Ικανοποίηση για την προσεχή έξοδο από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας, εκφράζει ο Μητσοτάκης

Την ικανοποίησή του για την έξοδο της Ελλάδας από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντερ, στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Λίντερ για τα δημόσια σχόλιά του αναφορικά με τις ελληνικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας ότι ο στόχος της χώρας παραμένει η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα το 2023.

«Συνολικά είμαι αρκετά ευχαριστημένος για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Με χαροποιεί επίσης ότι θα βγούμε από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο. Και, φυσικά, ο στόχος μας παραμένει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα το 2023. Και πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτό», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω για τα δημόσια σχόλιά σας, με τα οποία επαινείται την μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, γιατί για εμάς, εκείνο που ήταν πολύ σημαντικό ήταν να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα όλες τις κρίσεις που έπρεπε να διαχειριστούμε τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά να μην σταματήσουμε να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τη χώρα, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, που ξέρω ότι ενδιαφέρει πολύ και εσάς», είπε ο ίδιος, απευθυνόμενος στον ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Λίντερ έκανε λόγο για «εντυπωσιακά στοιχεία» που παρουσιάζει η ελληνική Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι και για τη Γερμανία είναι πολύ σημαντική η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Εξίσου σημαντικό είναι και το να ακολουθήσει η χώρα «έναν αξιόπιστο δρόμο αναδιάρθρωσης του χρέους», πρόσθεσε. «Για το λόγο αυτό στηρίζουμε τη μετάβαση από την ενισχυμένη εποπτεία στην κανονική εποπτεία», διαβεβαίωσε ο κ. Λίντερ.

«Θεωρώ πως αυτό σηματοδοτεί μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους Έλληνες φίλους και εταίρους μας να συνεχίσουν τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, καθώς έχει αποδειχθεί η αξία και η αποτελεσματικότητά της», κατέληξε ο κ. Λίντερ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Κρίστιαν Λίντερ για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας στην ΕΕ, με στόχο την μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σε γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για το πρόσφατο ταξίδι του στην Αστυπάλαια και το εξαετές πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας με τον όμιλο Volkswagen για την αναβάθμιση του νησιού στο πρώτο «Έξυπνο και Βιώσιμο» νησί στη Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι παρά τις ισχυρές διεθνείς αναταράξεις και κρίσεις «η ελληνική οικονομία άντεξε, προσαρμόστηκε, ανέκαμψε, ενδυναμώθηκε, αναβαθμίστηκε».

«Αυτό πιστοποιούν όλες οι αξιολογήσεις εγχώριων και διεθνών φορέων», υποστήριξε ο ίδιος, αναλύοντας τους δείκτες που καταγράφει η Ελλάδα σε μια σειρά αξιολογήσεων.

«Η Ελλάδα, μετά τις πολύχρονες θυσίες της κοινωνίας και μέσα από την συστηματική προσπάθεια πολιτών και πολιτείας, επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, επιδεικνύοντας σταθερότητα και διαθέτοντας ανθεκτικότητα», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών για την επικείμενη έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας  αναφέρθηκε και στα μέτρα τα οποία θεσπίζει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το κόστος της νέας κρίσης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το κόστος αυτό είναι τόσο υψηλό που «κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να το καλύψει».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.