Ιδιωτικοποίηση λιμανιού Λ/σου: Αυτά έλεγε ο Αβέρωφ το 2016 – «Αναφορά ανά το παγκόσμιο αυτή η επιτυχία»

Υποδυόμενος ακόμη ένα ρόλο, αυτόν του «σωτήρα», ο Αβέρωφ Νεοφύτου έσπευσε να προτείνει λύση για τις αυξήσεις στο Λιμάνι Λεμεσού, οι οποίες προέκυψαν από τις συμβάσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ για ιδιωτικοποίηση.

Μόνο που αυτό που προτείνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι να πληρώσει ο λαός τις αυξήσεις που επέβαλαν οι ιδιώτες στο Λιμάνι Λεμεσού.

Πάντως, ο κ. Νεοφύτου σε δηλώσεις του στις 4 Μαρτίου 2016, έκανε λόγο για «τεράστια επιτυχία» της κυβέρνησης όσον αφορά την ιδιωτικοποίση του Λιμανιού. Ισχυριζόταν μάλιστα ότι πρόκειται για «αναφορά ανά το παγκόσμιο».

Αναλυτικά όσα δήλωνε ο Αβέρωφ Νεοφύτου το 2016: 

«Έρχομαι και σ ένα άλλο σημαντικό θέμα. Μπράβο στην κυβέρνηση, μπράβο και στον Υπουργό, παρόλο που άρχισα και τον ζηλεύω, έκανα και εγώ Υπουργός Συγκοινωνιών.

Ξεκίνησα πρώτος τις αποκρατικοποιήσεις με τα αεροδρόμια. Απλώς να πω, σεβασμό, στην κυβέρνηση. Δεν ανέμενα και με λίγα οικονομικά που γνωρίζω, τέτοια αποτελέσματα. Απίστευτα.

Ο ιδιώτης να κάνει επενδύσεις, να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα και να σου δίνει εισόδημα περισσότερα από αυτά που παίρνεις σήμερα. Απίστευτη επιτυχία. Θεωρώ ότι είναι αναφορά ανά το παγκόσμιο αυτή η επιτυχία. Πηγαίνετε στην Ελλάδα, δίπλα, για το λιμάνι του Πειραιά, δέστε τα ποσοστά που πήρε το κράτος. Σχεδόν στο 60% από αυτά που πήραμε εμείς. Απίστευτή επιτυχία. Είναι και μια απάντηση.

Τι έχουν να πούνε όλοι αυτοί που μιλούν για ξεπούλημα, ότι μέσα από τον εκσυγχρονισμό, χωρίς να κάνεις δαπάνες παίρνεις και περισσότερα έσοδα.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον δρόμο της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης, όποιους και να έχουμε απέναντι μας».

Κουκουμάς για Αβέρωφ: Άνθρωπος των μεγάλων συμφερόντων, των τραπεζών και των ιδιωτικοποιήσεων

«Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιβεβαίωσε ότι όσους ρόλους κι αν υποδυθεί θα είναι πάντα ο άνθρωπος των μεγάλων συμφερόντων, των τραπεζών, των ιδιωτικοποιήσεων», τόνισε σήμερα (27/01) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

«Ο Πρόεδρος του Συναγερμού ζήτησε χθες να απορροφήσει το κράτος –δηλαδή να πληρώσει ο κυπριακός λαός- τις αδικαιολόγητες αυξήσεις που επέβαλαν οι ιδιώτες στο Λιμάνι Λεμεσού. Αντί δηλαδή να πιεστούν οι εταιρίες να πάρουν πίσω τις αυξήσεις, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει να πληρώσει η κοινωνία διπλά και τριπλά τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών», υπογράμμισε ο κ. Κουκουμάς.

«Βέβαια, η ρίζα του σκανδάλου βρίσκεται στην ίδια την ιδιωτικοποίηση του μοναδικού εμπορικού λιμανιού της Κύπρου και την εγκληματική για τον τόπο συμφωνία που συνομολόγησε η κυβέρνηση του Συναγερμού. Αυτή η συμφωνία είναι γεμάτη με σκανδαλώδεις και επιζήμιες για τη χώρα πρόνοιες, πολλές από τις οποίες ενδέχεται να συνιστούν ακόμα και ποινικά αδικήματα», πρόσθεσε.

«Η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που καταγράφει αυτό το έγκλημα βρίσκεται εδώ και 4 σχεδόν χρόνια, στα χέρια της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία όμως μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει πράξει.

Το ΑΚΕΛ με επιστολή του Γενικού του Γραμματέα την οποία δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, καλεί εκ νέου τον Γενικό Εισαγγελέα να επιτελέσει το έργο του σε σχέση με το κυβερνητικό έγκλημα στο Λιμάνι Λεμεσού», κατέληξε ο κ. Κουκουμάς.

Επιστολή Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

Παρατίθεται η επιστολή:

Θέμα: Διερεύνηση τυχόν ποινικών ή/και άλλων ευθυνών για πράξεις ή παραλείψεις που ενδεχομένως προκύπτουν από τις συμβάσεις ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού Λεμεσού

Τον Μάιο του 2018 η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, αφού αυτεπάγγελτα συζήτησε το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού Λεμεσού, είχε αποφασίσει να αποστείλει όλο το σχετικό υλικό στη Γενική Εισαγγελία με σκοπό τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ή/και άλλων ευθυνών για πράξεις ή παραλείψεις που ενδεχομένως προκύπτουν από τις συμβάσεις που είχε υπογράψει η κυβέρνηση.

Παρότι έχουν παρέλθει σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από μέρους της Γενικής Εισαγγελίας ενώ σειρά αρνητικών εξελίξεων γύρω από το θέμα του Λιμανιού Λεμεσού συνηγορούν ότι οι συμβάσεις που υπεγράφησαν είναι τουλάχιστον προβληματικές και πλήττουν το δημόσιο συμφέρον.  Πιο πρόσφατη αρνητική εξέλιξη αποτελεί η ενέργεια της αναδόχου εταιρείας να αυξήσει τις χρεώσεις.

Ενώπιον αυτής της κατάστασης η κυβέρνηση δυστυχώς δηλώνει αδυναμία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εξαιτίας  της συμφωνίας που η ίδια συνήψε.

Υπό το φως των προβλημάτων που παρατηρούνται θα παρακαλούσα να με ενημερώσετε σχετικά με το πού βρίσκεται το θέμα της διερεύνησης.

Επιπρόσθετα, θα παρακαλούσα να με ενημερώσετε για τις προθέσεις σας σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της διερεύνησης δεδομένου ότι τα γεγονότα τρέχουν και το δημόσιο συμφέρον συνεχίζει να πλήττεται από τη  συμφωνία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.