Ίνεια: «Κατανοεί τις ανησυχίες» των κατοίκων ο Καδής – Έταξε αντισταθμιστικά

«Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινότητες της Πάφου να διαφυλάξουν και να αναδείξουν τον φυσικό τους πλούτο»

Από την επαρχία Πάφου, όπου είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής εξήγγειλε μέτρα προστασίας των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας και ανέφερε ότι το καθεστώς προστασίας της παραλίας της Λάρας που βρίσκεται σε ισχύ από το 1989 θα συνεχιστεί, ενώ παράλληλα θα στηριχθούν οι κοινότητες με συγκεκριμένα μέτρα που δεν συνδέονται με την ανάπτυξη της παραλίας. Ο Υπουργός εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τα σταθερά βήματα με τα οποία προχωρά η υλοποίηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Κατόπιν επιτόπιας επίσκεψης στην Πέγεια, στην παρουσία του Δημάρχου Μαρίνου Λάμπρου, ο Κώστας Καδής ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για να περιέλθουν στην κυριότητα του κράτους τα ιδιωτικά τεμάχια πάνω από τις σπηλιές αναπαραγωγής της φώκιας, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό θα συμβάλει στην προστασία και διατήρηση του είδους. Τόνισε παράλληλα ότι έχει ήδη προχωρήσει η υλοποίηση μιας σειράς άλλων μέτρων, όπως η έκδοση Διαταγμάτων για απόλυτη προστασία στη θάλασσα και τη στεριά, σύμφωνα τις εισηγήσεις που υπέβαλαν ειδικοί επιστήμονες σε θέματα της διατήρησης της μεσογειακής φώκιας. Στα τεμάχια που θα περιέλθουν στην κυριότητα του κράτους, τόνισε ο Υπουργός, θα ληφθούν μέτρα ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και των ειδών της περιοχής, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο Πέγειας.

Ο Υπουργός είχε επίσης συνάντηση με τον Κοινοτάρχη της Ίνειας, κ. Γιάγκο Τσίβικο, με τον οποίο συζήτησαν το αίτημα της Κοινότητας για αξιοποίηση της παραλίας της Λάρας. Ο Υπουργός ανέφερε ότι η παραλία της Λάρας αποτελεί περιοχή τεράστιας οικολογικής σημασίας και εθνικό πλούτο της Κύπρου. Παράλληλα, το Υπουργείο κατανοεί τις ανησυχίες τις κοινότητας και θα τη στηρίξει με αντισταθμιστικά μέτρα, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, ως βασικού πυλώνα για την αειφόρο ανάπτυξη της Κοινότητας.

Ο κ. Καδής συμμετείχε επίσης στη συνεδρία της Κριτικής Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ακάμα, στον Δασικό Σταθμό Δρούσιας. Ο Διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των επόμενων δύο βδομάδων. Ο Υπουργός ενημερώθηκε επίσης για τη γενικότερη πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς την υλοποίηση των δράσεων για τη δημιουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί. «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί μας υλοποιούνται, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για προστασία του περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση των επισκεπτών και την αειφόρο ανάπτυξη των γύρω κοινοτήτων» ανέφερε ο Υπουργός.

Τέλος, ο Υπουργός τόνισε ότι «η ευρύτερη περιοχή είναι προικισμένη με ιδιαίτερους φυσικούς οικότοπους και μοναδικά είδη άγριας χλωρίδας και πανίδας, που αποτελούν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες να διαφυλάξουν και να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τα χαρακτηριστικά αυτά, με σεβασμό πάντα προς τη φύση αλλά και τον άνθρωπο».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.