Ικανοποιημένο το Προεδρικό για το κείμενο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

H Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει ικανοποίηση για το κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το κείμενο των Συμπερασμάτων, υπό τις περιστάσεις, κρίνεται ως ισοζυγισμένο και αντανακλά τις βασικές μας επιδιώξεις, τόσο επί των αναφορών και δεσμεύσεων της ΕΕ για το Κυπριακό όσο και των προϋποθέσεων και των όρων με τα οποία θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία, ούτως ώστε να μπορέσουν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Ο κ. Κούσιος υποστήριξε πως η συμφωνία επί του κειμένου των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία επετεύχθη αργά χθες βράδυ μετά από μακρές και έντονες διαβουλεύσεις, αλλά και προσωπικές παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Το κείμενο των Συμπερασμάτων, υπό τις περιστάσεις, κρίνεται ως ισοζυγισμένο και αντανακλά τις βασικές μας επιδιώξεις, τόσο επί των αναφορών και δεσμεύσεων της ΕΕ για το Κυπριακό όσο και των προϋποθέσεων και των όρων με τα οποία θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία, ούτως ώστε να μπορέσουν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.  Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά της Τουρκίας θα εξακολουθήσει να αξιολογείται καθοδόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιουνίου το οποίο θα κληθεί να εξετάσει εκ νέου την κατάσταση», προσθέτει.

Αναφέρει πως «η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την ξεκάθαρη δέσμευση της ΕΕ υπέρ μιας συνολικής διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ειδικότερα δε το 1251. Παρομοίως, επικροτεί το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η ΕΕ αναφέρεται στη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κυρίως το 550 και 789».

Ιδιαίτερα σημαντική είναι, εξάλλου, αναφέρει, «η επαναβεβαίωση της προσήλωσης της ΕΕ στην ανάληψη ενεργού ρόλου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η παρουσία της ΕΕ διασφαλίζει πως η λύση του Κυπριακού θα συνάδει με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι η επανενωμένη Κύπρος. Η θετική συνδρομή της Τουρκίας στη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό καθίσταται ουσιαστικά προϋπόθεση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η δρομολόγηση θετικών εξελίξεων στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».

Προσθέτει πως «ουσιαστική κρίνεται και η επαναδιαβεβαίωση της θέσης της ΕΕ για την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της οποίας είναι η πρόσφατη διακοπή από μέρους της Τουρκίας των παράνομων γεωτρητικών της δραστηριοτήτων, η επανάληψη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας και οι επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Την ίδια ώρα η ΕΕ, σημειώνει, «καλεί την Τουρκία να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει εκ νέου τις εντάσεις, η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, στα οποία περιλαμβάνονται και οι κυρώσεις, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κρατών μελών της».

Καθόσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση, η συζήτηση της οποίας μετατίθεται για το μέλλον, είναι ξεκάθαρη η θέση πως αυτή θα πρέπει αποτελεσματικά να εφαρμοστεί με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, σημειώνει ο Εκπρόσωπος.

Επί του Μεταναστευτικού, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ υποστηρίζεται πως θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία σε θέματα προστασίας συνόρων και παράνομης μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, και η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις, όπως και η Συμφωνία Επανεισδοχής, την οποία η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν υλοποιεί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ο κ. Κούσιος.

Καταλήγει επισημαίνοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει ικανοποίηση για το κείμενο των Συμπερασμάτων.

Στεφάνου: Λανθασμένη η επιμονή της κυβέρνησης Αναστασιάδη για κυρώσεις στην Τουρκία

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ δια του εκπροσώπου Τύπου Στέφανου Στεφάνου, σχετικά με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Τουρκίας.

Αναλυτικά:

Είναι προφανές ότι η Δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνιστά και πάλι ένα συμβιβαστικό εγχείρημα ανάμεσα στις διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών μελών για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Τουρκίας.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η ρητή αναφορά ότι η ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία παραμένει στρατηγικής σημασίας για την Ένωση. Αποτιμώντας ως ένδειξη καλής θέλησης από πλευράς της Άγκυρας τον τερματισμό των παράνομων γεωτρήσεων, την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Τουρκίας- Ελλάδας και τον καθορισμό της άτυπης πενταμερούς, η Σύνοδος καταλήγει σε εισηγήσεις για την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί μια συνεπή στάση.

Παράλληλα με την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες στην εφαρμογή της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης, προτείνεται η έναρξη διεργασιών για την αναβάθμισή της, η έναρξη επαφών υψηλού επιπέδου σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και η ενίσχυση της συνεργασίας για τη διακίνηση των πολιτών.

Σε αντίθεση με την Έκθεση Μπορέλ, την οποία τα Συμπεράσματα απλώς χαιρετίζουν και λαμβάνουν υπόψη, δεν σταχυολογούνται τα μέτρα που δυνατόν να ληφθούν σε περίπτωση που η Τουρκία υπαναχωρήσει και προβεί σε νέες παραβιάσεις.

Αντ’ αυτού υπογραμμίζεται γενικά και αόριστα ότι σε τέτοια περίπτωση η ΕΕ δύναται να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Ως προς το Κυπριακό, σημαντική είναι η υπενθύμιση της στήριξης της ΕΕ στη συνολική λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και ειδικότερα τα 550, 789 και 1251. Διατυπώνεται επίσης με σαφήνεια ότι η ΕΕ θα συμμετέχει στην άτυπη διάσκεψη με το καθεστώς του παρατηρητή και ότι προτίθεται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ορίζοντας εκπρόσωπο στην Υπηρεσία Καλών Υπηρεσιών.

Η απουσία ρητής αναφοράς στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού καθώς και στην ανάγκη η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί από εκεί που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά αποτελούν σοβαρή παράλειψη. Η διττή στάση που υιοθετήθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που ενώ προωθούν άμεσα τη θετική ατζέντα παραπέμπουν σε επανεξέταση της στάσης της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ουδόλως μας ξενίζει.

Επιβεβαιώνει τον προβληματισμό μας αναφορικά με την λανθασμένη επιμονή της κυβέρνησης Αναστασιάδη να τοποθετεί εδώ και δύο χρόνια στο επίκεντρο της πολιτικής της την επιβολή κυρώσεων.

Ενώ αποδεικνύεται ξανά ότι άξονας της πολιτικής μας για να απαλλαγούμε από την επιθετικότητα της Τουρκίας πρέπει να είναι η επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και η συνέχισή τους από το σημείο που είχαν μείνει γιατί μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy