέσα από την ανάπτυξη του δήμου. Επιβάλλεται λοιπόν μαζί με την ανάπτυξη που συντελείται να φτιάξουμε έργα υποδομής. Να μην ξεχνάμε ότι το Γέρι δεν είναι ένα μικρό και απόμακρο χωριό. Είναι σήμερα μια πολιτεία με πληθυσμό που ξεπερνά τις 13.000.
 2. Το βασικότερό μας πρόβλημα ως δήμος είναι η υποστελέχωση, γι’ αυτό παλεύουμε πραγματικά να αποκτήσουμε τις θέσεις του Δημοτικού Μηχανικού, του Δημοτικού Ταμία και του Υγειονομικού Λειτουργού, θέσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του κάθε δήμου. Έχουμε προχωρήσει και σε δίωρη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο μας με τη συμμετοχή όλων των οργανωμένων συνόλων του δήμου, αλλά και πολιτικών κομμάτων. Χρειαζόμαστε τις θέσεις αυτές για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε έργα υποδομής και να προσφέρουμε αυτό που έχουμε υποσχεθεί και είναι στόχος μας: Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Ως ένα σοβαρό πρόβλημα επιτρέψετε μου να καταθέσω και την έλλειψη δημοτικού σταδίου. Υπάρχει γήπεδο αλλά επειδή δεν έγιναν οι σωστές διαδικασίες για απαλλοτριώσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε μετά από τόσα χρόνια αδράνειας να διορθωθεί και να δοθεί ως ένας αθλητικός χώρος στους νέους κι όχι μόνο του δήμου μας.

 

 1. Έχουμε σχεδιάσει και δρομολογήσει αρκετά έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Μεταξύ αυτών:

* Στέγαστρα στάσης λεωφορείων. Ο σχεδιασμός τους ανατέθηκε σε αρχιτέκτονα και αφού εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, προκηρύξαμε προσφορές.

* Πάρκο Ζώδιας. Πρόκειται για έναν τεράστιο χώρο στην περιοχή της Αυτοστέγασης, ο οποίος σχεδιάστηκε με λειτουργικό τρόπο ώστε να συνδυάζει ψυχαγωγία και άθληση.

* Πάρκο ΑΜΕΑ. Είναι πρωτοποριακό καθώς δεν υπάρχει στη γύρω περιοχή κάτι παρόμοιο που να εξυπηρετεί και να ψυχαγωγεί άτομα με ειδικές ανάγκες και όχι μόνο.

* Πάρκο για σκύλους. Πρωτοποριακός είναι και ο σχεδιασμός περιφραγμένου πάρκου για σκύλους σε περιοχή εντός των δημοτικών ορίων.

* Φωτοβολταϊκά. Κρίθηκε αναγκαία η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για φωτισμό πάρκων και για χώρο στάθμευσης στα οποία είναι δύσκολη η φωταγώγησή τους με ηλεκτρισμό.

* Φωτισμός στη Λεωφόρο Αθαλάσσας.

* Ποδηλατόδρομος παρά τη Λεωφόρο Αθαλάσσας.

* Αντικατάσταση λαμπτήρων με LED.

* Skatepark. Έχει γίνει ο σχεδιασμός για δημιουργία skatepark, όπου με τις σωστές υποδομές οι λάτρεις του skateboard θα μπορούν να αθλούνται χωρίς οποιαδήποτε δυσκολία.

* Βιομηχανική περιοχή. Έχουν δρομολογηθεί έργα που φτάνουν το 1,7 εκατ. για λειτουργική αναβάθμιση της παραμελημένης μέχρι σήμερα βιομηχανικής περιοχής.

 

 1. Ναι, είναι ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο που πρέπει να βρίσκονται κοντά στον δημότη, κοντά στα προβλήματά του. Αυτή την επαφή προσπαθώ να την έχω καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Χρειάζεται να ακούμε τα προβλήματα, τις απόψεις των δημοτών μας είτε μας αρέσουν, είτε είναι εφαρμόσιμες, χρειάζεται βέβαια υπομονή πολλή. Από την άλλη θα πρέπει και εμείς να ενημερώνουμε τον κόσμο. Σας διαβεβαιώνω πως αυτό που από την αρχή της θητείας μας υποσχεθήκαμε θα το τηρήσουμε: Να είμαστε κοντά στους δημότες μας, κοντά στα προβλήματά τους. Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μια πόλη σύγχρονη και ανθρώπινη, μια πόλη ποιοτική, με έργα υποδομής σωστά για μας, αλλά και τα παιδιά μας.

Λεόντιος Καλλένος:

Πρόβλημα τα περιορισμένα έσοδα και το θεσμικό πλαίσιο

 1. Παρ’ όλο που αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα όπως μειωμένο προσωπικό, τη γραφειοκρατία των Κυβερνητικών Υπηρεσιών, την οικονομική κρίση η οποία ταλαιπωρεί την κοινωνία μας θεωρώ ότι η δράση του Δημοτικού Συμβουλίου κρίνεται πετυχημένη και αυτό οφείλεται κυρίως στις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, στο άρτια καταρτισμένο προσωπικό του δήμου μας, αλλά και στην καλή συνεργασία που έχουμε με τους δημότες μας.

 

 1. Ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος δήμος όπως είναι το Ιδάλιον είναι φυσικό να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Τα σημαντικότερα είναι το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούμε, αλλά και οι περιορισμένοι πόροι.

Ένα άλλο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το θέμα της ποιότητας του αέρα, κυρίως στην Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης λόγω των πολλών ρυπογόνων εργοστασίων που λειτουργούν στη γύρω περιοχή. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να πεισθούν τα αρμόδια Τμήματα και το κράτος έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία νέα οχληρή περιοχή μακριά από οικιστικές περιοχές έτσι ώστε να φιλοξενηθούν όλες αυτές οι ρυπογόνες μονάδες που λειτουργούν σήμερα, αλλά και αυτές που θα αναπτυχθούν στο μέλλον.

Θεωρούμε ότι η λύση αυτή θα απαλλάξει τον τόπο από προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, καθώς και από μεγάλα προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον.

 

 1. Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν ολοκληρωθεί αρκετά και σημαντικά έργα ανάπτυξης, τα οποία αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Μόλις πρόσφατα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αναστήλωσης στα «Καμαρούθκια». Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το έργο κατασκευής πεζογέφυρας στον ποταμό Γιαλιά και κατασκευής γραμμικού πάρκου στην όχθη του ποταμού. Ταυτόχρονα οι Υπηρεσίες του δήμου μας ολοκληρώνουν τα σχέδια ανάπλασης του πυρήνα (ένα σημαντικότατο έργο το οποίο θα αλλάξει την όψη του Ιδαλίου), έτσι ώστε το συντομότερο να προσφοροδοτηθεί το έργο.

 

 1. Η Τοπική Αρχή πρέπει και οφείλει να βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Το κύριο χαρακτηριστικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους φορείς είναι η εγγύτητα και η άμεση επικοινωνία που έχει με τους πολίτες. Προσωπικά πιστεύω ότι η σωστή και αμφίδρομη επικοινωνία με τους δημότες αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία τα οποία μπορούν να κάνουν το θεσμό πετυχημένο. Μέσα από τη σωστή και συνεχή επικοινωνία του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων και του προσωπικού του δήμου μας με τους πολίτες, πρώτα από όλα εξασφαλίζουμε τη συνεργασία των δημοτών μας και την κατανόηση που πολλές φορές πρέπει να υπάρχει κυρίως για θέματα τα οποία είναι δύσκολο να δοθούν άμεσες λύσεις.

Ακόμη με τη σωστή επικοινωνία και τη σωστή ενημέρωση οι δημότες γίνονται κοινωνοί των θεμάτων που τους αφορούν είτε αυτά είναι θέματα ανάπτυξης είτε είναι θέματα της καθημερινότητας. Επειδή πιστεύουμε ότι η Τοπική Αρχή πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη για τους πιο πάνω αναφερόμενους λόγους, τόσο εγώ όσο και τα μέλη του Δημοτικού μου Συμβουλίου είτε σαν άτομα είτε μέσω των υπηρεσιών του δήμου μας προσπαθούμε να είμαστε κοντά στους πολίτες μας. Εξάλλου η πρόοδος και η πορεία ενός δήμου είναι υπόθεση όλων.