Ήδη δικηγορικά γραφεία αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις και σε άλλα επιβλήθηκαν πρόστιμα

Kυβερνητικές ευθύνες για «χρυσά» διαβατήρια

Η τελευταία έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα «χρυσά» διαβατήρια είναι ξεκάθαρη για το θέμα κατάχρησης εξουσίας και εκτός από τους εμπλεκόμενους δικηγόρους και δικηγορικά γραφεία προκύπτουν ευθύνες και για το Υπουργικό Συμβούλιο που λάμβανε τις αποφάσεις, αλλά και για τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών που ήταν αρμόδια για τους ελέγχους, τόνισε στη «Χαραυγή» ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Χριστοφίδης. Αλλά και το πόρισμα Νικολάτου για το ποσοστό των αιτήσεων και των διαβατηρίων που δόθηκαν, πρόσθεσε, αναφέρει ότι έγιναν παρανομίες.

Συνεπεία της έκθεσης Νικολάτου, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, εξετάστηκαν διάφορες περιπτώσεις μερικές από τις οποίες αντιμετωπίζουν και ποινικές διώξεις. Σε κάποιες άλλες επιβλήθηκαν κυρώσεις, αλλά και πρόστιμα.

Από την τελευταία έκθεση του Γενικού Ελεγκτή πιθανόν να προκύπτουν πειθαρχικές διώξεις μελών του Συλλόγου, εφόσον πιστοποιηθεί ότι δικηγόροι επιβεβαίωναν την καταλληλότητα των αιτητών, ενώ είχαν επίγνωση των ποινικών στοιχείων των αιτητών.

Ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είπε ότι την ώρα που αποφασίστηκε να κλείσει το πρόγραμμα πολιτογράφησης υπήρχαν αιτήσεις σε εκκρεμότητα και οι οποίες θα απορριφθούν και θα προκληθούν προβλήματα στο κράτος, το οποίο θα πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις όταν οι αιτητές αυτοί προσφύγουν στα δικαστήρια. Πρόβλημα προκύπτει και με τους αιτητές οι οποίοι ενώ πήραν έγκριση, στη συνέχεια δεν τήρησαν τα συμβόλαιά τους και δεν κατέβαλαν τα ποσά που προβλέπονταν από τις συμφωνίες, όπως αποκάλυψε χθες η «Χαραυγή». Όλα αυτά, είπε ο κ. Χριστοφίδης, είναι καθαρά θέμα ελέγχου από τα αρμόδια Υπουργεία.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ε.Ε. η διαδικασία επί παραβάσει που αφορά την Κύπρο. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι αυτή η διαδικασία, αν προχωρήσει κανονικά, θα συνεπάγεται σοβαρές κυρώσεις σε όλα τα επίπεδα για την Κύπρο, περιλαμβανομένων και μεγάλων χρηματικών ποσών. Κι αυτά θα κληθεί να τα πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος.

Η τρύπα του συστήματος πολιτογράφησης

Στο σύστημα πολιτογράφησης υπήρχε και μια άλλη μεγάλη τρύπα, η οποία αφορούσε τους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες. Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τα επαγγελματικά σώματα που εμπλέκονταν στα διαβατήρια ήταν μεταξύ άλλων δικηγόροι, ελεγκτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Οι τελευταίοι δεν ήταν υπαγόμενοι στο νόμο ως Εποπτική Αρχή και δεν ήταν υποχρεωμένοι να προβαίνουν σε ελέγχους για την παρεμπόδιση διακίνησης χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες. Η τρύπα αυτή έκλεισε τον Αύγουστο του 2020 και αφού δόθηκαν χιλιάδες διαβατήρια. Συνεπώς, κατέληξε, υπάρχει θέμα για τις περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.