Ιδέα δεν έχουν για το γαλλικό αεροπλανοφόρο

Το «Σαρλ Ντε Γκολ» μπορεί να βρεθεί στην Κύπρο καθ’ οδόν προς το Σουέζ

Ούτε το Υπουργείο Άμυνας ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζουν οτιδήποτε για το πρόγραμμα της καθόδου του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ» στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μόνο που γνωρίζουν οι αρμόδιοι είναι αυτά που αναφέρουν αθηναϊκά ΜΜΕ: ότι το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο, με τη συνοδεία άλλων φρεγάδων, θα βρίσκεται στα νότια της Κρήτης αυτή τη βδομάδα και καθ’ οδόν προς τη διώρυγα του Σουέζ πιθανόν να βρεθεί στα χωρικά ύδατα της Κύπρου…

«Δεν έχουμε ακόμα καμία ενημέρωση επί του προγράμματος του αεροπλανοφόρου», δήλωσε στη «Χαραυγή» πηγή του Υπουργείου Άμυνας. Στην πορεία προς τη διώρυγα του Σουέζ, το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και εν συνεχεία θα συνεχίσει τον πλου του προς τη διώρυγα του Σουέζ. Υπολογίζεται ότι αυτή η φάση θα υλοποιηθεί περίπου στα τέλη Ιανουαρίου. Το «Σαρλ ντε Γκολ» θα συνεχίσει προς την Ερυθρά Θάλασσα, όπου και θα πραγματοποιήσει το υπόλοιπο μέρος της αποστολής του, που αφορά την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Το ίδιο αεροπλανοφόρο, με πλήρωμα πέραν των 2.000 ατόμων, είχε καταπλεύσει πέρσι τον Μάρτιο στη Λεμεσό για σκοπούς ανεφοδιασμού. Άρα η καταφατική απάντηση που έδωσε προχθές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «για κατευνασμό των ενεργειών της Τουρκίας ή αναχαίτιση», σε ερώτηση για την κάθοδο του αεροπλανοφόρου «λόγω των τουρκικών προκλήσεων», ήταν το λιγότερο πρωθύστερη της γνώσης του προγράμματος του αεροπλανοφόρου και εξυπηρετούσε μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Δηλαδή να «εξισορροπήσει» την παραδοχή του ότι «η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να λάβει αποτρεπτικά μέτρα» κατά των τουρκικών προκλήσεων.

Τίποτε δεν έχει εφαρμοστεί

Τα κόμματα αντέδρασαν χθες έντονα στην αδράνεια της κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Το ΑΚΕΛ, διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, παρατήρησε ότι «τα μέτρα της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας παραμένουν ακόμα λόγια. Τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί». Υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ συνεχώς προειδοποιούσε ότι με φόντο το παρατεταμένο αδιέξοδο, σε συνδυασμό με την αθώωση της Τουρκίας στις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αντίθετα, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι η ΑΟΖ είναι θωρακισμένη και ότι η ΕΕ θα επιβάλει μέτρα που θα πονέσουν την Τουρκία. «Οι εξελίξεις συνέτριψαν τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσε η κυβέρνηση», είπε και επανέλαβε την πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι «με τη λύση του Κυπριακού θα ανοίξουμε την προοπτική της συνεργασίας και της μόνιμης ειρήνης στην πατρίδα μας και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι η αντίφαση μεταξύ των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των ενεργειών του Υπουργού Εξωτερικών, σε σχέση με την υλοποίηση των αποφάσεων για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύει την «απουσία στρατηγικής, έλλειψη αποφασιστικότητας και σπασμωδικότητα». Το Κίνημα Οικολόγων χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για επιτάχυνση της διαδικασίας κυρώσεων προσώπων και οντοτήτων που συμμετέχουν στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε δηλώσεις του, εξάλλου, στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας επανέλαβε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε ξεκάθαρο από την αρχή ότι αποδοκιμάζουμε τις τουρκικές γεωτρήσεις στα ύδατα γύρω από την Κύπρο. Συνεχίζουμε να καλούμε σε αποκλιμάκωση», είπε.

Νίκη Κουλέρμου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.