«Είναι ώρα για να συζητηθεί το εδαφικό»

Υπάρχει επαρκής πρόοδος στη μέχρι στιγμής πορεία της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών που θα δικαιολογούσε να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο της συζήτησης του κεφαλαίου του εδαφικού εκτός Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησής του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε και για το θέμα του αριθμού των εποίκων που θα παραμείνουν λέγοντας αρχικά πως κατά τις χθεσινές δηλώσεις του, οι οποίες ήταν “του ποδαριού”, κατά την έκφραση του, και λόγω κόπωσης, δόθηκαν κάποια λανθασμένα στοιχεία που προκάλεσαν δικαιολογημένες αντιδράσεις. ‘Οπως ανέφερε στη συνέχεια ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν θα ανέρχεται στις 40 χιλιάδες, πολύ λιγότεροι δηλαδή, από όσους είχε αποδεχτεί η δική μας πλευρά στο παρελθόν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προανήγγειλε επίσης δημοσιογραφική διάσκεψη για ενημέρωση του λαού στις 3 Νοεμβρίου.

Ο κ. Αναστασιάδης κλήθηκε αρχικά να αναφερθεί στο αποτέλεσμα της σημερινής αξιολόγησης της μέχρι στιγμής πορείας των εντατικοποιημένων συνομιλιών, λέγοντας πως υπάρχει επαρκής πρόοδος που θα δικαιολογούσε το επόμενο στάδιο, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη για το εδαφικό εκτός Κύπρου.

Οσον αφορά το πότε αυτή θα πραγματοποιηθεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ενδεχομένως να υπάρξουν συναντήσεις για αυτή τη φάση των εντατικοποιημένων συνομιλιών και αρχές Νοεμβρίου, για να κλείσουν ορισμένα θέματα στα οποία οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά, έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο πρόσφορο το έδαφος για τη συζήτηση του εδαφικού που έχει σχέση και με το περιουσιακό.

Ερωτηθείς αν ισχύει η θέση του να πάρει μαζί του στο εξωτερικό και την πολιτική ηγεσία ο Πρόεδρος είπε πως παραμένει η θέση του, ωστόσο σημείωσε πως θα πρέπει να “δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες”, και πως αυτό θα εξαρτηθεί και από την όλη πορεία.

Σε ερώτηση τί εκκρεμεί για να πάμε στο εδαφικό, ο Πρόεδρος είπε πως υπάρχουν αρκετά που συζητούνται. “Εχουμε πει ότι έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος, υπάρχουν θέματα στα οποία είμαστε πολύ πλησίον, συνεπώς θεωρώ ότι είναι η ώρα να γίνει μια συνάντηση με αντικείμενο το εδαφικό σε συσχετισμό με το περιουσιακό όπου υπάρχουν ακόμα διαφορές”, ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή του δήλωση για την παραμονή εποίκων η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ο Πρόεδρος είπε πως θα ήθελε να κάνει κάποιες διευκρινίσεις. “Δηλώσεις του ποδαριού και ιδιαίτερα μετά την κόπωση μιας ημέρας δικαιολογημένα δημιούργησαν κάποιες αντιδράσεις γιατί δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα, για να είμαστε δίκαιοι”, είπε αρχικά.

‘Οσον αφορά την ουσία, ο Πρόεδρος είπε πως από τα στοιχεία που έχει πέραν των 117.545 που έχουν πάρει την Κυπριακή ταυτότητα ή το διαβατήριο, υπάρχουν 12,5 περίπου χιλιάδες -μπορεί να είναι και περισσότερες- και άλλες 25 χιλιάδες που ζουν στην Αγγλία και έχουν την ιδιότητα του πολίτη του ψευδοκράτος και οι οποίοι δεν έχουν αποταθεί για κυπριακή υπηκοότητα.

“Συνεπώς ο αριθμός των Τ/κ που περιλαμβάνεται στις 220 χιλιάδες αυξάνεται στις 155 χιλιάδες”, είπε. Αναφορικά με τον αριθμό των μεικτών γάμων και των παιδιών τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το 2004 υπολογίζονταν σε 18 χιλιάδες, σημειώνοντας πως 12 χρόνια μετά αυτοί πρέπει να υπολογίζονται στις 25 χιλιάδες. “Συνεπώς αν στις 155 χιλιάδες προστεθούν 25000 λέω, σημαίνει ότι είναι 180 χιλιάδες, άρα 40 χιλιάδες εν τη ουσία είναι εκείνοι που νομιμοποιούνται”, είπε, και σημείωσε πως με βάση τις προτάσεις που υποβάλαμε τότε, δεχόμασταν μέχρι και 55 χιλιάδες εποίκους.

“Το πιο σημαντικό όμως είναι ένα, μεταξύ των άλλων και πέραν του γεγονότος ότι 12 χρόνια μετά είναι μειωμένος εν τη ουσία ο αριθμός, είναι πώς διασφαλίζεται το μέλλον”, είπε, και εξήγησε πως δεν μπορεί να πάρει κυπριακή υπηκοότητα Τούρκος υπήκοος αν δεν προηγηθούν τέσσερις υπηκοότητες Ελλαδιτών. “Συνεπώς αντιλαμβάνεστε την προστασία της πληθυσμιακής αναλογίας και για το μέλλον”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αναφορικά με τον ευρύτερο αριθμό των εποίκων και τί θα απογίνουν αυτοί που υπάρχουν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αν μιλούμε για φοιτητές εκείνη που θα είναι η αρμόδια αρχή για να δώσει άδειες θα είναι η Κεντρική Κυβέρνηση, ενώ το ίδιο θα γίνεται με τους όποιους εργάτες, εποχιακούς ή άλλους.

Σε ερώτηση αν υπάρχει επί τούτου συμφωνία, διότι η άλλη πλευρά επιμένει ότι αρμόδια αρχή θα είναι η συνιστώσα πολιτεία, ο Πρόεδρος είπε πως για αυτούς που βρίσκονται στην Κύπρο και θέλουν ανανέωση της παραμονής τους, η ανανέωση θα αποφασίζεται από την Κεντρική Κυβέρνηση, ενώ για το μέλλον και για την όποια νέα ανανέωση άδειας, η θέση της δικής μας πλευράς είναι πως θα πρέπει επίσης να δίδεται πάντοτε από την Κεντρική Κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για το θέμα των εγγυημένων πλειοψηφιών που φωτογραφίζει ο κ. Ακιντζί σε σχέση με τη νόμιμη κατοικία, ο Πρόεδρος είπε αρχικά πως για αυτά τα θέματα έχει ήδη ορίσει για τις 3 Νοεμβρίου δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία και θα υπάρξει πλήρης επεξήγηση στο λαό.

“Η νόμιμη κατοικία δεν ήταν σε εκείνα που αρχικά αποδεχόταν η τ/κ κοινότητα. Τελικά αποδέχθηκε ότι ένας αριθμός που θα έχει τη μόνιμη θα αποκτούν και νόμιμη. Δεν υπάρχει περιορισμός, εκεί που υπάρχει περιορισμός είναι στην άσκηση δικαιωμάτων για τις τοπικές αρχές”, είπε.

Σε ερώτηση για το 20% στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως κακώς το ερμηνεύει έτσι ο Τ/κ ηγέτης και πρόσθεσε πως εκείνο που θα γίνεται είναι η διασφάλιση της δικοινοτικότητας, να μην επηρεάζεται και να μολύνεται δηλαδή το δικαίωμα αυτοδιοίκησης.

Σε ερώτηση για τα οικονομικά της τ/κ κοινότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “για πρώτη φορά εμπλέκεται το ΔΝΤ προκειμένου να έχουμε μια ακριβή εικόνα και για την οικονομία και για την κατάσταση των τραπεζών και ευρύτερα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, ή να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που πιθανόν να έχουν όπως τα αντιμετωπίσαμε και εμείς. Αλλά, αυτό είναι θέμα καθαρά της τ/κ κοινότητας”, κατέληξε.

Ακιντζί: Εντατική διαδικασία στο εξωτερικό, το πρώτο μισό Νοεμβρίου για το εδαφικό

Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως το πρώτο μισό Νοεμβρίου θα γίνει εντατική διαδικασία για το εδαφικό στο εξωτερικό.

Σε δηλώσεις επιστρέφοντας από την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι η συνάντηση ήταν σχετικά μικρή σε διάρκεια και ότι έγινε αξιολόγηση της κατάστασης, που σημειώθηκε πρόοδος και που υπάρχουν ακόμη διαφορές.

Ανέφερε πως υπάρχουν ακόμη θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν και ότι στη συνέχεια θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας/εγγυήσεων και το εδαφικό και ότι στα άλλα τέσσερα κεφάλαια έχει υπάρξει πρόοδος και άρα είναι αισιόδοξος για την επόμενη φάση.

`Οπως είπε , θα αρχίσει συζήτηση για το εδαφικό και μετά για τις εγγυήσεις/ασφάλεια και ότι ο στόχος παραμένει για λύση έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει απαισιοδοξία, ωστόσο υπάρχει ακόμη δουλειά και πώς σε κάθε συνάντηση υπήρξε πρόοδος και συγκλίσεις ,αλλά στο εδαφικό χρειάζεται να επιλυθούν ορισμένα θέματα.

