Ιδού η Γενεύη, όμως χρειάζεται θάρρος – Ενδεχόμενη αποτυχία θα επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα

Ενδεχόμενο αποτυχίας θα επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα σε όλους τους Κυπρίους

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Η κοινή δράση της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο πλευρές του νησιού μας είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Αυτό υπογραμμίζουν τρία στελέχη προερχόμενα από το ΑΚΕΛ, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), προσθέτοντας ότι οι κοινοί στόχοι και η συνεργασία μεταξύ των πλευρών είναι ένας εκ των βασικών πυλώνων για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Καθοριστικότερος, όμως, παράγοντας είναι η στάση που θα κρατήσουν οι δύο ηγέτες ενόψει της διάσκεψης στη Γενεύη, καθώς έχουν ενώπιόν τους μία καίρια ευκαιρία να αποδείξουν τις προθέσεις τους.

Η κοινωνία των πολιτών απέδειξε ότι βρίσκεται εδώ για να ενθαρρύνει όσο μπορεί τους ηγέτες να υπερβούν τις οποιεσδήποτε αγκυλώσεις και να προχωρήσουν στο κτίσιμο της ειρήνης μέσα από μία λύση στη βάση της ΔΔΟ και εντός των πλαισίων που καθορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί.

Φικρί Τορός: Η συνέχιση του status quo δημιουργεί αρκετές επιπτώσεις

«Η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει μάς έχει αποδείξει ότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν έχουν την επαρκή ενθάρρυνση να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, εκτός εάν υπάρχει ισχυρή υποστήριξη από την κοινωνία των πολιτών», ανέφερε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φικρί Τορός.

Επομένως, πρόσθεσε, είναι ύψιστης σημασίας η κοινωνία των πολιτών σε οποιαδήποτε διαδικασία οικοδόμησης ειρήνης να δίνει την απαραίτητη πολιτική στήριξη, αλλά και την ενθάρρυνση προς τις ηγεσίες.

Επεσήμανε ότι η πολιτική συμφωνία είναι ένα πράγμα και η οικοδόμηση της ειρήνης είναι άλλο.

«Η οικοδόμηση της ειρήνης είναι μία επιδίωξη της κοινωνίας των πολιτών. Είναι η κοινωνία των πολιτών που θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να φέρει την ειρήνη στο νησί. Ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει είναι απαραίτητος για τις διεργασίες που θα επιφέρουν την ειρήνη, όπως συμβαίνει και σε όλες τις άλλες χώρες όπου παρατηρείται σύγκρουση», εξήγησε.

Ο Φ. Τορός έφερε ως παράδειγμα ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Αναστασιάδη και του Ακιντζί, περίπου 130 οργανώσεις και ινστιτούτα από όλο το νησί, μεταξύ αυτών συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικές ομάδες, αλλά και οργανώσεις νεολαίας, συνεργάστηκαν σε μία σειρά από δικοινοτικά προγράμματα, με τη χρηματοδότηση της ΕΕ και από τοπικές πηγές.

Πρόσθεσε ότι αυτά τα προγράμματα προσέφεραν την ευκαιρία να προαχθούν τα συμφέροντα ενός κοινού νησιού.

«Μέσα από αυτά τα προγράμματα αναπτύξαμε διάφορες μελέτες για το οικονομικό όραμα του νησιού, σχετιζόμενες μεταξύ άλλων με τους υδρογονάνθρακες», ανέφερε.

Τόνισε ότι από την αποτυχία του Κραν Μοντανά και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, η κοινωνία των πολιτών δείχνει να έχει απομακρυνθεί και φυσικά τα επακόλουθα της πανδημίας δεν βοηθούν, καθώς έχουν κλείσει τα σημεία διέλευσης.

Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε, βλέπουμε τη συνέχιση του έργου των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών.

Όσον αφορά τη διάσκεψη στη Γενεύη, ο Φ. Τορός τόνισε ότι θα διεξαχθεί για να διαπιστωθεί ποια είναι τα κοινά σημεία, ώστε να βρεθεί ο τρόπος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι εξαιρετικά απρόθυμη για να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, η οποία είναι μία σημαντική παράμετρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όσον αφορά την τουρκοκυπριακή πλευρά, ανέφερε ότι στην παρούσα φάση τάσσεται υπέρ μίας λύσης δύο κρατών, μία λύση που βρίσκεται εξ ολοκλήρου έξω από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Ταυτόχρονα, η συνέχιση του status quo δημιουργεί αρκετές επιπτώσεις όχι μόνο στο νησί, αλλά και στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο, όπως το ζήτημα της θαλάσσιας ζώνης. Οπόταν μία λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ είναι αναγκαία και δεν μπορεί να τεθεί σε αναστολή», κατέληξε.

Ηλίας Δημητρίου: Η καθοριστική στάση της κάθε πλευράς θα φανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

«Όλα τα κόμματα και οι φορείς που θέλουν να ασκήσουν πίεση στους δύο ηγέτες πρέπει να εργαστούν σε διάφορα επίπεδα. Τόσο με εποικοδομητικές προτάσεις προς το ανώτερο πολιτικό επίπεδο, αλλά και μέσω δράσεων στο επίπεδο της κοινωνίας», ανέφερε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο υπεύθυνος του Γραφείου Επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ, Ηλίας Δημητρίου.

Εξήγησε ότι σε αυτό το πλαίσιο το ΑΚΕΛ θα βρίσκεται και στη Γενεύη κατά την άτυπη διάσκεψη, αλλά και στους δρόμους όπως έγινε το Σάββατο.

«Στη Γενεύη με στόχο την εποικοδομητική ενίσχυση του διαλόγου. Στους δρόμους και όπως το Σάββατο μαζί με το λαό, που έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για το όραμα οικοδόμησης μιας ομοσπονδιακής Κύπρου», δήλωσε.

Με άλλα λόγια, πρόσθεσε ο Η. Δημητρίου, το ΑΚΕΛ θα παραμείνει σταθερό και προσηλωμένο προς την επίτευξη του στόχου της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και της ομοσπονδιακής λύσης, όπως τέτοια ήταν η στάση του διαχρονικά.

Αναφερόμενος στη γενικότερη στάση των δύο ηγετών κατά το τελευταίο διάστημα, διαπίστωσε ότι σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα υποσχόμενη για επίτευξη αποτελέσματος, ειδικότερα η απαράδεκτη στάση της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς περί λύσης δύο κρατών.

Βέβαια, εξήγησε, η καθοριστική στάση της κάθε πλευράς θα φανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ΑΚΕΛ αυτή θα κρίνει και θα τοποθετηθεί ανάλογα.

Ερωτηθείς σε περίπτωση αποτυχίας ποια θα είναι τα αποτελέσματα που θα προκληθούν, ο Η. Δημητρίου απάντησε ότι μία νέα αποτυχία δεν θα φέρει κάτι άλλο πέρα από την παράταση του απαράδεκτου status quo, το οποίο φέρνει ολοένα και νέα τετελεσμένα.

«Θα είναι μια αποτυχία ουσιαστικά όλων των Κυπρίων. Για να μην υπάρξει αυτή η αποτυχία οι Κύπριοι οφείλουν να επενδύσουν στα κοινά συμφέροντά τους και να οικοδομήσουν ένα νέο όραμα για τον τόπο μέσα από την εδώ και χρόνια συμφωνημένη βάση λύσης και ειδικότερα μέσα από τις συγκλίσεις των τελευταίων διαπραγματευτικών περιόδων», τόνισε.

Ντογά Γιαλτσίν: Η Αριστερά έχει συσπειρωθεί κάτω από ένα κοινό σύνθημα

«Οι πολίτες οφείλουν να βγαίνουν στους δρόμους, πάντα μέσα στα μέτρα που επιβάλλει η υγειονομική κρίση», δήλωσε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο επαρχιακός γραμματέας Λευκωσίας του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), Ντογά Γιαλτσίν.

Εξήγησε ότι κινητοποιήσεις όπως η χθεσινή εκδήλωση ασκούν την απαιτούμενη πίεση, καθώς οι δύο ηγεσίες και κυρίως αυτή στο Βορρά, δεν αντιπροσωπεύουν τη θέληση της κοινωνίας.

«Ο κ. Τατάρ είναι μία μαριονέτα της Τουρκίας και αυτό φάνηκε στις πρόσφατες “εκλογές”, δημιουργώντας ένα κλίμα πόλωσης που όμοιό του δεν έχουμε ξαναζήσει. Για την τουρκοκυπριακή κοινότητα ο κ. Τατάρ δεν είναι ένας εκλεγμένος “πρόεδρος”, αλλά εγκάθετος της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, έχουμε αυτό το δυναμικό κίνημα του λαού στους δρόμους.

Υπογράμμισε ότι το κίνημα αυτό θέλει να δείξει, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε όλο τον κόσμο ότι οι πολίτες δεν αντιπροσωπεύονται από τον κ. Τατάρ, καθώς επιθυμούν την ειρήνη και τη λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Αναφερόμενος στη χθεσινή εκδήλωση, ο Ν. Γιαλτσίν τόνισε ότι ήταν μία κορύφωση μίας διαδικασίας που άρχισε πριν από λίγους μήνες από την κοινωνία των πολιτών.

«Επίσης, είδαμε ότι όλα τα αριστερά κόμματα και οργανώσεις συσπειρώθηκαν κάτω από ένα κοινό σύνθημα και όραμα: την ομοσπονδιακή Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι η Πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας», στην οποία συμμετέχει το TDP, δεν θα σταματήσει εδώ τις προσπάθειές της.

«Είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε διακηρύξει ότι θα είμαστε στους δρόμους μέχρι τη λύση του Κυπριακού και πως δεν αποδεχόμαστε τη λύση των δύο κρατών», ανέφερε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.