Η 7η Δεκεμβρίου, επετειακή ημέρα επιστροφής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Η 7η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί και επίσημα ως ημέρα επιστροφής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Το κλιμάκιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών στη Λάρνακα πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη επετειακή εκδήλωση στον μορφωτικό σύλλογο «Προμηθέας». Η επέτειος επανόδου του Εθνάρχη Μακαρίου, πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την αναγκαστική εξορία του μετά το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ στις 15 Ιουλίου 1974, έχει καθιερωθεί από την Πολιτεία ως η Ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας και της Νομιμότητας στον τόπο μας.

Η επάνοδος του νόμιμου εκλεγμένου ηγέτη στην Κύπρο τις μαύρες εκείνες μέρες του 1974 σηματοδοτεί την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο αντιστασιακός Βλαδίμηρος Χαραλάμπους, αντιπρόεδρος του συνδέσμου και επικεφαλής του κλιμακίου Λάρνακας.

Ο Βλ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στους στόχους του Συνδέσμου για τη δημιουργία των επαρχιακών κλιμακίων και τις προσπάθειες να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη των ηρώων της αντίστασης. Ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Ad Hoc Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, Αριστοφάνης Γεωργίου, ανέλυσε τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου και τις προσπάθειες παρεμπόδισης του Μακαρίου για επιστροφή στην Κύπρο και αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Αναφέρθηκε επίσης στο χρέος όλων των δημοκρατικών πολιτών, για υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας, απόδοση τιμών στους ζώντες και νεκρούς αντιστασιακούς, καθώς και στην ανάγκη να αντισταθούν στις ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης για παραχάραξη της ιστορίας.