Ιδρύθηκε η πρώτη διακρατική υπηρεσία για παρακολούθηση ακραίων καιρικών φαινομένων

Η ίδρυση της πρώτης διακρατικής υπηρεσίας μεταξύ Κύπρου-Βουλγαρίας-Ελλάδας που θα υπολογίζει ατμοσφαιρικά και μετεωρολογικά δεδομένα στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και θα τα παρέχει δωρεάν στο κοινό μέσω web-portal, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, πληροφορίες για αναμενόμενα έκτακτα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή, παρουσιάστηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Οι υπόλοιποι πέντε συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Σόφιας, Βουλγαρία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών), το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου, το Hail Suppression Agency Βουλγαρίας και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η υπηρεσία αποτελεί αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου BeRTISS (Balkan-Mediterranean Real Time Severe Weather Service), το οποίο συντονίζει το Frederick Research Center (FCR), με υπεύθυνο τον Δρ Χάρη Χαραλάμπους.

Όπως ανέφερε ο Δρ Χαραλάμπους το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού αξίας 1,ο63,941.03 και χρηματοδοτείται από το διακρατικό πρόγραμμα συνεργασίας Interreg V-B Balkan-Mediterranean 2014-2020 το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (European Regional Development Fund-ERDF) και τα Εθνικά Ταμεία των συμμετεχόντων χωρών.

Είπε ότι είναι η πρώτη φορά που θα παρέχονται πληροφορίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για την ακριβή πρόβλεψη του καιρού. Σημείωσε ότι τα νέα δεδομένα που θα παραχθούν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από τους προγνώστες καιρού με σκοπό να ελεγχθεί η ακρίβεια πρόβλεψης καιρού των μετεωρολογικών μοντέλων και η πιθανή βελτίωση της.

Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία θα χρησιμοποιεί ένα νέο κέντρο ανάλυσης δεδομένων που θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του Frederick Research Center, για παρακολούθηση ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο αξιοποιεί ατμοσφαιρικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο από τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης (Global Navigation Satellite Systems, GNSS). Σημείωσε ότι αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αύριο και το κοινό θα έχει πρόσβαση σε αυτή μέσω της ιστοσελίδας http://bertiss.eu/.

Ο Δρ Χαραλάμπους είπε ότι το απότοκο της προσπάθειας είναι ένα web-portal που θα παρέχει τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο με κάποια εργαλεία απεικόνισης.

Ο Ανώτερος Λειτουργός της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Φίλιππος Τύμβιος είπε ότι «σήμερα φτάνουμε στο τέλος ενός ταξιδιού δυόμισι χρόνων με τους διάφορους φορείς του προγράμματος. Ξεκινήσαμε γύρω στο 2016 να οργανώσουμε αυτή την προσπάθεια. Απώτερος στόχος η συνεισφορά έγκαιρης προειδοποίησης για το κοινό όσον αφορά τα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Σημείωσε ότι τα GNSS αναφέρονται σε μια έξυπνη τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί το υφιστάμενο δίκτυο δορυφόρων, το σήμα τους που υπάρχει και βλέπουμε εμείς κατά πόσο η ύπαρξη των υδρατμών στην ατμόσφαιρα αλλάζει το σήμα.

«Αυτό για την Μετεωρολογία είναι μια πάρα πολύ αξιόλογη και χρήσιμη πληροφορία διότι γνωρίζουμε πλέον τι συμβαίνει στον χώρο. Παίρνουμε τις τιμές καθυστέρησης του σήματος στον κάθε πομπό και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δούμε το πεδίο της υγρασίας στην περιοχή μας. Αν εισαγάγουμε αυτά τα πράγματα στα μοντέλα μας, τότε αυτόματα αποκτούμε μια περαιτέρω πληροφορία η οποία μπορεί να αποβεί χρήσιμη στην πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Οι μέθοδοι ήδη υπάρχουν και χρησιμοποιούνται σε πολλές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα, συνέχισε, μας βοήθησε να επεκτείνουμε το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών μας, οπότε αυτή την στιγμή έχουμε επτά καινούργιους σταθμούς σε λειτουργία που έχουν αγοραστεί μέσα από το πρόγραμμα. «Τα δεδομένα μας όλα δρομολογούνται στους εταίρους, οι οποίοι είναι πιο ειδικοί στην επεξεργασία του σήματος και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά προς το παρόν. Δεν είναι όμως ακόμα έτοιμα να χρησιμοποιηθούν στα μοντέλα μας αλλά ευελπιστώ ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί κι ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούμε να τροφοδοτήσουμε τα μοντέλα πρόγνωσης μας με αυτή την καινούργια πληροφορία κάνοντας τα πιο αξιόπιστα, ορθά και κοντά στην πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι έχουμε αύξηση των έντονων καιρικών φαινομένων. «Έχουμε αύξηση των πλημμυρών λόγω αυξημένης βροχόπτωσης, έχουμε πολύ μεγάλο χαλάζι, έχουμε πολλή χιονόπτωση, έχουμε υψηλά ετήσια ποσά βροχής, έχουμε πράγματα τα οποία τα προηγούμενα χρόνια σπάνιζαν. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα απαιτούν περισσότερη εργασία και έρευνα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που στο τέλος όλης αυτής της προσπάθειας έχουμε κάτι να χρησιμοποιήσουμε για να καλυτερεύσουμε τις προγνώσεις και την λειτουργία του Τμήματος Μετεωρολογίας μέσα στην κοινωνία», επεσήμανε.

Εκ μέρους του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Κώστας Λαγουβάρδος είπε ότι «οι δορυφόροι τους οποίους χρησιμοποιούμε, είναι δορυφόροι που έχουν φτιαχτεί για να γίνεται εντοπισμός και πλοήγηση».

Έχουμε δύο διαφορετικούς κόσμους, σημείωσε, τους επιστήμονες που ασχολούνται με τον δορυφορικό εντοπισμό και τους μετεωρολόγους. Παντρεύουν αυτά τα δύο expertise ώστε να κτίσουν μαζί μια πληροφορία που χρησιμοποιείται για την πρόγνωση του καιρού.

«Η πρόγνωση του καιρού βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο. Αυτή όμως, η βελτίωση είναι μικρή. Κτίζεται χρόνο με τον χρόνο. Τα νέα επιπρόσθετα στοιχεία που έχουμε από αυτούς τους δορυφόρους θα βοηθήσουν ώστε να βελτιώσουμε την πρόγνωση», συμπλήρωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy