Ιδού οι προτάσεις που κατέθεσε το ΑΚΕΛ ενώπιον του Προέδρου για το Κυπριακό

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τις προτάσεις που κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, με δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στα γραφεία του κόμματος.

Διαβάστε επίσης:

Έκθεση καλών υπηρεσιών ο ΓΓ ΟΗΕ: Χωρίς καμία αναφορά στον όρο της ΔΔΟ

Τσιελεπής: Γίνεται πιο ωμή η γλώσσα των Η.Ε με την πάροδο του χρόνου

Όπως είπε ο ΓΓ κατά την είσαγωγή του, στο Κραν Μοντανά «είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε αυτό που ο ΓΓ του ΟΗΕ ονομάζει στρατηγική συναντίληψη, δηλαδή στην επίλυση των έξι βασικών πτυχών του Κυπριακού που περιλαμβάνονται στο Πλαίσιο Γκουτέρες. Αν επιτυγχανόταν αυτός ο στόχος, στην πραγματικότητα η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού θα ήταν αναπόδραστη».

«Δυστυχώς», ωστόσο τονίζει ο ΓΓ,  για λόγους που «δεν είναι του παρόντος», η προσπάθεια απέτυχε.

«Ακολούθησαν περισσότερα από τρία πολύτιμα χρόνια χωρίς να γίνει κατορθωτή η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ως αποτέλεσμα είχαμε σοβαρά τετελεσμένα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αμμόχωστο καθώς και την ανάδειξη του κ. Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας», είπε ο κ. Κυπριανού.

Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε λύση δύο Κρατών

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί λύση δύο κρατών ούτε βέβαια συγκαλυμμένη διχοτόμηση μέσω λύσης συνομοσπονδίας, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ο ΓΓ του κόμματος, απαντώντας στις μεθοδεύσεις τόσο του κ. Τατάρ όσο και της Τουρκίας, που θέτουν πλέον ζήτημα λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.

«Η συνομοσπονδία δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από τα δύο κράτη. Πρόκειται για μια μορφή συνεργασίας που έστω και αν προνοεί για κοινή εκπροσώπηση στο εξωτερικό, στο εσωτερικό προνοεί ουσιαστικά για δύο χωριστά κράτη. Η συνομοσπονδία σήμερα συνιστά αναχρονισμό του 19ου αιώνα γιατί όλες κατέρρευσαν και όχι τυχαία. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συναινέσει σε ένα τέτοιο μόρφωμα».

Με δύο στόχους η πρόταση του ΑΚΕΛ

Όπως υπογράμμισε ο ΓΓ, «με πλήρη συναίσθηση της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί αναλάβαμε την πρωτοβουλία και υποβάλαμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη δική μας εισήγηση αναφορικά με τους χειρισμούς που εκτιμούμε ότι πρέπει να γίνουν από την ελληνοκυπριακή πλευρά», με δύο βασικούς στόχους.

Αρχικά, το ΑΚΕΛ προτείνει όπως ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα τα οποία μπορούν να πείσουν ότι η διακηρυγμένη ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη συμφωνημένη βάση λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και από το σημείο που είχαν μείνει με το τέλος της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά είναι ειλικρινής.

Στη συνέχεια, εξηγείται με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το ζήτημα του φυσικού αερίου προς αυτή την κατεύθυνση και την μετατροπή του Πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σε στρατηγική συναντίληψη.

Πιο κάτω, οι προτάσεις του ΑΚΕΛ στις δύο αλληλένδετες προτάσεις που έχει υποβάλει.

Α. Πρόταση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

  1. Εμμένουμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ.
  2. Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση από εκεί που είχε μείνει με την Κοινή Διακήρυξη του 2014, το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ και τις συγκλίσεις.
  3. Επαναβεβαιώνουμε την ισχύ των συγκλίσεων που αφορούν στην πολιτική ισότητα και ειδικότερα την αποτελεσματική συμμετοχή, περιλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο καθώς της μίας θετικής τουρκοκυπριακής ψήφου για λήψη οποιασδήποτε απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο, με αποτελεσματικό μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων.
  4. Εκφράζουμε ετοιμότητα να υποβάλουμε στον κατάλληλο χρόνο γεφυρωτικές προτάσεις για τα εκκρεμούντα θέματα του Πλαισίου του ΓΓ με στόχο τη σύντομη κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη.

Β. Πρόταση για το φυσικό αέριο και τις θαλάσσιες ζώνες

  1. Επαναβεβαιώνονται οι συγκλίσεις όπως αυτές καταγράφονται στο έγγραφο του ΟΗΕ «Συγκλίσεις 2008-2012»: για τις θαλάσσιες ζώνες ως ομοσπονδιακή αρμοδιότητα (συνεπώς, ως θέμα το οποίο θα συνδιαχειρίζονται οι δύο κοινότητες), τους φυσικούς πόρους επίσης ως ομοσπονδιακή αρμοδιότητα (στους οποίους εξ ορισμού περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο), και για την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων (στα οποία θα περιλαμβάνονται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες). Οι συγκεκριμένες συγκλίσεις συνιστούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο  με τη λύση του Κυπριακού ρυθμίζει συνολικά τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών στη βάση του διεθνούς δικαίου, της διαχείρισης του θέματος των υδρογονανθράκων και της κατανομής των εσόδων από αυτούς.
  2. Με την κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη θα μπορεί να συζητηθεί το ζήτημα της εμπλοκής των Τουρκοκυπρίων στα θέματα του φυσικού αερίου.
  3. Με τη λύση του Κυπριακού θα δημιουργηθεί ομοσπονδιακό ταμείο υδρογονανθράκων, το οποίο θα διαδεχθεί το ήδη υφιστάμενο Ταμείο, από το οποίο δεν επιτρέπονται εκταμιεύσεις.
  4. Μετά την συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία θα αρχίσουν διαπραγμάτευση με στόχο την οριοθέτηση της ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
  5. Ανεξαρτήτως της πορείας των διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση, μετά την θέση σε ισχύ της συμφωνίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία θα αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας αναφορικά με την όδευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, εφόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος από οικονομικής και τεχνικής σκοπιάς (είτε αφορά δική της χρήση είτε μεταφορά προς άλλους προορισμούς).
  6. Με τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η ομοσπονδιακή Δημοκρατία δεν θα φέρει οποιαδήποτε προσκόμματα στη συμμετοχή της Τουρκίας στους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Παρότι αναγνωρίζουμε πως είναι αδύνατο να εγγυηθεί κανείς ότι αν οι προτάσεις μας γίνουν αποδεκτές και η Τουρκία και ο κ. Τατάρ θα συνεργαστούν για επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και για κατάληξη σε λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου, ελπίζουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα λάβει σοβαρά υπόψη τις δύο αλληλένδετες προτάσεις που του υπέβαλε το ΑΚΕΛ, είπε συνοπτικά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Τσιελεπής:  Δεν απάντησε καν ο Πρόεδρος

Μιλώντας προηγουμένως στο ραδιόφωνο του Άστρα, ο επικεφαλής του γραφείου κυπριακού του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπής, αποκάλυψε πως ο Πρόεδρος  δεν απάντησε καν στις προτάσεις, αλλά αντίθετα υπέβαλε την δική του πρόταση στον Γ.Γ χωρίς διαβούλευση.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος, για να πείσει όταν λέει ότι είναι έτοιμος να επαναρχίσουν οι συνομιλείς από εκεί που έμειναν.

Επίσης στις προτάσεις υπάρχουν ορισμένα καλώς νοούμενα κίνητρα που μπορούν να δοθούν στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, τα οποία δεν θα ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές, αλλά θα μπορούν να πείσουν την άλλη πλευρά να παραμείνει στη συμφωνημένη βάση λύσης του κυπριακού.

Ο κύριος Τσιελεπής είπε επίσης ότι οι προτάσεις του ΑΚΕΛ μπορούν να πείσουν τα Η.Ε και την Ε.Ε, και δεν θα μπορούν να απαλλάξουν την Τουρκία από τις ευθύνες της σε περίπτωση που εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy