Ιδιοκτήτης Cypra: Δεν παρανόμησα – Ότι έκανα, το έκανα για να στηρίξω την κτηνοτροφία

Παρανομίες που αφορούσαν πέντε διαφορετικά υπουργεία και τις υπηρεσίες του, όπως και θέμα παραβίασης των κανόνων υγειούς ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να ελεγχθεί από την αρμόδια Επιτροπή Προστασίας του ανταγωνισμού, παραβίαζε κατ’ επανάληψη το σφαγείο CYPRA, στο οποίο εντοπίστηκαν προ μερικών ημερών δεκάδες κρούσματα κορονοϊού και κατ’ επέκταση παρανομίες σε εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες παράνομα, όπως και αδήλωτη εργασία.


Το θέμα εξετάστηκε σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, στην παρουσία και του ιδιοκτήτη του σφαγείου, ο οποίος έδωσε εξηγήσεις γιατί δεν παρέστη στην προηγούμενη συνεδρία, δηλώνοντας τότε ότι ήταν σε αυτοπεριορισμό, ενώ εντοπίστηκε την επομένη μέρα να είναι στους χώρους του σφαγείου.

Εξήγησε ότι δεν είχε δηλωθεί ως στενή επαφή κρούσματος, ωστόσο, η ομάδα ιχνηλασίας ζήτησε όπως όλο το προσωπικό του σφαγείου, περιλαμβανομένου κει του ιδίου παραμείνουν σε απομόνωση. Πήγε ωστόσο στο σφαγείο για να ελέγξει την υποδομή που ήταν σε λειτουργία, όπως ψυγεία και γεννήτριες.

Σε ότι αφορά τις καταγγελίες εναντίον του, το μόνο που επανέλαβε μερικές φορές ήταν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και αν υπάρχουν παρανομίες θα καταδικαστεί.
Πάντως κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε η έλλειψη επαρκών ελέγχων από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους στο συγκεκριμένο σφαγείο, όπως και η έλλειψη συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών για το ίδιο θέμα.

«Μνημειώδες σκάνδαλο»


Η υπόθεση του σφαγείου Cypra είναι μνημειώδες σκάνδαλο, το οποίο συμπυκνώνει σειρά γεγονότων επιχειρηματικής και εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε συνδυασμό με μια τεράστια ανικανότητα, απροθυμία ή και συγκάλυψη της σε εργατικά, περιβαλλοντικά και πολεοδομικά σκάνδαλα, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας ΦΑκοντής.

Σημείωσε ότι προκύπτουν θέματα πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης, αφού επί των ημερών της οι κυβερνώντες έκλεισαν το διαδημοτικό σφαγείο της Κοφίνου, δίνοντας έτσι χώρο για να αποκτήσει δεσπόζουσα και μονοπωλιακή θέση στον τομέα του το σφαγείο Cypra.

Αν βρεθούν παρανομίες, ας καταδικαστώ

Αν βρεθούν παρανομίες ας καταδικαστεί, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής ο ιδιοκτήτης του γραφείου Cypra Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος παρουσιάστηκε στην επιτροπή με τον δικηγόρο του.


Ο κ. Γεωργίου δήλωσε ότι ενώ βρισκόταν σε αυτοπεριορισμό, έστω κι αν ήταν αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε, μετέβη στο σφαγείο του για να ελέγξει τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα που βρίσκονταν σε λειτουργία, όπως ψυγεία και καταψύκτες, χωρίς να έρθει σε επαφή με κανέναν.

Ενώπιον της επιτροπής κατέθεσαν τις απόψεις τους οι συντεχνίες, οι αγροτικές οργανώσεις και η ΚΙΣΑ για την εργοδότηση αιτητών ασύλου.

Σε ότι αφορά την εργοδότηση 7 αλλοδαπών μετά την καταγγελία που έγινε για τους υπόλοιπους παράνομα εργαζόμενους, ο κ. Γεωργίου είπε ότι θα καταδείξει η έρευνα της αστυνομίας ποιες ήταν οι παρανομίες, ισχυριζόμενος ότι δεν παρανόμησε αλλά έκανε ότι ήταν δυνατόν για να στηρίξει την κτηνοτροφία. Είπε επίσης ότι αγόρασε 2000 rabid test και εργοδότησε νοσηλεύτρια για να διενεργεί τεστ σε όσους έμπαιναν στο σφαγείο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.