Ικανοποίηση ΚΕΒΕ για το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίαςΤην ικανοποίηση του εκφράζει το ΚΕΒΕ για το πακέτο, το οποίο χαρακτηρίζει πολύ γενναιόδωρο και πέραν όσων το επιμελητήριο ανέμενε.

Το σημαντικό, είπε, μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, είναι ότι μέσα από χρηματοδοτούμενα σχέδια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι και διαμορφωμένοι οι όροι λειτουργίας των σχεδίων, αφού αυτά λειτουργούσαν και στο παρελθόν, κάτι που εξαλείφει την γραφειοκρατία για τη συμμετοχή.

Παραδέχθηκε ότι αν οι τράπεζες εφαρμόσουν αυστηρά κριτήρια για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ώστε να παραχωρήσουν δάνεια, κάποιες επιχειρήσεις που πλήγηκαν από την κρίση της πανδημίας δε θα μπορέσουν να επωφεληθούν.

Ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, θα σημαίνει ότι δεν εφαρμόστηκαν σωστά, όσα εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση.

Αν μια επιχείρηση είναι προβληματική και δεν πρόκειται να ορθοποδήσει, δεν είναι σωστό να λάβει τη βοήθεια από το πακέτο της κυβέρνησης, αφού δεν θα είναι αποτελεσματική αυτή, σημείωσε ο κ. Τσιακκής, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα πρέπει να απευθυνθεί στις υγιείς επιχειρήσεις που θα μπορούν στη συνέχεια να απορροφήσουν και άνεργους.

Σε ότι αφορά την επιδότηση του επιτοκίου ύψους 3.5%, θεωρείται αρκετά γενναιόδωρη, είπε ο κ. Τσιακκής, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και μηδενικό κόστος δανεισμού για δύο χρόνια για κάποιες επιχειρήσεις.

Ικανοποιητική χαρακτήρισε το ΚΕΒΕ και τη μείωση από 9 σε 5% του ΦΠΑ, κάτι που θα τονώσει την κατανάλωση στην αγορά.