Ικανοποίηση Χριστοδουλίδη για τις επαφές στις Βρυξέλλες

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τις συναντήσεις με τους τρεις προέδρους των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συζήτηση που είχαμε», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αναλυτικά:

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι βλέπω να υπάρχει μια έντονη επιθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού αξιοποιώντας σημαντικές συγκυρίες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη στιγμή. Και εκείνο που συμφωνήσαμε είναι να εργαστούμε από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο στόχος για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου είναι ένας κοινός στόχος και αυτό που συμφωνήσαμε είναι να είμαστε σε συνεχή επαφή και με τους τρεις προέδρους ώστε να πετύχουμε αυτό που προανέφερα.

Θα έχω την ευκαιρία, ήταν σημαντικό και έπρεπε να ξεκινήσω με τους προέδρους των θεσμικών οργάνων, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε αυτή τη στήριξη, αυτή την υποστήριξη της προσπάθειας μας και από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρα η αυριανή ημέρα είναι σημαντική, πρώτα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπου βρίσκεται πάνω στην ημερήσια διάταξη πως θα γίνει μια ενημέρωση. Θα ζητήσω ξεκάθαρα την στήριξη ειδικότερα από όλους αυτούς που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και στη συνέχεια με διμερείς συναντήσεις μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ηγέτες που δεν προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και όπως συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Μισέλ κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα έχω την ευκαιρία να αναπτύξω συγκεκριμένα την πρότασή μας, η οποία επαναλαμβάνω, από την ανταπόκριση που έχω δει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από τους προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων, δημιουργείται μια αισιοδοξία. Θα συνεχίσουμε όμως την προσπάθεια μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος.

– Είναι νωρίς να περιμένουμε στο αυριανό Συμβούλιο ή με τη λήξη του Συμβουλίου να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τοποθέτηση ως σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρότασή σας; Ή είναι κάτι το οποίο μέσα στις επόμενες.

Δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αναφορά στα αυριανά συμπεράσματα. Τα συμπεράσματα συζητούνται εδώ και καιρό, η ημερήσια διάταξη είναι πολύ συγκεκριμένη. Θα ενημερώσω κάτω από την ενότητα άλλα θέματα, αυτό ζήτησα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το χρονικό πλαίσιο μέχρι τις τουρκικές εκλογές για να ωριμάσει πολιτικά αυτή η πρόταση, αυτή μας η προσέγγιση και να υλοποιηθεί αν όλα πάνε κατ’ ευχήν αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Είναι σημαντικό ότι αυτό ο ενισχυμένος ρόλος από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας ρόλος που θέλω και δημόσια να πω ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έρχεται να αντικαταστήσει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Εμείς, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο θέλουμε να είναι εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, γνωρίζοντας πολύ καλά ποια είναι η προσέγγιση της τουρκικής πλευράς, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει όλα εκείνα τα κίνητρα για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, για να δημιουργηθεί μια κατάσταση που θα δημιουργεί μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλους. Και είναι ακριβώς αυτό που μέσα από τις συζητήσεις που έχουμε μέσα από την ανάπτυξη και την παρουσίαση της δικής μας πρότασης, οι συνομιλητές μας βλέπουν την προστιθέμενη αξία.

Για το μεταναστευτικό

Να αναφέρω ότι στις συζητήσεις που είχα και με τους τρεις προέδρους το μήνυμα που έχω μεταφέρει είναι το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα με σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα τα θέματα που απασχολούν την ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε ένα μονοθεματικό κράτος μέλος. Έχουμε και λόγο και ρόλο να διαδραματίσουμε σε όλα αυτά που συζητούνται. Και ένα από αυτά τα θέματα είναι και το μεταναστευτικό. Αναμένουμε την ανάπτυξη και την παρουσίαση συγκεκριμένου σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αύριο υπάρχουν και σημαντικά άλλα θέματα τα οποία επηρεάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά την ίδια στιγμή, ως κράτος μέλος, ως υπεύθυνο κράτος μέλος, πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και συγκεκριμένες τοποθετήσεις, είτε αυτό αφορά την Ουκρανία και την παράνομη Ρωσική εισβολή στη χώρα, που η θέση μας είναι ξεκάθαρη ενάντια σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, είτε αφορά θέματα ανταγωνιστικότητας είτε αφορά θέματα ενέργειας.

Είμαστε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρεαζόμαστε από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το βασικό ζητούμενο είναι να συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ήταν ένα μήνυμα το οποίο σήμερα μετέφερα στους συνομιλητές μου και είναι κάτι επαναλαμβάνω μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και των συμβουλίων που συμμετέχουν οι υπουργοί για την ανάγκη μιας ουσιαστικής παρουσίας από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy