Δεν ιδρώνει το αυτί του Νικολαΐδη για τον Δημοτικό Κήπο

Ο δήμος παρακολουθεί με πολλή περηφάνια να προχωρούν τα έργα, με τσιμεντοποίηση του Κήπου

 

Περιβαλλοντική καταστροφή έναντι δωρεάς 1,7 εκατ. ευρώ
Να θυμίσουμε ότι την αναβάθμιση του παιδότοπου στον Δημοτικό Κήπο, ανακοίνωσε λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα έργα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο ίδιος  ο δήμαρχος, Νίκος Νικολαΐδης, αναφέροντας ότι το έργο αποτελεί δωρεά προς τον δήμο, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ από εταιρεία ξένων ιδιωτών που διαμένουν για χρόνια στη Λεμεσό.

 

Ούτε βλέπει ούτε ακούει ο Δήμος Λεμεσού τις συνεχείς διαμαρτυρίες πολιτών και οργανωμένων φορέων για τα έργα που ξεκίνησαν στον Δημοτικό Κήπο με σκοπό τη δημιουργία παιδότοπου, ενώ περιφρονεί και τη θέση που διατυπώθηκε από το Τμήμα Δασών για παράνομες ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση αιωνόβιων δέντρων.

Αντί όποιας άλλης αντίδρασης στη γενική κατακραυγή για τη μονομερή και χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση, ο δήμος παρακολουθεί με πολλή περηφάνια να προχωρούν τα έργα, με τσιμεντοποίηση του Κήπου, προκαλώντας ακόμα περισσότερες αντιδράσεις.

Μπροστά σε αυτή την προκλητική στάση του δήμου απέναντι στον κόσμο και τους φορείς της Λεμεσού, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, ζητά την παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών για αναστολή των εργασιών, οι οποίες γίνονται από ιδιωτική εταιρεία υπό μορφή χορηγίας, «θέτοντας τέλος στη διολίσθηση που παρατηρείται, η οποία λόγω άγνοιας, αδιαφορίας ή και εμμονής συγκεκριμένων προσώπων, διαιωνίζεται εις βάρος της ποιότητας του Δημοτικού Κήπου Λεμεσού».

Εκφράζοντας λύπη για την απαξίωση που ο δήμος επιδεικνύει έναντι στην επιστήμη της αρχιτεκτονικής και τους αρχιτέκτονες, ο ΣΑΚ υποδεικνύει ότι ο σχεδιασμός του ευρύτερου δημόσιου χώρου έχει σχέση με την ποιότητα ζωής και αποτελεί δημόσιο αγαθό.

«Δυστυχώς, οι παρεμβάσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, του ΕΤΕΚ και άλλων φορέων αγνοούνται από τον Δήμο Λεμεσού, ο οποίος αποφεύγει τη συνεργασία και την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού του τόπου, αντιμετωπίζοντάς τους με έλλειψη σεβασμού», αναφέρει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, επισημαίνοντας ότι μέσα από τις εργασίες που γίνονται «αναδεικνύεται η μη διενέργεια επαρκούς διαβούλευσης με τους δημότες, η απουσία προγραμματισμού για έργα δημόσιου χώρου και το εύρος της διακριτικής εξουσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν πρόκειται για διάθεση χρημάτων που προέρχονται από ιδιωτική χορηγία».

Τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση το ομόφωνο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου δεν δικαιολογεί παρέκκλιση από νομοθεσίες και διεθνείς συστάσεις, όσον αφορά τον τρόπο που λαμβάνονται οι δημόσιες αποφάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την ευημερία των πολιτών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ο ΣΑΚ υποδεικνύει ότι «η σύγχρονη ποιοτική αρχιτεκτονική εξοικονομεί πόρους, διευκολύνει τις καθημερινές δραστηριότητες και λειτουργίες, βελτιώνει την ανθρώπινη ψυχολογία, το περιβάλλον και δημιουργεί ελκυστικότερες, παραγωγικότερες και βιώσιμες πόλεις».

Στιγματίζεται, δε, το γεγονός ότι «οι αρμόδιες Αρχές, συστηματικά απαξιώνουν την αρχιτεκτονική στις διαδικασίες υλοποίησης δημοσίων έργων και παραβλέπουν ότι, έργα δημόσιας ωφελείας θα πρέπει να μελετώνται και ανατίθενται σύμφωνα με τους Κανονισμούς Διεξαγωγής Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών του ΕΤΕΚ».

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy