Ικανοποίηση Πηλείδου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Υπουργών του EMGF

«Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για τη δημιουργία και τη λειτουργία πλέον, του διεθνούς περιφερειακού οργανισμού East Mediterranean Gas Forum (EMGF), ο οποίος παίρνει πλέον «σάρκα και οστά» μετά από την έγκριση του καταστατικού του και την κύρωση του σχετικού νόμου από πέντε από τα ιδρυτικά μέλη και τη διεξαγωγή της πρώτης πλέον επίσημης συνάντησης μετά που το καταστατικό τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαρτίου του 2021», δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου στο Κάιρο.

Η κ. Πηλείδου, η οποία προέβη σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης επίσημης Υπουργικής συνάντησης των χωρών μελών του Φόρουμ της ΝΑ Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, που έγινε στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα της Υπουργικής Συνάντησης.

«Σήμερα, είχαμε μία ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση με όλες τις χώρες που αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού, και τις επτά που συμμετείχαν είτε διαδικτυακά είτε με φυσική παρουσία», είπε.

Όπως ανέφερε, «λάβαμε κάποιες αποφάσεις εκ των οποίων και μία πολύ σημαντική απόφαση για την Κύπρο, ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2022 θα είναι η χώρα, η οποία θα προεδρεύει αυτού του οργανισμού μετά την ολοκλήρωση των διαδικαστικών που θα συνεχίσει να χειρίζεται η Αίγυπτος μέχρι το τέλος του χρόνου».
Η Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στις αποφάσεις για ανάληψη διαφόρων άλλων πρωτοβουλιών, όπως η μακροπρόθεσμη στρατηγική, αλλά και πρωτοβουλίες για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, για τη μείωση των ρύπων από τα πλοία και για το κύριο αντικείμενο του Φόρουμ, που είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του φυσικού αερίου από τις χώρες της περιοχής.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό ότι σήμερα εγκρίθηκε η συμπερίληψη της Γαλλίας ως πλήρους μέλος του EMGF, όπως επίσης και η συμμετοχή των ΗΠΑ ως παρατηρητής».

Η κ. Πηλείδουy υποστήριξε, τέλος, ότι «επίσης, δόθηκε το μήνυμα ότι είμαστε πάρα πολύ θετικοί στη συμμετοχή άλλων χωρών, φτάνει βέβαια να συμμερίζονται και να μοιράζονται τις ίδιες αξίες και να ακολουθούν το διεθνές δίκαιο και τις βάσεις πάνω στις οποίες έχει χτιστεί αυτός ο οργανισμός».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.