Ιδέες Αναστασιάδη για το περιβάλλον την ώρα που η Κύπρος παίρνει προειδοποιήσεις για περιβαλλοντικών οδηγίες

Παρουσιάστηκε στην COP26 η κυπριακή πρωτοβουλία κατά της κλιματικής αλλαγής σε Μεσόγειο και Μ. Ανατολή

 

Ο κ. Αναστασιάδης εξήγγειλε ότι θα παρουσιάσει ιδέες στη Διάσκεψη της Γλασκώβης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη σωτηρία του πλανήτη, όμως ο Πρόεδρος δεν θα έπρεπε να ξεχνά ότι η συμβολή στη διάσωση του πλανήτη ξεκινά από το σπίτι μας, τη χώρα μας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ για τη Διάσκεψη για το Κλίμα.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei«Η κυβέρνησή του, η κυβέρνηση Συναγερμού, εδώ και οκτώ χρόνια είναι ουραγός στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μεταφέρει το κόστος της εξάρτησής μας από τα συμβατικά καύσιμα και τα πρόστιμα από τους ρύπους, στο κάθε νοικοκυριό», σημειώνει η Εζεκία Παπαϊωάννου διά της επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος, Χριστίνας Νικολάου.

Όπως υπογραμμίζει η κα Νικολάου, η κυβέρνηση βαρύνεται με τεράστια οικολογικά εγκλήματα, όπως αυτό στις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια, ενώ αποτυγχάνει να διαμορφώσει σχέδιο προστασίας του σημαντικότερου οικότοπου του νησιού μας, του Ακάμα και επιδίδεται συστηματικά στην αδειοδότηση άναρχων και αντιπεριβαλλοντικών αναπτύξεων.

«Δέχεται σωρεία προειδοποιήσεων από την Κομισιόν για παράβαση περιβαλλοντικών οδηγιών. Η Κύπρος, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, μπορεί να ελπίζει μόνο αν οι περιβαλλοντικές παράμετροι τεθούν πάνω από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα», τονίζει καταληκτικά.

Στη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως και τις τρομακτικές συνέπειες που θα βιώσει η ανθρωπότητα και ολόκληρη η υφήλιος εάν συνεχιστεί ο ρυθμός επιδείνωσης της κατάστασης, αναφέρθηκαν χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής και ο σύμβουλος του Προέδρου και ειδικός απεσταλμένος του για την Κλιματική Αλλαγή, Δρ Κώστας Παπανικόλας.

Οι παρεμβάσεις τους έγιναν στο πλαίσιο εκδήλωσης στο περιθώριο της κλιματικής διάσκεψης COP26 στη Γλασκώβη, κατά την οποία παρουσίασαν την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Καδής παρουσίασε την πτυχή που αφορά τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με την Πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Δρ Παπανικόλας παρουσίασε τα επιστημονικά ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Κύπρου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, την οποία έχουν υιοθετήσει συνολικά 18 χώρες της περιοχής.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Καδής είπε, μεταξύ άλλων, ότι το μήνυμα της επιστημονικής κοινότητας είναι η άμεση ανάγκη για συντονισμένη δράση, ώστε να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας.

Τόνισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει λάβει αυτό το μήνυμα με αποτέλεσμα η Κύπρος να αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία και να αναπτύξει Σχέδιο Δράσης για αντιμετώπιση των προκλήσεων των χωρών της περιοχής και για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω επιστημονικών πρακτικών, ευθυγραμμισμένων με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ανέφερε, τέλος, ότι το επιστημονικό μέρος της Πρωτοβουλίας έχει ανατεθεί στο Ινστιτούτο Κύπρου, σημειώνοντας ότι έχουν συσταθεί περιφερειακές ομάδες δράσης για τη μελέτη και έρευνα των ενεργειακών συστημάτων, των υδάτινων πόρων, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και άλλων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.