Ιδού το νέο διάταγμα του Υπ. Υγείας για τις χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων

Υπουργείο Οικονομικών, Λευκωσία, Κύπρος Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου παραθέτει συνέντευξη Τύπου για ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με τη στρατηγική αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. // Ministry of Finance, Lefkosia, Cyprus The Minister of Health, Mr Constantinos Ioannou, gives a press conference on the decisions of the Council of Ministers regarding the lifting of the measures for COVID-19.

Στη δημοσίοτητα δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής (26/02), το νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού. Το εν λόγω διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου.

Σύμφωνα με το νέο διάταγμα η λειτουργία των ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης, των ιδιωτικών και δημόσιων νηπιαγωγείων, βρεφοκομικών σταθμών, συμπεριλαμβανομένης και της προδημοτικής, των ειδικών σχολείων και των ειδικών μονάδων των δημόσιων σχολείων διενεργείται με φυσική παρουσία, ενώ η λειτουργία των Λυκείων και τεχνικών σχολών, περιλαμβανομένων των εσπερινών και των αντίστοιχων τάξεων των ιδιωτικών Σχολών Μέσης Εκπαίδευσης θα διενεργείται με φυσική παρουσία από την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, η λειτουργία των γυμνασίων και των αντίστοιχων τάξεων των ιδιωτικών Σχολών Μέσης Εκπαίδευσης θα διενεργείται με εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση μέχρι και την 7η Μαρτίου 2021, ενώ από την 8η Μαρτίου του 2021 θα  διενεργείται με φυσική παρουσία.

Νοείται ότι, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ως αρμόδια αρχή, δύναται να ρυθμίζει τη φυσική παρουσία εκπαιδευτικού και άλλου προσωπικού στα δημόσια σχολεία για την ομαλή λειτουργία της εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης μέχρι την 7η Μαρτίου 2021, ενώ η λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων διενεργείται με εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση.


Νοείται ότι, σε περιπτώσεις όπου είναι άκρως απαραίτητη η φυσική παρουσία φοιτητών ή ακαδημαϊκών Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, είτε για ερευνητικούς σκοπούς, είτε για σκοπούς διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων για προετοιμασία των φοιτητών για εξετάσεις δύναται να διεξάγονται εργαστηριακά μαθήματα ή να πραγματοποιείται ερευνητική εργασία με φυσική παρουσία, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ιδιωτικά Φροντιστήρια

Εξάλλου, με το νέο διάταγμα αναστέλλεται η λειτουργία όλων των ιδιωτικών φροντιστηρίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών κέντρων μέχρι και την 7η Μαρτίου 2021, εξαιρουμένης της διεξαγωγής των φροντιστηρίων με φυσική παρουσία μόνο δύο προσώπων, περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή και από την 8η Μαρτίου 2021 επιτρέπεται η λειτουργία τους, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με φυσική παρουσία και με μέγιστο αριθμό τα πέντε πρόσωπα, περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτή.

Επιπλέον, απαγορεύονται όλες οι ομαδικές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες και νοείται ότι επιτρέπονται οι ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και η διεξαγωγή δραστηριοτήτων με φυσική παρουσία μόνο δύο προσώπων, περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή.


Χρήση κλειστών και υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων

Σύμφωνα με το νέο διάταγμα αναστέλλεται η λειτουργία και η χρήση κλειστών και υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες ομαδικών αθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, για τα επαγγελματικά πρωταθλήματα των ομάδων Α΄, Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας και εθνικών ομάδων, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων και παρεμφερών υποδομών και με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Νοείται ότι την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα επιτρέπεται η λειτουργία των αποδυτηρίων, η  λειτουργία των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων για ατομικές προπονήσεις χωρίς σωματική επαφή, νοουμένου ότι οι προπονούμενοι δεν υπερβαίνουν τα πέντε πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων και παρεμφερών υποδομών, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Υπουργείου Υγείας.

Για αθλήματα Κλασσικού Αθλητισμού επιτρέπεται σε υπαίθριες εγκαταστάσεις Στίβου, η ταυτόχρονη προπόνηση αθλητών και αθλητριών που δεν υπερβαίνουν τα πέντε πρόσωπα ανά ομάδα, περιλαμβανομένου και του προπονητή, νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός προσώπων ανά αθλητική εγκατάσταση δεν υπερβαίνει τα τριάντα πρόσωπα.


Σε μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου επιτρέπεται η ταυτόχρονη προπόνηση αθλητών και αθλητριών που δεν υπερβαίνουν τα πέντε πρόσωπα ανά ομάδα, περιλαμβανομένου και του προπονητή, νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός προσώπων ανά αθλητική εγκατάσταση δεν υπερβαίνει τα δεκαπέντε πρόσωπα, ενώ της λειτουργίας των κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων και παρεμφερών υποδομών, νοουμένου ότι στις εγκαταστάσεις μέχρι 80 τ.μ. δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα συμπεριλαμβανομένου του γυμναστή/προπονητή, στις εγκαταστάσεις πέραν των 80 τ.μ. και μέχρι 200 τ.μ. δεν υπερβαίνουν τα τρία άτομα συμπεριλαμβανομένου του γυμναστή/προπονητή και στις εγκαταστάσεις ενιαίου χώρου πέραν των 200 τ.μ. δεν υπερβαίνουν τα πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του γυμναστή/προπονητή.

Από 1η Μαρτίου 2021 επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας

Επίσης,  από 1η Μαρτίου 2021 επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, από χώρες που κατηγοριοποιούνται στις κατηγορίες «Πράσινη», «Πορτοκαλί» και «Κόκκινη», σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των χωρών, βάσει της εκτίμησης κινδύνου.

Για επιβάτες από χώρες της κατηγορίας «Πράσινη», δεν απαιτείται η παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου για διενέργεια μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19, πριν την άφιξή τους στη Δημοκρατία και οφείλουν να συμμορφωθούν στο ενδεχόμενο διενέργειας τυχαίας δειγματοληπτικής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19 κατά την άφιξή τους στη Δημοκρατία, το κόστος της οποίας καλύπτει το Κράτος, ενώ επιβάτες από χώρες κατηγορίας «Πορτοκαλί» οφείλουν να κατέχουν πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19 από πιστοποιημένο εργαστήριο με αρνητική ένδειξη, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν την αναχώρησή τους,) όπου τεκμηριωμένα οι αρχές της χώρας αναχώρησης δεν παρέχουν υπηρεσία μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19, τα εν λόγω πρόσωπα πραγματοποιούν τη μοριακή εξέταση αμέσως μετά την άφιξή τους στη Δημοκρατία το κόστος της οποίας καλύπτουν τα εν λόγω πρόσωπα και παραμένουν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.


Σε σχέση με τους επιβάτες από χώρες κατηγορίας «Κόκκινη» οφείλουν να κατέχουν πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19 από πιστοποιημένο εργαστήριο με αρνητική ένδειξη, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν την αναχώρησή τους, υποχρεούνται να πραγματοποιούν μοριακή εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 και αμέσως μετά την άφιξή τους στη Δημοκρατία, το κόστος της οποίας καλύπτουν τα εν λόγω πρόσωπα και παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες χαλαρώσεις θα εφαρμοστούν την 1η Μαρτίου, ακολούθως στις 8 Μαρτίου και τέλος στις 16 Μαρτίου.

Δείτε αυτούσιο το διάταγμα του Υπουργού Υγείας: ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.