Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι των κοινοτήτων που έμειναν χωρίς υποκατάστημα τράπεζας προσπάθησαν για άλλη μία φορά χθες να πείσουν την κυβέρνηση να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Εισέπραξαν ωστόσο ξανά κυνική απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος είπε ότι «θα μειωθούν περαιτέρω και τα υποκαταστήματα και οι υπάλληλοι των τραπεζών.

Η Επιτροπή Ελέγχου εξέτασε χθες, μετά από εισήγηση του ΑΚΕΛ, τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από το κλείσιμο του Συνεργατισμού και των υποκαταστημάτων του. Η συνεδρία ήταν θυελλώδης, ενώ οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων μετέφεραν με πολύ παραστατικό τρόπο τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της υπαίθρου. Ενδεικτικά ο κοινοτάρχης Αυδήμου είπε ότι τη μέρα που το συνεργείο ξήλωνε τη Συνεργατική «οι ηλικιωμένοι έκλαιγαν στο καφενείο», ενώ ο κοινοτάρχης Πελενδρίου είπε ότι «εκλιπαρούσαν να αφήσουν μία ΑΤΜ». Επίσης ο κοινοτάρχης Κάμπου ανέφερε ότι επιδοτείται λεωφορείο για να μεταφέρει τους ηλικιωμένους στον Καλοπαναγιώτη για να αλλάξουν τις επιταγές τους, αφού είναι μια ώρα δρόμος. Ακόμη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, επεσήμανε ότι στα χωριά από τα οποία περνάνε οι κινητές μονάδες, οι ηλικιωμένοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν στον ήλιο και τη βροχή για να εξυπηρετηθούν.

Παρά τα πιο πάνω, ο Χ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 3η θέση με τον μεγαλύτερο αριθμό τραπεζικών υπαλλήλων σε αναλογία πληθυσμού και στην 4η θέση όσον αφορά τα υποκαταστήματα. Ανέφερε επίσης ότι η εποπτική κατεύθυνση είναι για περαιτέρω μείωση, τόσο των υποκαταστημάτων όσο και των εργαζομένων. Ακόμη, σχολιάζοντας την εισήγηση των κομμάτων και κοινοτήτων για επανασύσταση του Συνεργατισμού, είπε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο δεν επιτρέπει στα κράτη να βάζουν λεφτά στις τράπεζες.

«Η κυβέρνηση έκλεισε τον Συνεργατισμό επιδοτώντας το ξεπούλημα με δισεκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες των φορολογούμενων, αλλά για τις συνέπειες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από αυτό το ξεπούλημα νίπτει τας χείρας της», σχολίασε ο Στ. Στεφάνου σε σχέση με τις αναφορές του Χ. Γεωργιάδη, ενώ ο κοινοτάρχης Κάμπου πρόσθεσε ότι: «Απόν θέλει να πάει στον μύλον, δέκα μέρες κοσσινίζει».

Σρ. Στεφάνου: «Η κυβέρνηση είναι κοινωνικά αναίσθητη» 

Εν τω μεταξύ, στη συνεδρία επικράτησε ένταση όταν ο Χ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «σόου λαϊκισμού». Πήρε όμως αποστομωτική απάντηση από τον Στ. Στεφάνου, ο οποίος υπέδειξε ότι «η κυβέρνηση είναι κοινωνικά αναίσθητη και ενδιαφέρεται μόνο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών και όχι για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων της κοινωνίας».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρία παρευρέθηκε και εκπρόσωπος της Ελληνικής, ο οποίος ανέφερε ότι οι κινητές μονάδες καλύπτουν 27 κοινότητες και σύντομα θα γίνει επανασχεδιασμός των διαδρομών, ώστε να καλυφθεί ακόμη μεγαλύτερος αριθμός.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου