Υφαίνοντας την Ευρώπη, στο Πάφος2017

Kimsooja, «Thread Routes, Chapter 2».
Έλα στο Google News

Παφοσ 2017Θέα

Yφαίνοντας την Ευρώπη: «Ο Κόσμος ως στοχασμός»

To project καταπιάνεται με την τέχνη της υφαντικής και εξετάζει κριτικά όψεις που σχετίζονται με την ιστορία και τη σημειωτική της.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου: «Η υφαντική αποτελεί μια από τις παλαιότερες τέχνες στον κόσμο. Τι μπορεί να προσφέρει η ιστορική γλώσσα της υφαντικής στις σύγχρονες εικαστικές πρακτικές, ιδιαίτερα όσες βασίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία, όπως είναι τα Νέα Μέσα και η Διαδικτυακή Τέχνη; Είναι γεγονός ότι η ιστορία της Τέχνης έχει επιδεικτικά αγνοήσει την υφαντική, το κέντημα, το πλέξιμο και άλλες οικιακές χειροτεχνίες ως γυναικείες δουλειές που δεν αξίζουν το status των “υψηλών” ή Καλών Τεχνών. Ως εκ τούτου, η έκθεση διερευνά το ζήτημα της γυναικείας εργασίας και του ρόλου της γυναίκας και των “γυναικείων πρακτικών” στην ιστορία της Τέχνης. Η μεταφορική έκφραση “Υφαίνοντας την Ευρώπη” θέτει το ζήτημα της συγκρότησης της ευρωπαϊκής ταυτότητας και την ανάγκη να εξεταστούν τα εννοιολογικά, πολιτικά και κοινωνικά νήματα που εξυφαίνουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Στην έκθεση συμμετέχουν σημαντικά ονόματα της διεθνούς εικαστικής σκηνής, μεταξύ των οποίων η Κimsooja, o Johan Grimonperz, η Cat Mazza, η Sabrina Gschwandtner, o Fernando Sanchez Castillo, η Cristina Lucas, η Λουκία Αλαβάνου, η Eva Borner, η Francesca Fini, η Anne Wilson, η Janis Jefferis, η Diane Wood Conroy, η Sarah-Joy Ford, ο Νίκος Γυφτάκης, αλλά και νέοι και καταξιωμένοι Κύπριοι εικαστικοί, μεταξύ των οποίων οι Αναστασία Μηνά, Χρίστος Αβραάμ, Γιάννης Σακέλλης, Κυριάκος Κουσουλίδης, Άννα Λυτρίδου, Μιχάλης Χαραλάμπους, Ελένη Νικοδήμου, Ερατώ Χατζησάββα.

Επιμέλεια – Σύλληψη: Έφη Κυπριανίδου, Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έκθεσης: Μυρτώ-Μαρία Βορεάκου Συντονισμός: Γιάννης Σακέλλης, Μυρτώ-Μαρία Βορεάκου, Έφη Κυπριανίδου

Αττικόν: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου| 16:0019:00 Οικια Shelley: 3, 6, 9, 10, 13, 16 – 20 Δεκεμβρίου | 16:00-19:00

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.