Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέα αυξηση 6,8% «γονατίζει» ακόμη πιο πολύ τα νοικοκυριά


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Η νέα αύξηση της τάξης του 6,8% στους λογαριασμούς Μαΐου «γονατίζει» ακόμη πιο πολύ τα νοικοκυριά

 

Αντιμέτωπα με νέες αυξήσεις τόσο στο ρεύμα αλλά και στα καύσιμα βρίσκονται τα νοικοκυριά, την ώρα που και οι τιμές στα βασικά αγαθά είναι ήδη στα ύψη.

Συγκεκριμένα, νέα αύξηση της τάξης του 6,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα θα επιβληθεί στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς Μαΐου, δήλωσε χθες στον «Άστρα» η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Όπως είπε, η αύξηση αυτή επιβάλλεται και πάλι λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Τους τελευταίους 12 μήνες, είπε, η αύξηση ήταν της τάξης του 48%.

Υπενθύμισε ότι τα τιμολόγια του Μαΐου και Ιουνίου θα έχουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο 9% για τους οικιακούς πελάτες, ενώ για τους πελάτες που εντάσσονται στον κατάλογο των ευάλωτων ομάδων το ποσοστό θα παραμείνει μειωμένο κατά 5% μέχρι τέλος Αυγούστου.

Η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τόνισε, οφείλεται στην αγορά του καυσίμου και στους φόρους για τα θερμοκηπιακά αέρια, αφού από την πρώτη μέρα του χρόνου σταμάτησε η μη χρέωση και με αύξηση από τα 50 ευρώ στα 90 ευρώ τον τόνο.

Η Κύπρος, είπε, πληρώνει περισσότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., αφού δεν διαθέτει φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Μείωση στην Ευρώπη, αύξηση στην Κύπρο

Την ίδια ώρα ο ​​​​​​πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, διερωτήθηκε πώς μπορεί η ζήτηση μέσα σε εννέα μέρες να δικαιολογεί αύξηση 27 σεντ στο πετρέλαιο κίνησης.

Ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι η τιμή της βενζίνης στην Ευρώπη τον τελευταίο μήνα μειώθηκε κατά 4,7 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 6,8 σεντ. Το πετρέλαιο μειώθηκε 8 σεντ και στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 3,6 σεντ, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ε.Ε., είπε, μειώθηκε κατά 12,4 σεντ και στην Κύπρο έμεινε σταθερό. Επομένως, τόνισε, δεν ισχύουν αυτά που ισχυρίζεται το Υπουργείο Εμπορίου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αφαίρεσης του πλαφόν από τη νομοθεσία, ο κ. Δρουσιώτης διερωτήθηκε γιατί δεν το αφαίρεσαν μέχρι τώρα από τη νομοθεσία, υπογραμμίζοντας ότι στη νομοθεσία υπάρχει η πρόνοια για εφαρμογή πλαφόν όταν υπάρχουν ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, είπε, και διερωτήθηκε γιατί δεν εφαρμόζουν το πλαφόν και επικαλούνται τον ανταγωνισμό.

 

Αλυσιδωτές επιπτώσεις από την αύξηση του πληθωρισμού
Πολλαπλές είναι οι συνέπειες από την αύξηση του πληθωρισμού και στην Κύπρο, η οποία την τελευταία φορά που βρέθηκε σε παρόμοια επίπεδα πληθωρισμού της τάξης του 8,6% ήταν το 1995, δήλωσε στον «Άστρα» ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Μάριος Χρίστου.
Όπως ανέφερε, ο πληθωρισμός θα συνοδευτεί και από αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που θα προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα στα νοικοκυριά. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση των μισθών μέσω της ΑΤΑ, η οποία όμως θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και διερωτήθηκε αν οι επιχειρήσεις μπορούν να δώσουν αυξήσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.