ΙΚΥ: Τρόπους διεύρυνσης των δικαιούχων των υποτροφιών επεξεργάζεται η Βουλή

Τρόπους διεύρυνσης των δικαιούχων των υποτροφιών του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών επεξεργάζονται με πρωτοβουλία τους ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ.

Μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας στην οποία συζητήθηκαν νομοσχέδια που αφορούν τη λειτουργία του Ιδρύματος, ο Προεδρεύοντας, Χρύσανθος Σαββίδης, δήλωσε ότι το κόστος δεν είναι απαγορευτικό για το κράτος.

Εξήγησε ότι από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος, ύψους 8.8 εκατομμυρίων ευρώ ένα ποσοστό 30% δεν παραχωρείται στους φοιτητές διότι αποτυγχάνουν να περάσουν τα μαθήματα τους.


Ως εκ τούτου υποστήριξε ότι αυτό το κονδύλι που μένει αδιάθετο θα μπορούσε να δοθεί αλλού.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρήστος Χριστοφίδης εξήγησε ότι η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας ζητεί όπως περιληφθούν στις κατηγορίες δικαιούχων υποτροφιών, παιδιά που σπουδάζουν εξ αποστάσεως, φοιτητές που σπουδάζουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατεύθυνσης τριετούς διάρκειας, (τα λεγόμενα higher degrees) και φοιτητές μερικής φοίτησης.

Επεσήμανε ότι σε αυτές τις κατηγορίες θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων και ξεκαθάρισε ότι η βοήθεια αυτή δεν πρέπει να προκύψει από το κονδύλι των σημερινών υποτροφιών αλλά πρέπει να προκύψει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα και να αυξηθεί το κονδύλι του Ιδρύματος ώστε να μπορέσει να καλύψει τις νέες κατηγορίες.


Υπήρξε, είπε, δέσμευση από το Συμβούλιο του Ιδρύματος ότι θα επεξεργαστούν τις απόψεις της επιτροπής, και το αργότερο τον Σεπτέμβριο θα καταθέσουν πρόταση ή θα ανακοινώσουν τις προθέσεις τους.

Αν δεν υπάρξει, είπε, ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις επί της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.