Ιδιαίτερη αλλά πετυχημένη η ακαδημαϊκή χρονιά εν μέσω πανδημίας

Οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Λευκωσίας, Ευρωπαϊκού και Frederick τονίζουν στη «Χαραυγή» ότι η ανταπόκριση ήταν αποτελεσματική και μιλούν για τους σχεδιασμούς της νέας χρονιάς

 

Η πανδημία όχι μόνο δεν επηρέασε τον αριθμό φοιτητών, αλλά αντίθετα αναμένεται αύξηση στις εγγραφές για τη νέα χρονιά

 

Του

Ειρηναίου Πίττα

Με την εμφάνιση της πανδημίας της Covid-19, τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις. Τα πανεπιστήμια της Κύπρου, ιδιωτικά και δημόσια, ανταποκρίθηκαν πλήρως, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Με την ελπίδα ότι η πανδημία φτάνει σύντομα στο τέλος, τα πανεπιστήμια πλέον προετοιμάζονται για τη νέα χρονιά. Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, μιλούν στη «Χαραυγή» για την ομολογουμένως ιδιαίτερη χρονιά που πέρασε αλλά και τους σχεδιασμούς για την ερχόμενη.

Οι τρεις παραδέχτηκαν ότι η ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 εν μέσω πανδημικής κρίσης ήταν περίεργη, ωστόσο τα πανεπιστήμια προσαρμόστηκαν έγκαιρα και ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά.

Ο καθ. Γουλιάμος σημείωσε ότι η μετάβαση από τη συμβατική στη διαδικτυακή εκπαίδευση έγινε μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, υψηλής ποιότητας και διδακτικής αριστείας. Επεσήμανε πως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο επενδύει εδώ και μια δεκαετία στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, γι’ αυτό και κατάφερε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, κάτι που, όπως είπε, εκτιμήθηκε δεόντως από τη φοιτητική κοινότητα.

Ο καθ. Πουγιούτας ανέφερε πως τη χρονιά που πέρασε είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις, όμως κατάφεραν να λειτουργήσουν ομαλότατα, προσφέροντας παράλληλα υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και αυξάνοντας μάλιστα τον αριθμό των φοιτητών. Υπογράμμισε ότι οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν το Εαρινό εξάμηνο του 2020 και το καλοκαίρι ήταν καταλυτικές για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού και την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου κατά την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά.

Περηφάνια δήλωσε ο καθ. Δημοσθένους για το γεγονός ότι κατάφεραν να κρατήσουν ασφαλή την κοινότητά τους, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους ακαδημαϊκούς στόχους. Σημείωσε δε, ότι όχι μόνο επηρεάστηκε αρνητικά ο αριθμός των φοιτητών, αντίθετα αυξήθηκε. Ο αποτελεσματικός χειρισμός έδωσε ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης, πρόσθεσε. Αναφερόμενος σε διακρίσεις του πανεπιστημίου, εξέφρασε ικανοποίηση που το Frederick είναι μέρος των εξελίξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω πανδημίας και τα τρία πιο πάνω πανεπιστήμια διακρίθηκαν στην κατάταξη των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην έγκριτη και αναγνωρισμένη κατάταξη του Times Higher Education World University Rankings 2021.

Απόρροια των διακρίσεων, του χειρισμού της πανδημίας, αλλά και του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής, τα πανεπιστήμια αναμένουν αύξηση των φοιτητών τους για τη νέα χρονιά. Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου σημείωσε ότι η ζήτηση είναι μεγάλη σε όλα τα γνωστικά επίπεδα, δηλώνοντας μάλιστα εντυπωσιασμένος για τις αιτήσεις μεταγραφής από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανέφερε πως λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρεται στη χώρα, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά χαμηλότερα κόστη σπουδών και ζωής στην Κύπρο, αναμένεται αύξηση φοιτητών από Ευρώπη αλλά και τρίτες χώρες. Πέραν των πιο πάνω, ο Πρύτανης του Frederick πρόσθεσε στην εξίσωση και το Brexit, με το οποίο τα κόστη σπουδών στη Βρετανία αυξάνονται κατακόρυφα. Υπογράμμισε δε, ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Κύπρο έχει αναδειχθεί και ενδυναμώθηκε με τη διαχείριση της πανδημίας.

Παραμένει στη ζωή των φοιτητών η υβριδική εκπαίδευση

Η μεγαλύτερη αλλαγή στην οποία κλήθηκαν να προσαρμοστούν τα πανεπιστήμια, οι φοιτητές και οι καθηγητές ήταν η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με τη χρήση νέων εργαλείων στην εκπαιδευτική διαδικασία και απουσία διά ζώσης επαφής. Η επιτυχία με την οποία ανταποκρίθηκαν και διεξήχθη η τηλεκπαίδευση δίνει στα πανεπιστήμια άλλη μια επιλογή μορφής εκπαίδευσης, για αυτό και η υβριδική, δηλαδή ο συνδυασμός διδασκαλίας με φυσική παρουσία με τη διαδικτυακή εκπαίδευση, θα αποτελεί από εδώ και στο εξής μέρος της ακαδημαϊκής ζωής. Τα πανεπιστήμια σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία που μπήκαν στην ακαδημαϊκή ζωή, ούτως ώστε να προσφέρουν ακόμα πιο βελτιωμένο αποτέλεσμα.

Ο κ. Γουλιάμος πιστεύει πως η υβριδική εκπαίδευση θα αποτελέσει βασικό στοιχείο λειτουργίας των πανεπιστημίων, σημειώνοντας πως ήδη νέες πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέλλον των πανεπιστημίων στην Ευρώπη, με άξονα το 2030, έχουν ως κεντρικό πυλώνα την υβριδική εκπαίδευση. Ανέφερε περαιτέρω ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο έχει την τεχνογνωσία και τις υποδομές για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της νέας κατάστασης.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί τους φοιτητές με φυσική παρουσία, τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα, δήλωσε ο κ. Πουγιούτας, σημειώνοντας πως παράλληλα οι φοιτητές θα συνεχίσουν να έχουν διαδικτυακή πρόσβαση σε ηλεκτρονικό μαθησιακό υλικό. Οι περαιτέρω επενδύσεις που έγιναν και η εμπειρία που αποκτήθηκε, πρόσθεσε, θα προσφέρουν ένα καλύτερο, υβριδικό, συμπεριληπτικό και φοιτητοκεντρικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Το Πανεπιστήμιο Frederick στοχεύει στη συνέχιση των επενδύσεων στην τεχνολογία και την καινοτομία μετά την πανδημία, εξελίσσοντας περαιτέρω τα υφιστάμενα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και εμπλουτίζοντας τα υπόλοιπα προγράμματα με τεχνολογίες τηλεκπαίδευσης, ανέφερε ο Πρύτανης Γιώργος Δημοσθένους.

 

 

Επιστροφή στις διά ζώσης τελετές αποφοίτησης

Με τα μέτρα πλέον να έχουν αποκλιμακωθεί, τα Πανεπιστήμια προετοιμάζονται και για τις τελετές αποφοίτησης.

Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα διεξαχθούν διά ζώσης τελετές αποφοίτησης ανά σχολή. Μάλιστα, θα παραστούν απόφοιτοι και από τα δύο ακαδημαϊκά έτη 2019-2020 και 2020-2021. «Η απόφασή μας πηγάζει από τη χαρά και ανάγκη που νιώθουμε να τιμήσουμε τους απόφοιτούς μας και να τους ευχαριστήσουμε θερμά, εκ του σύνεγγυς», δήλωσε ο Πρύτανης.

Αντίστοιχα, και το Πανεπιστήμιο Frederick θα πραγματοποιήσει μια σειρά από μικρότερες τελετές, δίνοντας επίσης τη δυνατότητα στους περσινούς απόφοιτους να παρευρεθούν. «Η αποφοίτηση αποτελεί ορόσημο για όλη τη ζωή και θέλουμε να μείνει αξέχαστη στους φοιτητές», υπογράμμισε ο κ. Δημοσθένους.

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει διαδικτυακές τελετές, ωστόσο ο Πρύτανης καθ. Κώστας Γουλιάμος σημείωσε πως θα γίνουν και διά ζώσης, «επειδή ακριβώς τιμούμε και εκτιμούμε τον σημαντικό αγώνα και την αγωνία των φοιτητών και των γονιών τους».

 

 

Δεν υπάρχει ανησυχία για το επίπεδο των νεοεισερχομένων

Η τηλεκπαίδευση δεν εφαρμόστηκε μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά και σε χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης. Στο κατά πόσον υπάρχει ανησυχία ότι οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν για τους τελειόφοιτους μαθητές ενδεχομένως να επηρεάσουν το επίπεδό τους, οι Πρυτάνεις εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί.

Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου τόνισε πως η τηλεκπαίδευση αποτελεί εργαλείο μάθησης και όχι ουσία γνώσης, για να προσθέσει ότι αν υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα Μέσης Εκπαίδευσης, αυτά δεν μπορούν να ταυτιστούν ή/και χρεωθούν στην τηλεκπαίδευση. Εν πάση περιπτώσει, συνέχισε, οι φοιτητές που εισέρχονται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο πληρούν, όπως πάντοτε, τα ειδικά κριτήρια κατά γνωστικό πεδίο που έχουν θεσμικά θέσει τόσο οι Σχολές όσο και η Σύγκλητος, επιτυγχάνοντας και διασφαλίζοντας έτσι το υψηλό επίπεδο ποιότητας σπουδών.

Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας οποιαδήποτε κενά θα αντιμετωπιστούν μέσω των προκαταρκτικών μαθημάτων, επεσήμανε ο Πρύτανης Φίλιππος Πουγιούτας, προσθέτοντας ότι οι οποιεσδήποτε δυσκολίες έχουν επηρεάσει όχι μόνο αρνητικά αλλά και θετικά. Θεωρεί ότι οι φοιτητές ίσως είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ειδικά όσον αφορά στις δεξιότητες και ικανότητες που χρειάζονται για την ενεργή μάθηση.

Η φιλοσοφία του Πανεπιστημίου Frederick είναι καθαρά φοιτητοκεντρική, επεσήμανε ο κ. Δημοσθένους, προσθέτοντας πως γι’ αυτό προσφέρουν πολυάριθμες υπηρεσίες στήριξης των φοιτητών, ώστε να ξεπεράσουν οποιεσδήποτε αδυναμίες και να πετύχουν τους στόχους τους. Υποδεχόμαστε τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, συνέχισε, με ένα εντατικό προπαρασκευαστικό πρόγραμμα για όσους το χρειάζονται και στη συνέχεια έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από υποστηρικτικές υπηρεσίες

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.