Ηλ.Ρεύμα – Αλυσιδωτά τα προβλήματα γονατίζουν τους πολίτες – Δεν αρκούν τα προσωρινά μέτρα

Δεν αρκούν τα προσωρινά μέτρα ανακούφισης για το ακριβό ρεύμα

  • Τα προβλήματα από την υψηλή τιμή του ρεύματος είναι αλυσιδωτά και “γονατίζουν” τα νοικοκυριά αφού έχουν προκαλέσει κύμα ακρίβειας σε αγαθά πρώτης ανάγκης.
  • Τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό 5% σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Στον ηλεκτρισμό ο δείκτης αυξήθηκε με ρυθμό 39,8%, ενώ και στα πετρελαιοειδή αυξήθηκε με ρυθμό 21,42%.
  • Την ίδια ώρα, τονίζεται πως τα όποια προσωρινά μέτρα δεν είναι αρκετά αφού θα ανακουφίσουν μόνο για λίγο τα ήδη επιβαρυμένα από την ακρίβεια νοικοκυριά, ενώ δεν μπορούν να αγνοηθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης που έχει καθυστερήσει να λάβει αποφάσεις για να δώσει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα στους πολίτες.

Οι νέες διατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και οι επιπτώσεις στους καταναλωτές πρόκειται να απασχολήσουν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας αύριο Τρίτη.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής θα τύχουν σχετικής ενημέρωσης από την αρμόδια υπουργό Νατάσα Πηλείδου σε σχέση με τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί να εφαρμοστούν ώστε να μπορέσουν να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά.

Βέβαια, όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, τα προσωρινά μέτρα που ανακουφίζουν τους καταναλωτές δεν είναι αρκετά αφού θα πρέπει να υπάρξει μια μόνιμη μείωση στην τιμή του ηλεκτρισμού. Nα υπενθυμίσουμε πως το ΑΚΕΛ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του είχε σημειώσει πως η μείωση 10% στα τιμολόγια του ρεύματος για τις επόμενες δύο διμηνίες ανακουφίζει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που για μήνες τώρα πλήττονται από τις αυξήσεις.

«Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι όταν η κοινωνία αντιδρά, φέρνει αποτέλεσμα και αναγκάζει την κυβέρνηση να ανταποκριθεί. Την ίδια ώρα, είναι φανερό ότι δεν αρκούν τα προσωρινά ανακουφιστικά μέτρα. Η κοινωνία απαιτεί δραστική και μόνιμη μείωση στην τιμή του ηλεκτρισμού. Ο τόπος χρειάζεται μια ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική που να έχει στο επίκεντρό της την ενεργειακή ασφάλεια, το μειωμένο κόστος παραγωγής προς όφελος του καταναλωτή και την προστασία του περιβάλλοντος. Απευθύνουμε εκ νέου έκκληση στην κυβέρνηση να εισακούσει τις προτάσεις που κατέθεσε το ΑΚΕΛ στην Υπουργό Ενέργειας».

Να σημειώσουμε πως πέρα από τη μείωση του 10% αποφασίστηκε και η παραχώρηση κινήτρων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος από οικιακούς καταναλωτές, για χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών από νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για διαφοροποίηση του Σχεδίου Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος από οικιακούς καταναλωτές, με συμπερίληψη κατηγορίας εικονικού net-metering (Virtual net-metering), για καταναλωτές οι οποίοι δεν μπορούν, λόγω τεχνικών περιορισμών ή/και περιορισμένου χώρου, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των κτιρίων τους.

Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, θα δίνεται η δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές να εγκαθιστούν σε άλλες οροφές κτιρίων ή στο έδαφος, φωτοβολταϊκά συστήματα, των οποίων η παραγωγή ηλεκτρισμού θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση συγκεκριμένης κατοικίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.