Ινδία, ο ανερχόμενος γίγαντας…

Του Αμβρόσιου Προδρόμου*


Η πρόσφατη τραπεζική και οικονομική κρίση, η οποία έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, έχει δημιουργήσει ένα νέο οικονομικό και επιχειρησιακό περιβάλλον.

Πολλές χώρες έχουν επηρεαστεί αρνητικά με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρές οικονομικές ανακατατάξεις, ειδικά στον εργασιακό τομέα, όπου η ανεργία έχει αυξηθεί σημαντικά, κυρίως ανάμεσα στους νέους.

Παράλληλα θέματα, όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία, η Τεχνολογία και η Καινοτομία, έχουν επηρεαστεί αρνητικά, με αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση.


Παράλληλα, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει θετικά κάποιες χώρες οι οποίες έχουν εκμεταλλευτεί το ασταθές οικονομικό περιβάλλον για να αναπτύξουν τις παραγωγικές τους δυνάμεις.

Η Ινδία αποτελεί μια από τις χώρες οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική κρίση, αλλά αντιθέτως έχουν δημιουργήσει νέα θετικά δεδομένα, τα οποία οδηγούν τη χώρα προς τα εμπρός. Κατά την περίοδο του 2008-2013, όπου η παγκόσμια οικονομία είχε υποστεί σημαντική μείωση, η Ινδία είχε ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 4 – 8,5%.

Ρυθμοί πραγματικά απίστευτοι για μια τεράστια χώρα, η οποία με πληθυσμό 1,3 δις αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα, της οποίας όμως η πληθυσμιακή ανάπτυξη είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Κίνας, με αποτέλεσμα να αναμένεται ότι το αργότερο μέχρι το 2025 η Ινδία θα είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.


Τα οικονομικά δεδομένα της Ινδίας είναι πραγματικά εξαιρετικά και αποτελούν σε μεγάλο βαθμό παράδειγμα για πολλές χώρες, ειδικότερα για τις χώρες της Ασίας αλλά και τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες.

• Το ΑΕΠ της χώρας έχει αυξηθεί από το 2008 μέχρι το 2017 από το $1,2 τρις σε $2,6 τρις. Αυτό αποτελεί αύξηση 203%.

• Το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί από το 4,12% σε 3,52%. Το ποσοστό αυτό είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο και η τάση είναι συνεχώς μειωτική.


• Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων έχει μειωθεί από το 18,1% το 2010 στο 10,2% το 2017.

• Ενώ το δημόσιο χρέος στις περισσότερες χώρες έχει εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η Ινδία έχει καταφέρει να μειώσει το δημόσιο χρέος από 74,5% το 2008 στο 68,7% το 2017.

• Ο μέσος μισθός έχει διπλασιαστεί τη 10ετία 2007-2018. Όλα αυτά αποτελούν τα πιο σημαντικά στοιχεία τα οποία οδηγούν την Ινδία στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.


Παράλληλα όμως, η Ινδία έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση να ενσωματωθεί στο μπλοκ των BRICS (Brazil, Russia, India, China, South Africa), το οποίο ανοίγει νέες προοπτικές για την ίδια τη χώρα αλλά και ολόκληρη τη παγκόσμια οικονομία.

Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να λάβει το παράδειγμα της Ινδίας και να αναπτύξει σοβαρές εμπορικές σχέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποβούν αμοιβαία επωφελείς.

Η διαχρονική παρακολούθηση των οικονομικών δεδομένων της Ινδίας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ένας γίγαντας αναγεννάται.


Η πρόκληση δεν είναι μόνο για την ίδια την Ινδία, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους, κυρίως την ΕΕ, η οποία θα πρέπει στρατηγικά να αναπτύξει τους δεσμούς της με τη συγκεκριμένη χώρα…

*Ακαδημαϊκός – Διδάκτωρ Διοίκησης Επιχειρήσεων, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.