Ίνεια: Θέλουν οργανωμένες παραλίες και επιχειρήσεις στις περιοχές που βρίσκονται οι χελώνες

Eκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο πραγματοποίησε χθες Κυριακή το Κ.Σ. Ίνειας, στην παραλία της Λάρας.

Στην εκδήλωση, που έγινε σε συνεργασία με απόδημους και τη νεολαία, ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να «αντιληφθεί την αδικία που γίνεται» και να μην προχωρήσει η εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου. Ζήτησε επίσης να διευθετήσει άμεσα συνάντηση μαζί τους, όπως στην περίπτωση του Μιτσερού, ενώ είπε ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί. Τα μέτρα, σημείωσε, θα επεκταθούν με την επαναλειτουργία της Βουλής, τον Σεπτέμβριο, ενώ θα μεταβούν και στο Προεδρικό, στη Λευκωσία.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στην παραλία της Λάρας θέλοντας να δώσουν «ένα δυνατό μήνυμα σε όσους αποφασίζουν για τις περιουσίες τους και το μέλλον των παιδιών τους», όπως είπαν. Κρατούσαν πλακάτ, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Δεν διαπραγματευόμαστε την ανθρώπινη παρουσία στην Λάρα και στον Ακάμα» και «Συνύπαρξη ανθρώπου – χελώνας».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Γ. Τσίβικος ανέφερε πως ζητούν το αυτονόητο και θέλουν να ισχύσει ό,τι και στις άλλες περιοχές, όπως Αργάκα και Νέο Χωριό, όπου συνυπάρχουν οι χελώνες με την ανθρώπινη παρουσία, τις οργανωμένες παραλίες και τις επιχειρήσεις. Σημείωσε πως «στον Κόλπο Χρυσοχούς, με στατιστική του Τμήματος Αλιείας το 2018, υπήρχαν 1.118 φωλιές και στη Λάρα, στην ευρύτερη περιοχή δυτικά, 571» και κάλεσε εκ νέου τον Υπ. Γεωργίας και τη Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας να επισκεφτούν την περιοχή για να εξακριβώσουν τον ακριβή αριθμό των φωλιών. Πρόσθεσε πως παρά την έκκληση να παρευρεθεί ο υπουργός, «διακόπτοντας τις διακοπές του», ο Κ. Καδής δεν παρέστη.

Ο κοινοτάρχης της Ίνειας κάλεσε τους αρμόδιους να μην προχωρήσουν στην εξαγγελία του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί «ταφόπλακα».

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας αποκόπηκαν όλοι οι δρόμοι προς τη Λάρα και τον Ακάμα, καθώς και οι δρόμοι που οδηγούν από την Ίνεια σε Λάρα και Ακάμα. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας έγινε υπό τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας.

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ίνειας έχει αποστείλει υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου αναφέρεται ότι ο καθορισμός πολιτικών και οι αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας θα πρέπει να στηρίζονται πρώτα και κύρια στην ανάπτυξη και στον ανθρώπινο παράγοντα.

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.