Ικανοποίηση Λευκωσίας για δέσμευση Γκουτέρες στα ψηφίσματα ΗΕ που μετέφερε στον Πρόεδρο η ΝτιΚάρλο

Τη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό εξέφρασε η Αναπληρώτρια ΓΓ του διεθνούς οργανισμού κατά τη συνάντησή της την Τετάρτη το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, κάτι που ικανοποιεί τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΕ ανέφερε πως ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού δεσμεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που σημαίνει πως βάση λύσης του Κυπριακού παραμένει η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένης της αξίωσης της άλλης πλευράς για λύση δυο κρατών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η κ. ΝτιΚάρλο είπε κατά τη διάρκεια της μιας ώρας συνάντησής της με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως ακόμα ένας λόγος για τον οποίο τα ΗΕ θέλουν λύση στην Κύπρο και σταθερότητα είναι και οι παρούσες συγκυρίες, λόγω των εξελίξεων σε άλλες περιοχές, όπως στην Ουκρανία, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος και η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Εξάλλου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε στην κ. ΝτιΚάρλο πως το τελευταίο διάστημα δεν υπήρξαν παραβιάσεις από την Τουρκία και παρατηρείται βελτίωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά, υπό το φως και της διπλωματίας των σεισμών, μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία, και πως το κλίμα αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy