Ικανοποιημένη η Σπέχαρ από το ΣΑ – Στις 30 Ιανουαρίου το ψήφισμα

Ικανοποίηση για την ομόφωνη υποστήριξη των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον ρόλο της αποστολής καλών υπηρεσιών στην Κύπρο και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εξέφρασε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μετά την ολοκλήρωση της κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσης του σώματος. Υπενθύμισε στα μέλη ότι η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε παύση τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τον τερματισμό της Διάσκεψης για την Κύπρο στον Κραν Μοντανά.

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στην συνάντηση του περασμένου Νοεμβρίου στο Βερολίνο, μεταξύ Γκουτέρες, Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Η κ. Σπέχαρ μίλησε επίσης για την προτροπή του Αντόνιο Γκουτέρες προς τους ηγέτες, τις εγγυήτριες δυνάμεις κι άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να κάνουν παραγωγική χρήση της προσεχούς περιόδου, ώστε να επιδείξουν με πειστικότητα ότι επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτή η φορά θα είναι διαφορετική. Πρόσθεσε ότι ο ρόλος των ηγετών παραμένει κρίσιμος και ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων είναι επίσης κλειδί για επίτευξη λύσης του κυπριακού.

Ο ανταποκριτής του ΑΣΤΡΑ στη Νέα Υόρκη Πανίκος Παναγιώτου, μετέδωσε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι μέχρι τις εκλογές στα κατεχόμενα δεν αναμένονται ενέργειες από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών στο κυπριακό, ούτε να έρθει στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ. Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση για την έγκριση του ψηφίσματος του ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει οριστεί για τις 30 Ιανουαρίου και αναμένεται το Συμβούλιο Ασφαλείας να ανανεώσει την θητεία της ειρηνευτικής δύναμης για άλλους 6 μήνες.