Ανέφερε ότι απομένουν 3 συναντήσεις τον Οκτώβρη (24,26 και 31/10) και ότι ίσως γίνουν κάποιες και στις πρώτες μέρες του Νοέμβρη και ότι ο στόχος είναι να υπάρξει εντατική διαδικασία στο εξωτερικό, το πρώτο μισό Νοεμβρίου για το εδαφικό κυρίως, αλλά και ότι τα άλλα τέσσερα κεφάλαια θα είναι στο τραπέζι και θα γίνεται brainstorming.

Ανέφερε ότι εντατικοποιείται η διαδικασία με στόχο να μπορέσει να υλοποιηθεί ο στόχος για λύση έως το τέλος του έτους .

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι παραμένουν ακόμη δυσκολίες και υπάρχει διαφορά στον τρόπο κατανόησης των πραγμάτων, και ότι αυτό πρέπει να υπερπηδηθεί και αυτό θα διαφανεί τις επόμενες μέρες.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ως το τέλος του έτους όλα θα ξεκαθαρίσουν και ευχήθηκε να διαγραφεί μια θετική εικόνα για όλη την Κύπρο και τις επόμενες γενιές όπου θα υπάρχει ευημερία, ειρήνη και όχι αίμα και δάκρυα.

Ερωτηθείς αν πριν την συζήτηση του εδαφικού, ο ίδιος έχει λάβει δέσμευση για πενταμερή, ανέφερε ότι το να υπάρξει υπόσχεση για κάτι τέτοιο δεν είναι το ζήτημα. Αν θα υπάρξει λύση, είπε, μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να λάβει χώρα.

Ανέφερε ότι στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων έγινε brainstorming, και ότι σε μια ενδεχόμενη συμφωνία η Τουρκία, η Ελλάδα και το ΗΒ θα πρέπει να είναι εκεί.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, υπάρχει η αντίληψη πως θα γίνει μια διάσκεψη, τύπου Μπουργκενστόκ και ότι αν μια τέτοια συνάντηση με αυτή τη μορφή δεν γίνει, τότε σημαίνει πως αυτός που το εμποδίζει δεν θέλει λύση.

Ανέφερε επίσης ότι Τουρκία και Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για το θέμα.

Σε άλλη ερώτηση είπε πως όσοι έχουν λάβει την λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους ανέρχονται στις 220,000. Είπε ότι όλοι αυτοί, χωρίς να λαμβάνεται υπόψην η καταγωγή τους, θα είναι υπήκοοι της ομόσπονδης Κύπρου και της ΕΕ. Είπε ότι οι Ε/κ το αποδέχτηκαν αυτό γιατί είναι πολύ κοντά στις αναλογίες που ίσχυαν το 1960 .

Το σημαντικότερο για τους Τ/κ είπε, είναι να καταστούν όλοι οι “υπήκοοι της ΤΔΒΚ”, υπήκοοι της ενωμένης Κύπρου.

Ανέφερε ότι το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί με την πληθυσμιακή αύξηση των κοινοτήτων.

“Το θέμα είναι”, είπε, “η παραχώρηση υπηκοότητας σε άτομα από την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, κάτι που θα άλλαζε τα ποσοστά”. Ανέφερε ότι κατανοεί τις δυσκολίες και ότι και ο ίδιος δεν ευνοεί να παραχωρούνται υπηκοότητες σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία με την ε/κ πλευρά για όσους δεν έχουν “υπηκοότητα” αλλά προσωρινή άδεια για εργασία .
Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα σταλούν πίσω και ότι οι άδειες τους θα ανανεωθούν. Οσο εργατικό δυναμικό είναι αναγκαίο για την οικονομία, θα παραμείνει, είπε.

Ανέφερε ότι στην επανενωμένη Κύπρο όπου η οικονομία θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, περισσότερο εργατικό δυναμικό θα είναι απαραίτητο και ότι δεν υπάρχει διαφωνία ως προς το από που θα προέλθει αυτό το εργατικό δυναμικό, δηλαδή από την Τουρκία που είναι η κοντινότερη χώρα.

Τις άδειες παραμονής, είπε, θα τις εξετάζει η ομόσπονδη κυβέρνηση και μια κοινή επιτροπή.

Eνθαρρυμένος από την αφοσίωση των ηγετών δηλώνει ο Εϊντε

Ενθαρρυμένος από την αφοσίωση και την ηγετική ικανότητα που επιδεικνύουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ `Εσπεν Μπαρθ Εϊντε.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o κ. Εϊντε αναφέρει ότι ολοκληρώθηκαν τέσσερις συναντήσεις των ηγετών σε πέντε μέρες ( 13,14,16 και 17/10) και ότι ενθαρρυμένος από την αφοσίωση και την ηγετική τους ικανότητα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy