Ικανοποίηση Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων για αριθμό επισκεπτών

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ηχορύπανση, η οποία επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό

 

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι τον Ιούνιο ο αριθμός των επισκεπτών ανήλθε στο 75% των επισκεπτών του 2019, εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Άκης Βαβλίτης, ενώ αναφέρει πως στην εξίσωση πρέπει να τεθούν και το υψηλό ενεργειακό κόστος και τα αυξημένα κόστη από πρώτες ύλες.

Ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ηχορύπανση που παρατηρείται και η οποία επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό.


Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, είπε ότι μέχρι και τον Ιούνιο που έχουμε δεδομένα από τη Στατιστική Υπηρεσία, είμαστε στο 75% των επισκεπτών που ήταν το 2019 και εξέφρασε την εκτίμηση ότι και ο Ιούλιος, για τον οποίο δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, «θα κυμανθεί στα επίπεδα του 75% σε σχέση με το 2019, ίσως και λίγο καλύτερα».

Κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες μάς ικανοποιούν αυτά τα επίπεδα γιατί, όπως εξήγησε, η Κύπρος εξαρτάται γύρω στο 20% από τις αφίξεις από Ρωσία και Ουκρανία.

Ανέφερε ότι από αυτές τις δύο χώρες είχαμε γύρω στις 900.000 αφίξεις τις οποίες χάσαμε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ σημείωσε πως παρατηρούνται έστω «πολύ μικροί αριθμοί τουριστών (5.000 – 6.000) από τη Ρωσία μέσω άλλων καναλιών».


Ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ επεσήμανε ότι στην εξίσωση πρέπει να βάλουμε και τα υπόλοιπα δεδομένα για την τουριστική βιομηχανία, όπως είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος και το αυξημένο κόστος που έχουν οι ξενοδόχοι σε σχέση με τις πρώτες ύλες.

«Υπάρχουν μειωμένες αφίξεις σε σχέση με το 2019, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και αυξημένο κόστος», σημείωσε.

Αναφορικά με τις αφίξεις για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ο κ. Βαβλίτης είπε ότι υπάρχει μια κινητικότητα για αυτούς τους δύο μήνες, προσθέτοντας ωστόσο ότι «παρατηρούμε καθημερινά πως διαμορφώνονται οι τάσεις της αγοράς, οι οποίες εξαρτώνται από διαφόρους παράγοντες».


Οι παράγοντες αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Βαβλίτη, είναι οι ακυρώσεις των πτήσεων που γίνονται από διάφορες χώρες, όπως είναι η αγγλική αγορά και η ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.

«Θα αναμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος παρ’ όλο που τα σημερινά δεδομένα δείχνουν μια ικανοποιητική κίνηση», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο που δείχνουν μια ικανοποιητική πληρότητα σε σχέση με το 2019 και υπό τις συνθήκες που ζούμε σήμερα».

Αναφορικά με εκτιμήσεις για τις αφίξεις το 2023, ο κ. Βαβλίτης είπε ότι αυτές θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες, όπως είναι πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται οι οικονομίες των χωρών προέλευσης του τουρισμού της Κύπρου.


Ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ αναφέρθηκε και στην ηχορύπανση που παρατηρείται και πρόσθεσε πως «είναι ένα δεδομένο που πρέπει να μας προβληματίσει όλους».

Εξέφρασε την ανάγκη «να βρεθεί οπωσδήποτε λύση» σε αυτό το θέμα, γιατί επηρεάζει αρνητικά την Κύπρο και πρόσθεσε πως «ήδη άρχισαν να γράφουν στις διάφορες πλατφόρμες αρνητικά σχόλια».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.