Εικόνες ντροπής στο κέντρο της Λάρνακας

Σκοντάφτει στο κόστος η απομάκρυνση του βουνού από μπάζα μετά την κατεδάφιση της Διανελλείου

Κάθε άλλο παρά σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη θυμίζει η Λάρνακα για όποιον τύχει να περνά από τη Διανέλλειο Τεχνική Σχολή. Από τον Αύγουστο του 2015, όταν ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του παλιού σχολείου, οι Λαρνακείς και οι επισκέπτες της πόλης αντικρίζουν μια καταθλιπτική εικόνα: Ενα βουνό από μπάζα και μια έκταση η οποία σιγά-σιγά μετατρέπεται σε ζούγκλα από χόρτα και ακαθαρσίες.

Τα παράπονα από περιοίκους προς το Δήμο Λάρνακας για την απαράδεκτη εικόνα και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής αυξάνονται, αλλά το ζουμί της υπόθεσης είναι ότι αναζητείται ευθύνη και υπεύθυνος για να απομακρυνθούν τα μπάζα και να καθαριστεί ο χώρος. Η αποκατάσταση του τεμαχίου με απομάκρυνση των ερειπίων από την κατεδάφιση και όλων των ακαθαρσιών σκοντάφτει στο κόστος, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διελκυστίνδας ανάμεσα στο Δήμο Λάρνακας που έχει τη διοικητική ευθύνη και τη Μητρόπολη Κιτίου που είναι ο ιδιοκτήτης της γης.

Για το Δήμο Λάρνακας είναι ξεκάθαρο ότι υπεύθυνος για την καθαριότητα ανοικτών χώρων είναι ο ιδιοκτήτης, εν προκειμένω το Διανέλλειο Ορφανοτροφείο, το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Μητρόπολης Κιτίου. Η Μητρόπολη όμως αρνείται ν’ αναλάβει το κόστος της καθαριότητας.

Οπως πληροφορούμαστε, στο Δήμο Λάρνακας γίνονται σκέψεις να αναλάβουν τα δημοτικά συνεργεία το έργο της μετακίνησης των μπάζων και της καθαριότητας και ακολούθως να χρεωθεί το κόστος στον ιδιοκτήτη, όπως γίνεται κάθε χρόνο με την εκστρατεία καθαριότητας ανοικτών χώρων. Απόφαση, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα.

Σε στασιμότητα η ανταλλαγή
Στο μεταξύ, σε στασιμότητα παραμένει το ζήτημα της ανταλλαγής της γης της Διανελλείου με κρατική γη, ώστε το τεμάχιο του ιστορικού σχολείου της Λάρνακας να περιέλθει στην κατοχή του Υπουργείου Παιδείας και να αξιοποιηθεί για την ανέγερση καινούργιου σχολικού κτιρίου. Η διεκπεραίωση της ανταλλαγής εκκρεμεί εδώ και σχεδόν δυόμισι χρόνια, αφού η αρχική συμφωνία ανάμεσα στα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και τον Μητροπολίτη Κιτίου είχε γίνει στις 29 Μαΐου του 2014! Ακολούθησε σειρά διαβουλεύσεων και συμφωνήθηκε μέχρι το Μάρτιο του 2015 να προταθούν στη Μητρόπολη συγκεκριμένα τεμάχια, ώστε να επιλέξει και να παραχωρήσει τη γη της Διανελλείου για να προωθηθεί η ανέγερση δημόσιου σχολείου. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία για ανταλλαγή, αφού οι προτάσεις που έκανε το Κτηματολόγιο στη Μητρόπολη δεν έγιναν αποδεκτές.

Η «Χ» προσπάθησε επανειλημμένως να επικοινωνήσει με τον Διευθυντή του Κτηματολογίου για ενημέρωση σχετικά με την ανταλλαγή της Διανελλείου, ωστόσο υπήρξε άρνηση ενημέρωσης.

Ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ανταλλαγής, παραμένει ανοικτό και το ενδεχόμενο εμπορικής εκμετάλλευσης της γης. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο είχε αποκαλυφθεί σε συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ότι η Μητρόπολη Κιτίου έχει καταλήξει σε συμφωνία με μεγάλη εργοληπτική εταιρεία για ανέγερση ιδιωτικής σχολής ξένων γλωσσών. Εάν πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, πάει στον κάλαθο των αχρήστων η δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας για ανέγερση δημόσιου σχολείου στο χώρο.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy