Ηνωμένα Έθνη: Επεξεργάζονται φόρμουλα για το αίτημα της Τ/κ πλευράς για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Αξιωματούχοι της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών επεξεργάζονται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, φόρμουλα για να ικανοποιηθεί το αίτημα της Τουρκοκυπριακής πλευράς για υπογραφή χωριστής συμφωνίας που να αφορά την παρουσία και αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΣΤΡΑ Πανίκκος Παναγιώτου, η φόρμουλα κινείται στο πλαίσιο όρων εντολής που καθορίζονται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δίχως να υπογράφεται οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία κάτι για το οποίο απαιτείται απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στο μεταξύ, η επόμενη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης αναμένεται να ετοιμαστεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου και θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας γύρω στις 10 Ιανουαρίου.

Δεν αποκλείεται σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, μετά τη συνήθη αναφορά για τη συγκατάθεση της Κυπριακής κυβέρνησης στην αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, να υπάρχει και αναφορά για τη συνεργασία της Τ/Κ πλευράς όσον αφορά την περιοχή των κατεχομένων.

Φαίνεται όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΣΤΡΑ, ότι η τουρκική πλευρά προειδοποίησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ενημέρωσε σχετικά τις αντιπροσωπείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πως εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της Τ/κ πλευράς, θα υπάρξει άρνηση για την παρουσία και ανάπτυξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα και παράλληλα αφήνουν να εννοηθεί ότι θα ανοίξουν θέμα για το ρόλο της δύναμης στη Νεκρή Ζώνη.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι πρόκειται για άλλο ένα μοχλό πίεσης για αποδοχή των τουρκικών επιδιώξεων για αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας ως όρο επανέναρξης των συνομιλιών στο κυπριακό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy