Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σχημάτισαν την Πρωτοχρονιά μια ανθρώπινη αλυσίδα 620 χιλιομέτρων στην Κεράλα, στη νότια Ινδία, απαιτώντας σεβασμό στα δικαιώματά τους, ισότητα και να υπερασπιστούν μια δικαστική απόφαση με την οποία αίρεται η απαγόρευση εισόδου γυναικών σε έναν ινδουιστικό ναό.

Η κινητοποίηση αυτή, που με το όνομα «Τείχος των γυναικών», στηρίχθηκε από την τοπική κυβέρνηση της οποίας ηγείται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό). Αυτή η επίδειξη γυναικείας δύναμης έρχεται καθώς εδώ και πολλές εβδομάδες, το κρατίδιο αυτό βιώνει αλλεπάλληλες διαδηλώσεις υπέρ και κατά της δικαστικής απόφασης που έκρινε παράνομη την απαγόρευση εισόδου στον ναό Αγιάππα της Σαμπαριμάλα των γυναικών ηλικίας από 10 έως 50 ετών, μια παράδοση αιώνων.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες κρατήθηκαν από το χέρι για πέντε λεπτά και σχημάτισαν μια αλυσίδα μήκους 620 χιλιομέτρων κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τον νότο με τον βορρά του κρατιδίου. Η κυβέρνηση του κρατιδίου προέβλεπε ότι έως και 3 εκατομμύρια γυναίκες θα μετείχαν στην κινητοποίηση. Σε σημεία της ανθρώπινης αλυσίδας, οι ινδουιστές επιτέθηκαν στις γυναίκες με πέτρες.

Η Κεράλα έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ συντηρητικών ινδουιστών και υποστηρικτών της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Πολλές γυναίκες επιχείρησαν τους τελευταίους μήνες να μπουν στον ναό, αλλά εμποδίστηκαν από ομάδες εθνικιστών που διαφωνούν με τη δικαστική απόφαση.

Πολλές ινδουιστικές οργανώσεις αλλά και το εθνικιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι διαφωνούν με την απόφαση που επιτρέπει την είσοδο στον ναό σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δύο γυναίκες στην Ινδία κατάφεραν να εισέλθουν στον περίφημο ινδουιστικό ναό, αψηφώντας απαγόρευση αιώνων και εγείροντας φόβους για βίαιες αντιδράσεις από συντηρητικούς πιστούς.

Τοπικά ΜΜΕ και το BBC μεταδίδουν πως μετά την επίσκεψη των δύο γυναικών οι ιερείς έκλεισαν τον ναό για να τον «εξαγνίσουν» τελετουργικά. Συντηρητικοί ινδουιστές πιστεύουν πως γυναίκες που βρίσκονται σε «ηλικία ωορρηξίας» θα μολύνουν τον ναό.