Ημετεροκρατία και σκοπιμότητες στους διορισμούς Δ.Σ. των Η.Ο.

Γνωστά ονόματα στελεχών ΔΗΣΥ και επιγόνων τους και «πλοκάμια» στα κανάλια

Μια από τα ίδια οι διορισμοί στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, όπως εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ημετεροκρατία και σκοπιμότητες.

Ονόματα ημετέρων και επιγόνων «ιστορικών» στελεχών του ΔΗΣΥ φιγουράρουν στις προεδρίες όλων σχεδόν των Ημικρατικών ενώ γίνονται και κάποιοι διορισμοί ΔΗΚΟϊκών στις αντιπροεδρίες ορισμένων οργανισμών.

Κάποια πρόσωπα ανακυκλώνονται, είτε έχουν παρουσιάσει έργο στη θητεία που λήγει τώρα, είτε όχι.

Διορισμοί σκοπιμότητας και διασυνδέσεις με μεγάλα κανάλια

Συγκεκριμένα προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση οι διορισμοί που «συνδέουν» τον Λόφο του Προεδρικού με πρόσωπα από το χώρο των μεγάλων καναλαρχών. Εξού και κάνει ήδη το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο διορισμός της Έμιλης Γιολίτη, σύντροφος του Χρ. Τσουρούλλη, γ. διευθυντή του Συγκροτήματος ΔΙΑ, στην προεδρία ενός μεγάλου οργανισμού όπως είναι η ΑΗΚ. Η κα Γιολίτη είναι δικηγόρος.

Επίσης η Αντιγόνη Αθηαινίτη, θυγατέρα του καναλάρχη Λ. Παπαφιλίππου διορίζεται στην προεδρία του ΘΟΚ. Να υπενθυμίσουμε ότι το Προεδρικό επιχείρησε να διασφαλίσει την «ειδική μεταχείρισή του» από τα ίδια κανάλια και συγκροτήματα, με τους διορισμούς συζύγων δημοσιογράφων, που υπηρετούν σε αυτά και οι οποίες τελικά δεν αποδέχθηκαν το διορισμό, αφού προέκυψαν κατακραυγή και έντονες αντιδράσεις από κόμματα και κοινή γνώμη.

Ο Πρόεδρος άλλωστε στην 1η του θητεία είχε προσλάβει αρκετούς δημοσιογράφους ως συμβούλους του. Από τους επαναδιορισμούς ξεχωρίζει αυτός της κας Φωτεινής Τσιρίδη, ως μέλους του ΧΑΚ που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τις κόρες του κ. Αναστασιάδη.

Διορισμοί γόνων του ΔΗΣΥ

Στη θέση της στην προεδρία της ΑΤΗΚ παραμένει η κα Έλενα Πάνου Ρουβιθά. Στην προεδρία του ΚΟΑ διορίζεται ο τέως βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Μιχαηλίδης, ενώ στη θέση του Αθ. Τσώκκου διορίστηκε ο Ανδρέας Φράγκος, ο οποίος βρισκόταν στη θέση του προέδρου του ΚΟΑΓ. Τη σκυτάλη στην προεδρία ΚΟΑΓ αναλαμβάνει ο κ. Μάριος Πελεκάνος.

Ο κ. Γιώργος Σκαλιάς, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος του Υπ. Παιδείας, διορίστηκε στη θέση του προέδρου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Ο Χρήστος Καράς αναλαμβάνει την προεδρία της Αρχής Αδειών ενώ η Νιόβη Παρισινού διορίζεται μέλος στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης. Τη θέση του προέδρου στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης αναλαμβάνει η Στέλλα Καμμίτση. Πρόεδρος της ΑΛΚ παραμένει ο Πέτρος Κρασιάς.

Ο πρώην δήμαρχος Στροβόλου Λάζαρος Σαββίδης αναλαμβάνει την προεδρία του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου και η πρώην Επίτροπος Διοικήσεως, Ηλιάνα Νικολάου, αναλαμβάνει την προεδρία της Επιτροπής για το Ασυμβίβαστο.

«Επιλογές προσοντούχων»

Πολύ χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, με τις οποίες ο ίδιος έριξε «χρυσόσκονη» στις σκοπιμότητες της κυβέρνησης λέγοντας ότι «έγιναν επιλογές προσοντούχων προσώπων από ένα ευρύ φάσμα ειδικεύσεων και ανάλογων προσόντων και εμπειριών από την ευρύτερη κοινωνία πολιτών. Ο μέσος όρος ηλικίας των επιλεγόμενων προσώπων είναι 48 έτη»… Υποστήριξε «ότι είναι αυξημένη η συμμετοχή των νέων κάτω των 40 ετών κατά 5%».

Στις επιλογές, σημείωσε, «υπήρξε ιδιαίτερη φροντίδα και ελήφθη μέριμνα, ούτως ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών». Ως αποτέλεσμα, είπε, «στις σημερινές επιλογές οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 36%, συγκρινόμενο με ποσοστό 30% στις αντίστοιχες επιλογές που είχαν γίνει το 2016». «Όσον αφορά τις προεδρίες επιλέγονται γυναίκες σε ποσοστό 33% σε σύγκριση με 24% την προηγούμενη φορά. Ο αριθμός των γυναικών σε προεδρίες είναι λοιπόν περίπου διπλάσιος», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Νίκη Κουλέρμου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.