Ικανοποίηση εκφράζει ο ΥΠΕΞ για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Την ικανοποίησή του για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), εξέφρασε την Παρασκευή από τη Λεμεσό ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.


Παράλληλα τόνισε ότι το ΥΠΕΞ θα συνεχίσει να στηρίζει και να περιφρουρεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας παράλληλα ότι εμμένουμε στη δική μας θέση όσον αφορά το θέμα του συρματοπλέγματος στην Νεκρή Ζώνη.

Στο περιθώριο του συνεδρίου των αποδήμων, ο κ. Κασουλίδης ρωτήθηκε κατά πόσο η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από το ψήφισμα, λέγοντας πως «είμαστε ικανοποιημένοι γιατί πολλά είχαν λεχθεί προηγουμένως σαν σχόλια όσον αφορά τις εκθέσεις του ΓΓ, ευρέως επικράτησε η άποψη ότι δεν γινόταν στις εκθέσεις αναφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού, της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Όπως είπε, μελέτησε 20 εκθέσεις του παρελθόντος και «καμία δεν είχε αναφορά στην βάση της λύσης. Και δεν κατάλαβα γιατί αυτό το θέμα ανήχθη σε κύριο θέμα», διερωτήθηκε.


Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι η ικανοποίηση της Λευκωσίας οφείλεται στο γεγονός ότι στο ψήφισμα – εκεί που αποφασίζει το ΣΑ – «και γίνεται αναφορά, και επιβεβαιώνεται η βάση λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αφορούν την Αμμόχωστο, που αφορούν τις δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλεί σε αναστροφή των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί εις βάρος των νομίμων κατοίκων» με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Επίσης, το ψήφισμα «ασφαλώς εκφράζει τη λύπη του διότι δεν υπάρχουν συνομιλίες» και, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, «προσθέτουμε και τη δική μας» λύπη.

«Καταλαβαίνετε όλοι ότι δεν μπορούμε να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνοι μας, με κάποιον πρέπει να συζητούμε και η πλευρά που πρέπει να συζητούμε βάζει όρους και προϋποθέσεις οι οποίες αντίκεινται και στο μόλις εκδοθέν ψήφισμα» συμπλήρωσε.


«Για αυτούς όλους τους λόγους είμαστε ικανοποιημένοι», είπε, συμπληρώνοντας ότι «ασκείται κριτική όσον αφορά την Νεκρή Ζώνη. Εδώ γίνεται αναφορά από τις εκθέσεις ότι παραβιάζεται η Νεκρή Ζώνη λόγω των εμποδίων που έχουμε στήσει με την ελπίδα ότι θα ανακόψουμε τη λαθρομετανάστευση, όμως εμάς η δική μας εκδοχή όπως υπάρχει από το ‘74, δεν συμφωνεί με την εκδοχή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το πού βρίσκονται τα όρια της Νεκρής Ζώνης».

Και καταλαβαίνετε, συνέχισε, πόσο ευαίσθητοι είμαστε, μετά από τα όσα υπεστήκαμε από τη εισβολή ότι ούτε σπιθαμή γης δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε να αλλάξουμε από εκείνο που πιστεύουμε ότι είναι η γραμμή κατάπαυσης του πυρός και εν συνεχεία η ένθεν και ένθεν τοποθέτηση της Νεκρής Ζώνης.

Εμείς, ανέφερε, κάναμε το παν για να εξυπηρετήσουμε την ελεύθερη κίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κάναμε διαπραγματεύσεις εβδομάδων προτού το ΥΠΕΣ τελικά προχωρήσει για να βάλει αυτό που δεν είναι ούτε φράκτης, ούτε τείχος. «Είναι συρματοπλέγματα τα οποία δεν βρίσκονται σε μόνιμη κατασκευή και υπάρχουν είσοδοι σε διάφορα σημεία τα οποία μπορεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να χρησιμοποιεί για τις δικές τις περιπολίες» σημείωσε.


Τόνισε ότι εμείς θα περιφρουρήσουμε και θα στηρίξουμε την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και εξέφρασε την «μεγάλη καταδίκη μας για την απόπειρα που έγινε εντός της Νεκρής Ζώνης από κάποιους εγκληματίες που αν η Ειρηνευτική Δύναμη βοηθούσε περισσότερο την Αστυνομία, μπορούσε να είχε διαλευκάνει το ατύχημα αυτό».

Σε ερώτηση αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν είχε λόγο όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εκείνα που έλεγε στις διαπραγματεύσεις, τα λέει και τώρα. Απλώς και εμείς εκείνα που λέγαμε στις διαπραγματεύσεις, τα λέμε και τώρα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.