Ιδιώτης γυναικολόγος δικαιώθηκε από το δικαστήριο

Πέτυχε αναστολή του διατάγματος του Υπουργείου Υγείας για παύση λειτουργίας της κλινικής του.

Η πρόταση ΠΑΣΥΝΜ και πώς οι γυναικολόγοι απαντούν σε αυτήν.

Στη Βουλή οδηγείται και πάλι το θέμα που αφορά τη συμμόρφωση των γυναικολογικώνμαιευτικών κλινικών με πρόνοια του Περί Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου Νόμου που αφορά την εργοδότηση συγκεκριμένου αριθμού μαιών-μαιευτών. Το όλο θέμα που προκαλεί ποικίλες και διαφορετικές αντιδράσεις, γίνεται ακόμη πιο σύνθετο και περίπλοκο από πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου. Ιδιώτης γυναικολόγος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και πέτυχε την αναστολή του διατάγματος που του εστάλη από το Υπουργείο Υγείας για παύση της λειτουργίας της κλινικής του λόγω του ότι δεν εργοδοτούσε τον αριθμό μαιών που ορίζει η νομοθεσία.

Η τελευταία παράταση που έδωσε η Βουλή για την αναστολή εφαρμογής της πρόνοιας του νόμου έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017 και ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή κάποιες γυναικολογικές μαιευτικές κλινικές λειτουργούν παράνομα, αφού δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό μαιών, όπως προνοεί η νομοθεσία.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη σταλεί διάταγμα σε δύο γυναικολογικές-μαιευτικές κλινικές. Ο τέως πρόεδρος της Γυναικολογικής-Μαιευτικής Εταιρείας, Δρ Μάριος Λιασίδης, δήλωσε ωστόσο στην εφημερίδα «Χαραυγή» πως «ο ίδιος γνωρίζει τουλάχιστον 6-7 κλινικές που έχουν πάρει στα χέρια το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας». Ο Δρ Λιασίδης ξεκαθάρισε πάντως πως οι γυναικολόγοι δεν αντιτίθενται στην εργοδότηση μαιών-μαιευτών, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι «το πρόβλημα έγκειται στην επάρκειά τους».

Από την πλευρά του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών παρουσιάζεται με συγκεκριμένες εισηγήσεις για το θέμα. Τονίζει ότι η παράταση που δίνεται στην εφαρμογή της πρόνοιας του Νόμου «προσκρούει σε νομικά ζητήματα» και προτείνει την εργοδότηση μαιών από την Ελλάδα. Πρόταση όμως που προκαλεί επιφυλάξεις στους γυναικολόγους, οι οποίοι εκφράζουν διαφόρους προβληματισμούς.

Να σημειωθεί ότι στην Κύπρο λειτουργούν σήμερα συνολικά 28 μαιευτικές κλινικές, οι οποίες για να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας θα πρέπει να εργοδοτούν 4-5 μαίες (μια σε κάθε βάρδια).

Η απόφαση

Το δικαστήριο με απόφασή του την περασμένη Παρασκευή ανέστειλε την εκτέλεση διατάγματος που το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε και αφορούσε τον τερματισμό της λειτουργίας συγκεκριμένης γυναικολογικής-μαιευτικής κλινικής επειδή δεν εργοδοτούσε τον αριθμό των μαιών-μαιευτών που ορίζει η νομοθεσία. Στην απόφασή του το δικαστήριο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις συνεχείς παρατάσεις που δόθηκε στην εφαρμογή της πρόνοιας της νομοθεσίας (από το 2003) και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «δεν θα διασαλευτεί το συμφέρον της δημόσιας διοίκησης και ούτε το δημόσιο συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κλινική εργοδοτεί ούτως ή άλλως αριθμό μαιών, αλλά και νοσηλευτριών με χρόνια εμπειρίας στην άσκηση των καθηκόντων αυτών». Το δικαστήριο επισημαίνει ακόμη στην απόφασή του τις προσπάθειες που κατέβαλε ο εν λόγω γιατρός για τον εντοπισμό μαιών αναφέροντας ότι «ζήτησε από το Γραφείο Εξευρέσεως Εργασίας να του δώσουν ονόματα και στοιχεία εγγεγραμμένων μαιών και η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν». Σημειώνει επιπρόσθετα ότι ο συγκεκριμένος γιατρός είχε εργοδοτήσει στο παρελθόν μαίες οι οποίες όμως αφού έλαβαν την κατάλληλη εμπειρία επέλεξαν να εργοδοτηθούν σε μεγάλες κλινικές του ιδιωτικού τομέα.

«Προσκρούει σε νομικά ζητήματα»

Η υποκατάσταση του ρόλου των μαιών από άλλον επαγγελματία υγείας, στην προκειμένη περίπτωση από γενικούς νοσηλευτές, προσκρούει σε νομικά ζητήματα και θα πρέπει να ζητηθεί γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, τόνισε στη «Χ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΝΜ, Γιάννης Λεοντίου. Πιστεύουμε, είπε, ότι «ο σωστός επαγγελματίας θα πρέπει να είναι τοποθετημένος στη σωστή θέση, στο σωστό χρόνο, με τη σωστή αναλογία για την ασφάλεια του ασθενή». Η μαία, υπέδειξε, είναι εκείνη η οποία είναι καταρτισμένη για να προσφέρει μαιευτική φροντίδα και κατέθεσε σειρά ερωτημάτων τα οποία, όπως είπε, πρέπει επιτέλους να απαντηθούν όπως:

  • Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για να ενθαρρυνθούν οι νέοι να ακολουθήσουν το επάγγελμα της μαίας/μαιευτή;
  • Ποια μέτρα έχει λάβει η πολιτεία για την παρότρυνση των πανεπιστημίων στην Κύπρο να δημιουργήσουν προγράμματα μαιευτικής;
  • Ποια μέτρα έχουν λάβει οι ιδιωτικές κλινικές από τότε που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, για να στελεχωθούν με ικανοποιητικό αριθμό μαιών;
  • Πόσες κενές θέσεις έχουν δημοσιευτεί σήμερα; Kαι τι κίνητρα προσφέρουν στις μαίες/μαιευτές για να εργοδοτηθούν στον ιδιωτικό τομέα;

O Γιάννης Λεοντίου διερωτήθηκε «γιατί δεν καλούν μαίες από την Ελλάδα;» και ενδεικτικά ανέφερε ότι το 80-90% των θέσεων που είχαν προκηρυχθεί για διασώστες-πλήρωμα ασθενοφόρου έχει καλυφθεί από Ελλαδίτες.

Οι ανησυχίες των γυναικολόγων

Υποστηρίζοντας ότι οι μαιευτικές-γυναικολογικές κλινικές δεν έχουν ζήτημα με την εργοδότηση μαιών, «τουναντίον θεωρούμε πολύ ορθό στις μαιευτικές κλινικές να εργοδοτούνται μαίες», ο τέως πρόεδρος της Γυναικολογικής-Μαιευτικής Εταιρείας είπε ότι το πρόβλημα δημιουργείται λόγω της έλλειψης μαιών.

Σημείωσε ότι στο νόμο υπάρχει και το εξής παράδοξο: «Ενώ μια μαία μπορεί να διεξάγει έναν τοκετό σε σπίτι (ακόμη και σε απομακρυσμένη περιοχή) στον γιατρό-μαιευτήρα ο νόμος το απαγορεύει». Σε σχέση με την εισήγηση του ΠΑΣΥΝΜ για εργοδότηση μαιών από την Ελλάδα, ο Δρ Λιασίδης κατέθεσε τον εξής προβληματισμό υπό μορφή ερωτήματος: «Εάν φέρω μαίες από την Ελλάδα δεν θα πρέπει να απολύσω το υφιστάμενό μου προσωπικό;»

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy