Ικανές οι γυναίκες αλλά… στις κατώτερες θέσεις του Δημοσίου

Ανδροκρατούμενες οι θέσεις στα ψηλά δώματα της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Σημαντικά στοιχεία για την άνιση μεταχείριση των γυναικών στη Δημόσια Υπηρεσία καταδεικνύουν τα στοιχεία της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. Σε απάντηση του προέδρου της ΕΔΥ Γεώργιου Παπαγεωργίου, ημερομηνίας 10 Ιανουαρίου 2018, σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κούτρα Κουκουμά, παρατίθενται στοιχεία για τον αριθμό των γυναικών που εργάζονται στη Δημόσια Υπηρεσία, με ομαδοποίηση αναφορικά με τις θέσεις στις οποίες υπηρετούν οι γυναίκες (διευθύντριες υπουργείων, διευθύντριες τμημάτων, προϊστάμενες κ.ο.κ. στη βάση των σχεδίων υπηρεσίας που υπάρχουν).

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, οι γυναίκες αποτελούν το 65% (7930 εργαζόμενες) σε σχέση με τους άντρες στη Δημόσια Υπηρεσία. Ωστόσο στις ανώτατες θέσεις του δημοσίου, δηλαδή στις διευθυντικές θέσεις (Γενικοί Διευθυντές, Προϊστάμενοι Τμημάτων και Υπηρεσιών Α15-Α16 μέχρι Πάγιο Μισθό 70.685 ευρώ), οι γυναίκες είναι μόνο το 49%. Συγκεκριμένα, μόνο 49 γυναίκες κατέχουν διευθυντικές θέσεις. Το ποσοστό αυτό απέχει από το συνολικό, 16 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, στις ανώτερες θέσεις (π.χ. Πρώτοι Λειτουργοί, Έπαρχοι κ.λπ.) Α14+2 μέχρι Α15+1, οι γυναίκες είναι 305 και ποσοστό μόνο 46% δηλαδή 19 ποσοστιαίες μονάδες από το συνολικό. Κάτω από το συνολικό ποσοστό και συγκεκριμένα 61% (3046 εργαζόμενες) είναι και οι γυναίκες στις θέσεις, μισθολογικές κλίμακες, Α8-Α9+1 μέχρι Α11Α13+2.

 

 

Στο 70% το ποσοστό γυναικών στις κατώτερες μισθολογικές κλίμακες

Εκεί που οι γυναίκες βρίσκονται πάνω από το συνολικό ποσοστό σε σχέση με τους άντρες είναι στις κατώτατες βαθμίδες της Δημόσιας Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΔΥ το 70% (4530) των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται στις μισθολογικές κλίμακες Α1-Α2-Α5+2 μέχρι Α5(2β)-Α7-Α8+1 είναι γυναίκες! Οι μεγάλες ποσοστιαίες διαφορές καταδεικνύουν ότι οι άντρες εργαζόμενοι ανελίσσονται στη Δημόσια Υπηρεσία πολύ πιο εύκολα από τις γυναίκες, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την ισότητα των δύο φύλων στην εργασία.

 

Μικρή αύξηση στην εκπροσώπηση γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επίσης η βουλευτής Σκεύη Κούτρα Κουκουμά απηύθυνε ερώτημα προς τον αρμόδιο υπουργό για τον αριθμό των γυναικών οι οποίες έχουν εκλεγεί σε Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια στις δύο τελευταίες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε απάντησή του ημερομηνίας 14 Νοεμβρίου 2017, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης παρέθεσε τα σχετικά στοιχεία με ξεχωριστή αναφορά σε κάθε δήμο και κοινότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά φαίνεται να υπάρχει μια μικρή αύξηση της παρουσίας γυναικών τόσο στα Δημοτικά όσο και στα Κοινοτικά Συμβούλια. Κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2016 εκλέχθηκαν 92 γυναίκες σε σχέση με 84 στις εκλογές του 2011.

Η ίδια περίπου αύξηση παρατηρείται στην εκπροσώπηση των γυναικών και στα Κοινοτικά Συμβούλια. Συγκεκριμένα στις εκλογές του 2016 εκλέχθηκαν στα Κοινοτικά Συμβούλια 219 γυναίκες, ενώ στις εκλογές του 2011, 183. Στις εκλογές του 2016 οι περισσότερες γυναίκες εκλέχθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας (9).

Ακολουθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου με 6, ενώ 5 γυναίκες εκλέχθηκαν στα Δημοτικά Συμβούλια Έγκωμης, Λεμεσού, Μόρφου και Στροβόλου. Όσον αφορά τα Κοινοτικά Συμβούλια, πρώτο στο σχετικό πίνακα είναι το Κ.Σ. Αρεδιού με 5 γυναίκες, ενώ 3 γυναίκες εκλέχθηκαν στα Κ.Σ. της Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, Ανάγυιας, Αυδήμου, Κοκκινοτριμιθιάς, Λιβερά, Μάμμαρι, Πύλας, Τρούλλων, Φοινικαριών και Ψημολόφου. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια στα οποία δεν υπάρχει καμία γυναίκα, αλλά δεν περιλαμβάνονται στους σχετικούς πίνακες που απέστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή.

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy