Ημερίδα του Παν. Frederick «Οικογένειες σε πολλαπλές κρίσεις & παιδιά σε κίνδυνο: Ενδυναμώνοντας τη γονεϊκότητα»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πανεπιστήμιο Frederick η Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Οικογένειες σε πολλαπλές κρίσεις & παιδιά σε κίνδυνο: ενδυναμώνοντας τη γονεϊκότητα». Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασία, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Άντρη Αναστασιάδη, η Βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά, ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Δρ Χρύσανθος Γεωργίου, η Προϊστάμενη του Τομέα Οικογένειας και Παιδιού κα Χαρά Ταπανίδου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick κα Νατάσσα Φρειδερίκου, φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Frederick, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στόχος της επιστημονικής Ημερίδας ήταν η παρουσίαση του έργου που ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Frederick σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας (ΣΥ.ΚΕ.ΣΟ). Πιο συγκεκριμένα, τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, είχαν αναλάβει πιλοτικό πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης σε α) οικογένειες των οποίων τα παιδιά βρίσκονται υπό τη φροντίδα της διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και σε β) οικογένειες υψηλού κινδύνου σε ότι αφορά τη μετακίνηση των παιδιών τους με την ειδική ονομασία «Δίκτυο Ενδυνάμωσης και Επανασύνδεσης Οικογενειών VESTA». Το Πρόγραμμα αφορούσε την παρέμβαση σε 20 οικογένειες της Επαρχίας Λευκωσίας. Το έργο υλοποιήθηκε με την έγκριση και χρηματοδότηση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και τη συνεργασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Tον επιστημονικό συντονισμό του έργου είχε αναλάβει η Δρ Άντρη Ανδρονίκου του Τμήματος Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Frederick. Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου, καθώς και οι επιστημονικές τοποθετήσεις από επαγγελματίες του χώρου από διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες οπτικές: κοινωνιολογικά, νομικά, ψυχολογικά, εγκληματολογικά.

Στο πλαίσιο του έργου είχαν πραγματοποιηθεί Διεπιστημονικές ομάδες με στόχο την ετοιμασία εξατομικευμένων πλάνων παρέμβασης σε κάθε οικογένεια και την αξιολόγηση της πορείας τους. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν κατ’ οίκον επισκέψεις στις οικογένειες αυτές με στόχο την οικογενειακή και ατομική συμβουλευτική παρέμβαση και θεραπεία σε γονείς, παιδιά και σημαντικούς άλλους εμπλεκόμενους. Έγιναν εκπαιδεύσεις σε Ανάδοχους γονείς, αλλά και στις εμπλεκόμενες οικογένειες, ενώ καλύφθηκαν οι πρώτες ανάγκες για τα μέλη των οικογενειών που ενεπλάκησαν στο Πρόγραμμα, μέσα από την παροχή υλικών αγαθών, θεραπευτικών και εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γονείς και παιδιά.

Στον χαιρετισμό της η Πρώτη Κυρία, αφού συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Frederick για τον σημαντικό ρόλο που ανέλαβε στο έργο αυτό, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Καθηγητή Γιώργο Δημοσθένους, για την ευαισθησία που δείχνει τόσο ο ίδιος όσο και το Πανεπιστήμιο στα θέματα που αφορούν την παιδική προστασία, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης θα συνεχίζει να στηρίζει τα παιδιά αυτά. Κλείνοντας ευχήθηκε όπως η Ημερίδα αυτή σταθεί η αφετηρία για ενημέρωση, προβληματισμό, αλλά και ευαισθητοποίηση στα ζητήματα παιδικής προστασίας.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κα Λήδα Κουρσουμπά στον δικό της χαιρετισμό αναφέρθηκε στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τονίζοντας ότι η οικογένεια παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροφή ενός παιδιού. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το κράτος έχει ευθύνη να στηρίξει και να προωθήσει τα δικαιώματα του παιδιού, αλλά παράλληλα να στηρίξει ιδιαίτερα τις οικογένειες που διέρχονται κρίση, να σταθεί δίπλα στους γονείς αυτούς και να ενδυναμώσει ποικιλοτρόπως τη γονεϊκότητα. Τέλος, αναφέρθηκε στην παγκύπρια εκστρατεία Ενημέρωσης και Δράσης

«Συμμετέχουμε Ενεργά στην Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδικού» και κάλεσε όλους του παρευρισκόμενους, να στηρίξουν την εκστρατεία με τη δική τους ενεργή συμμετοχή.

Η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick κα Νατάσσα Φρειδερίκου, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που έχει στην ανάπτυξη των παιδιών το περιβάλλον που μεγαλώνουν, το σπίτι τους δηλαδή και η οικογένειά τους. Τόνισε πόσο σημαντικό είναι το έργο VESTA και οι στόχοι του, ειδικά αυτός της ενδυνάμωσης της οικογένειας, ιδιαίτερα μιας οικογένειας σε κρίση.

Εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Ζέτας Αιμιλιανίδου, μίλησε η κα Χαρά Ταπανίδου, Προϊστάμενη του Τομέα Οικογένειας και Παιδιού. Στον χαιρετισμό, ανέφερε ότι τέτοια προγράμματα όπως το VESTA, συμπληρώνουν τον ρόλο των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στη στήριξη και ενδυνάμωση των οικογενειών με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης των παιδιών στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Ιδιαίτερα σημαντικό αλλά και συναισθηματικά φορτισμένο σημείο της Ημερίδας ήταν η εξιστόρηση των εμπειριών που αποκόμισε η κα Νάσω Παναγή, Λειτουργός του Δικτύου VESTA, η οποία δούλεψε με τις οικογένειες αυτές. «Η συνεργασία μου με αυτές τις οικογένειες ήταν ένας σημαντικός σταθμός για μένα. Είχε πολλά χρώματα, το καθένα με τον δικό του συμβολισμό σε συναισθήματα, προκλήσεις, εμπειρίες, ευκαιρίες.

Είχα ως προτεραιότητά μου να σεβαστώ τον πόνο, τις ανάγκες και τις δυσκολίες. Μέλημά μου να νοιώσουν αποδοχή, εμπιστοσύνη και ασφάλεια». Οι προκλήσεις αυτής της συνεργασίας ήταν ποικίλες, ανέφερε η κα Παναγή, ενώ επισήμανε ως κυριότερες την αντίσταση στην αλλαγή από τους εξυπηρετούμενους, την παλινδρόμησή τους, αφού μετά από ένα διάστημα προσπάθειας και δράσης έκαναν βήματα πίσω και την ανάδειξη της δυναμικής των εμπλεκόμενων μελών. «Η κυριότερη όμως εμπειρία και διαπίστωση που αναδείχθηκε μέσω της συμμετοχής στο Πρόγραμμα Vesta, ήταν οι δίχως όρια ανθρώπινες δυνατότητες και ικανότητες. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν και δικαιούνται να βελτιωθούν ανεξάρτητα με το τι αντιμετωπίζουν. Η βοήθεια από εμάς έγκειται στην ανάδειξη των πιο όμορφων και δυνατών χαρακτηριστικών που διαθέτει ο καθένας μέσα του, ώστε να καταφέρει να κατακτήσει το υψηλότερο γι’ αυτόν σημείο και να αναδείξει τη μοναδικότητά του».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.