«Δικαιοσύνη για Όλους»: Κύπριοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί που αποτείνονται για νοµική υποστήριξη

  • Αποτάθηκαν ήδη στο πρόγραµµα 54 άτοµα µε κυπριακή ταυτότητα, τρία άτοµα µε ελληνική ταυτότητα, δύο µε ρουµανική και επτά άτοµα µε ταυτότητες άλλων χωρών
  • Το πρόγραµµα «∆ικαιοσύνη για Όλους» ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Σεπτεµβρίου µέσα από δύο πυλώνες: τα κέντρα εξυπηρέτησης, τύπου walk in και ένα δίκτυο εθελοντών δικηγόρων που επιθυµούν να προσφέρουν χωρίς αµοιβή τις υπηρεσίες τους στο πρόγραµµα
  • Για να έχει πραγµατικό περιεχόµενο και νόηµα αυτό που λέµε ότι «η δικαιοσύνη πρέπει να είναι ίση», θα πρέπει να ξεκινά από την ισότιµη πρόσβαση σε δικηγόρο. Για να καλυφθεί το κενό αυτό, δηµιουργήθηκε η πρωτοβουλία
  • Οι τοµείς δικαίου που καλύπτει το πρόγραµµα «∆ικαιοσύνη για Όλους» είναι το αστικό, οικογενειακό, ακίνητη ιδιοκτησία, ενοικιοστάσιο και διοικητικό, υπάρχει όμως παράλληλα και ο θεσµός της «νοµικής αρωγής», που ωστόσο δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις

Όλοι οι πολίτες δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στη ∆ικαιοσύνη, ανεξαρτήτως οικονοµικής ευχέρειας. Αυτόν το στόχο, δηλαδή την παροχή δωρεάν νοµικής καθοδήγησης και εκπροσώπησης στο δικαστήριο πολιτών µε οικονοµικές δυσκολίες, υλοποιεί το πρόγραµµα «∆ικαιοσύνη για Όλους», το οποίο παρουσιάστηκε πριν από µερικούς µήνες από τον Παγκύπριο ∆ικηγορικό Σύλλογο.

Το πρόγραµµα είναι αποτέλεσµα αρχικής εισήγησης / πρωτοβουλίας της πλατφόρµας «∆ικαιοσύνη για όλους» (που αποτελείται από την Αλεξία Κουντουρή και τη Μελίνα Πύργου, δικηγόρους), η οποία συνδιαµορφώθηκε από τους Γιώργο Χριστοφίδη, Νικόλα Τσαρδελλή και Κούλια Βάκη του Π∆Σ.

Αρχή από «Το Στέκι»

Στις 4 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε το πρόγραµµα «Κυπριακό ∆ίκτυο ∆ικαιοσύνη για Όλους (Κ∆∆Ο)» από το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ∆ικτύωσης «Το Στέκι» στη Λευκωσία.

«Το Στέκι» στεγάζεται σε ανακαινισµένο κτίριο του ∆ήµου Λευκωσίας επί της οδού Περικλέους στην παλαιά πόλη. Πρόκειται για πρόγραµµα του ∆ήµου Λευκωσίας, το οποίο υλοποιείται από το Πολυδύναµο ∆ηµοτικό Κέντρο Λευκωσίας. «Το Στέκι» λειτουργεί ως Κέντρο Συµβουλευτικών Υπηρεσιών και ως πολυχώρος αλληλεγγύης. Στόχος του είναι η προσφορά καινοτόµων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και πολύπλευρων δράσεων για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και επανένταξης των πιο ευπαθών οµάδων του πληθυσµού.

Μεταξύ άλλων υπηρεσιών, που στόχο έχουν την ενίσχυση της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών σε πολίτες ευάλωτων οµάδων, έχει δικτυωθεί και µε το πρόγραµµα «∆ικαιοσύνη για Όλους».

Οι ενδιαφερόµενοι γίνονται δεκτοί από τις 8:30 το πρωί µέχρι τις 3:00 το απόγευµα, µετά από ραντεβού, στο τηλέφωνο 22 797880.

Σηµειώνεται ότι πριν λίγες µέρες το Πολυδύναµο ∆ηµοτικό Κέντρο Λευκωσίας ανακοίνωσε διαδικασία λήψης προσφορών για την παροχή Υπηρεσιών Νοµικού Συµβούλου για το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ∆ικτύωσης  «Το Στέκι». Τελευταία ηµέρα υποβολής προσφορών είναι η 10η Ιανουαρίου 2023.

Α. Κουντουρή: Στόχος η ισότιµη πρόσβαση σε δικηγόρο

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» η νοµικός Αλεξία Κουντουρή, «η σκέψη για να πάρει σάρκα και οστά το πρόγραµµα προέκυψε µέσα από τη διαπίστωση ότι πάρα πολύς κόσµος δεν είχε τα οικονοµικά µέσα για να απευθυνθεί σε δικηγόρο µε σκοπό να διεκδικήσει τα δικαιώµατά του».

Η κα Κουντουρή υπογράµµισε πως «για να έχει πραγµατικό περιεχόµενο και νόηµα αυτό που λέµε ότι “η δικαιοσύνη πρέπει να είναι ίση”, θα πρέπει να ξεκινά από την ισότιµη πρόσβαση σε δικηγόρο. Οπότε, για να καλυφθεί το κενό αυτό, δηµιουργήθηκε και η πρωτοβουλία».

Οι τοµείς δικαίου τους οποίους καλύπτει το πρόγραµµα «∆ικαιοσύνη για Όλους» είναι το αστικό, οικογενειακό, ακίνητη ιδιοκτησία, ενοικιοστάσιο και διοικητικό.

Σηµειώνεται ότι παράλληλα υπάρχει ο θεσµός της «νοµικής αρωγής», που ωστόσο δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις και κινείται σε διαφορετική φιλοσοφία. «Εµείς καλύπτουµε και το κενό το οποίο δεν καλύπτεται από τη νοµική αρωγή», εξήγησε η Αλεξία Κουντουρή.

Συµµετέχουν ήδη περίπου 30 δικηγόροι και 15 γραφεία

Η πρωτοβουλία απαρτίζεται αυτή τη στιγµή από περίπου 30 δικηγόρους, άντρες και γυναίκες και περίπου 15 δικηγορικά γραφεία.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση από τον κόσµο, αυτοί οι οποίοι έχουν ζητήσει νοµική βοήθεια είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Κύπριοι πολίτες. Σύµφωνα µε τα µέχρι στιγµής στοιχεία τα οποία έδωσε η κα Κουντουρή, αποτάθηκαν στο πρόγραµµα 54 άτοµα µε κυπριακή ταυτότητα, τρία άτοµα µε ελληνική ταυτότητα, δύο µε ρουµανική και επτά άτοµα µε ταυτότητες άλλων χωρών. Αυτό, όπως εξήγησε η νοµικός, δεν σηµαίνει ότι είναι απαραίτητα δικαιούχοι όλοι όσοι αποτείνονται στην πλατφόρµα.

Στο επίκεντρό της η ιδέα έχει δύο βασικές παραµέτρους: αφενός να καλύψει το προαναφερθέν κενό και την ανάγκη που υπάρχει στην κοινωνία και αφετέρου να εντάξει τις µεµονωµένες και αποσπασµατικές δράσεις των δικηγόρων µε έναν δοµηµένο τρόπο, κάτω από την εποπτεία και τον έλεγχο του θεσµικού τους οργάνου, του Παγκύπριου ∆ικηγορικού Συλλόγου.

Με αυτά τα δεδοµένα δηµιούργησαν το εν λόγω ∆ίκτυο, το οποίο ελέγχεται και εποπτεύεται από τον Παγκύπριο ∆ικηγορικό Σύλλογο, διασφαλίζοντας ότι το πρόγραµµα δεν λειτουργεί µε τρόπο που µπορεί να στερήσει δουλειά από κανένα δικηγόρο.

Η κα Κουντουρή είπε πως δικαιούχοι του προγράµµατος είναι µόνο φυσικά πρόσωπα, λήπτες ΕΕΕ, αφού, όπως διευκρίνισε, ένας εκ των στόχων του προγράµµατος είναι να βοηθηθούν συνάνθρωποι οι οποίοι σήµερα δεν είναι πελάτες κανενός δικηγόρου, επειδή δεν έχουν ούτε τα ελάχιστα που µπορεί να ζητηθούν ως αµοιβή.

Συνεργασία του προγράµµατος µε τα Πανεπιστήµια

Το πρόγραµµα «∆ικαιοσύνη για Όλους» ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Σεπτεµβρίου µέσα από δύο πυλώνες: τα κέντρα εξυπηρέτησης, τύπου walk in και ένα δίκτυο εθελοντών δικηγόρων που επιθυµούν να προσφέρουν χωρίς αµοιβή τις υπηρεσίες τους στη βάση του προγράµµατος.

Σηµειώνεται πως κάθε κέντρο θα στελεχώνεται από ένα δικηγόρο σε µόνιµη βάση, ενώ οι δικηγόροι θα δέχονται βοήθεια από τελειόφοιτους φοιτητές Νοµικής. Προς το σκοπό αυτό, ανέφερε η κα Κουντουρή, το ∆ίκτυο προγραµµατίζει την υπογραφή µνηµονίων συνεργασίας µε τα Πανεπιστήµια που λειτουργούν στη χώρα µας.

Το πρώτο Μνηµόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε ήδη στις 13 Οκτωβρίου µε το Πανεπιστήµιο Κύπρου. Το µνηµόνιο υπέγραψαν εκ µέρους του Πανεπιστηµίου Κύπρου ο Πρύτανης, καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και εκ µέρους του Κυπριακού ∆ικτύου «∆ικαιοσύνη για Όλους» η εκ των διευθυντών του, Αλεξία Κουντουρή. Το µνηµόνιο προνοεί την τοποθέτηση προπτυχιακών φοιτητών/τριών Νοµικής 3ου ή και 4ου έτους του Πανεπιστηµίου στα κέντρα εξυπηρέτησης που θα λειτουργήσουν στα πλαίσια της δράσης «∆ικαιοσύνη για Όλους».

Συνεργασία και µε το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας

Η κα Κουντουρή σηµείωσε πως τα κέντρα εξυπηρέτησης είναι εύκολα προσβάσιµα και µόνη απαίτηση θα είναι ο έλεγχος ως προς τα κριτήρια του προγράµµατος. Με τη βοήθεια του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, είπε, θα εξετάζεται κατά πόσο ο πολίτης είναι λήπτης ΕΕΕ, ενώ η άλλη προϋπόθεση που θα εξετάζεται είναι κατά πόσον ο τοµέας δικαίου δεν καλύπτεται από τη νοµική αρωγή.

Στα κέντρα εξυπηρέτησης θα δίδεται µία κατ’ αρχήν νοµική καθοδήγηση για τα δικαιώµατα του πολίτη και αν απαιτείται η λήψη δικαστικών µέτρων, ή µέτρων εναλλακτικών µεθόδων επίλυσης διαφορών, ή η οποιαδήποτε εκπροσώπηση από δικηγόρο, τότε θα παραπέµπεται ο πολίτης σε δικηγόρο που ασχολείται µε τέτοιας φύσης υποθέσεις, στη βάση του καταλόγου που θα τηρείται µε τους εθελοντές δικηγόρους.

Κυριάκος Λοΐζου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy