Ικανοποίηση στην Αθήνα για την επιστολή Μπλίνκεν προς Μητσοτάκη


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Ικανοποίηση εκφράζει η Αθήνα για την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την υπογραφή της πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Μπλίνκεν, οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας, δηλώνοντας παράλληλα την προσήλωσή τους στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν το γεγονός ότι ο κ. Μπλίνκεν αναφέρεται στις άριστες διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας, οι οποίες φθάνουν σε «νέα ύψη» και σημειώνει ότι οι δύο χώρες «θα βγουν ισχυρότερες από τις προκλήσεις της παγκόσμιας πανδημίας μαζί».

Ως σημαντικό σημείο της επιστολής, οι κυβερνητικές πηγές θεωρούν εκείνο στο οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρεται στην ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, υπογραμμίζοντας ότι επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών και εκφράζοντας τη σταθερή αποφασιστικότητα των δύο χωρών να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής.

«Ο κ. Blinken υπογραμμίζει ότι: “πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας”. Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της κυβέρνησης Biden “να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο”», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές για την επιστολή Μπλίνκεν.

Τέλος, οι ίδιες πηγές αναδεικνύουν και την ιδιαίτερη αναφορά που κάνει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών στη Βάση της Σούδας, όπου υπογραμμίζει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο των δραστηριοτήτων Ναυτικής Υποστήριξης (NSA) στη Σούδα και άλλων εγκαταστάσεων, στις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να εκπαιδεύουν ή να επιχειρούν στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων και ευχαριστούν την Ελλάδα για τη συνέχιση της υποστήριξης στη διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.