Ικανοποίηση, εν αναμονή σοβαρών κυρώσεων

ΑΚΕΛ: Με τη λύση του Κυπριακού αντιμετωπίζονται οι παρανομίες της Τουρκίας «Τα μέτρα σας, κατώτερα

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για την εκφρασθείσα αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων και την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων περί στοχευμένων μέτρων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις. Ωστόσο το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν πόρρω απέχουν από του να είναι αποτελεσματικά και αποτρεπτικά των σοβαρών προκλήσεων της Τουρκίας.

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι η ε/κ πλευρά οφείλει να εστιάσει την προσοχή και ενέργειά της στην επανέναρξη των συνομιλιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα οι προκλήσεις της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ των θεματικών συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη στα πλαίσια του διπλωματικού αγώνα ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις. «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω εκτενώς για τα όσα η Τουρκία πράττει ή δρα εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε στην ΑΟΖ της, είτε δια των απειλών εποικισμού της Αμμοχώστου, είτε των παραβιάσεων στη νεκρή ζώνη», τόνισε ο Πρόεδρος.

«Ως αποτέλεσμα της ενημέρωσης και της αλληλεγγύης που πραγματικά εξεδηλώθη ομοφώνως από όλους, έχουμε επιτύχει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα όσον αφορά την Τουρκία η πλήρης υιοθέτηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών. Δια των συμπερασμάτων καταδικάζεται η συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το πιο σημαντικό για πρώτη φορά λαμβάνονται πλέον συγκεκριμένα στοχευμένα μέτρα εναντίον προσώπων και εταιρειών», επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης. «Αυτό που εκφράζουμε ικανοποίηση είναι για την ομόφωνη στήριξη των εταίρων μας και την εκφρασθείσα αλληλεγγύη ως αποτέλεσμα του ευρύτερου κλίματος που επικρατεί», κατέληξε.

Αναμένοντας αποτελεσματικές κυρώσεις…

O ΔΗΣΥ δια του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Δ. Δημητρίου, σημειώνει πως το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί την επιλογή των κυρώσεων αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, με σαφές περιεχόμενο. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή καμία συμπεριφορά η οποία αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε. Ταυτόχρονα, ο κ. Δημητρίου επικρίνει τις θέσεις του ΑΚΕΛ ως αντιφατικές.

Το ΑΚΕΛ, ωστόσο, επαναλαμβάνει, επίσης, δια του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ότι «είναι υπέρ της λήψης αποτελεσματικών και αποτρεπτικών μέτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας», πλην όμως αυτά που ενέκρινε η ΕΕ «πόρρω απέχουν από το να είναι τέτοια, έχοντας μάλιστα υπόψη τη σοβαρότητα των τουρκικών προκλήσεων». Παράλληλα, τονίζει ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να τερματιστούν οι παρανομίες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι η λύση του Κυπριακού. «Είναι γι’ αυτό που θα πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι, όταν και εφόσον ο ΓΓ του ΟΗΕ συγκαλέσει τριμερή, η ελληνοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί θετικά επαναλαμβάνοντας στον κ. Γκουτέρες ότι είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν και στη βάση του πλαισίου του», σημείωσε. Το Κίνημα Οικολόγων χαιρετίζει τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένοντας από την ΕΕ να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας που να συνάδουν με τη στήριξη και αλληλεγγύη που επιβεβαίωσαν στο Συμβούλιο.

Νίκη Κουλέρμου