Ηνωμένο Βασίλειο: Έχουν χορηγηθεί πάνω από 19 εκ. πρώτες δόσεις εμβολίων

Ακόμα 485 χιλιάδες πρώτες δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού χορηγήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων πολιτών σε 19.177.555.

Πρόκειται για ποσοστό περίπου 36% επί του συνόλου των 53 εκ. ενηλίκων κατοίκων της χώρας. Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η χορήγηση της πρώτης δόσης σε όλους τους ενήλικες έως τα τέλη Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 736.037 δεύτερες δόσεις.

Τα κρούσματα του 24ώρου ήταν 8.523 και οι νεότεροι θάνατοι που επιβεβαιώθηκαν 345. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας τη ζωή τους έχουν χάσει 122.415 φορείς του ιού.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει πέσει στους 15.485, με τον Υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ να λέει ότι τα στοιχεία δείχνουν πως έχει αρχίσει να διαρρηγνύεται η ζοφερή σύνδεση των κρουσμάτων με τις νοσηλείες και τους θανάτους, καθώς οι νέες εισαγωγές έχουν μειωθεί κατά 40% το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι αν και συνεχίζεται η πτώση των κρουσμάτων, έχει μειωθεί ελαφρώς ο ρυθμός αυτής της πτώσης.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ σημείωσε ότι «αν και γενικά τα νέα είναι καλά ως προς τα κρούσματα», υπάρχουν κάποιες περιοχές όπως η κεντρική Αγγλία, που «καίνε» ακόμα ως εστίες διασποράς του ιού και επομένως «η μάχη δεν έχει ακόμα κερδηθεί».

Όπως χαρακτηριστικά προειδοποίησε, βλέπει ότι κάποιοι πολίτες χαλαρώνουν λίγο παραπάνω «ακριβώς τη λάθος στιγμή». Μετερχόμενος τις γνωστές παρομοιώσεις του, ο καθηγητής Βαν Ταμ είπε ότι «είναι σαν να κερδίζουμε 3-0 και να πιστεύουμε ότι το ματς έχει τελειώσει, αλλά ο αντίπαλος μπορεί να το γυρίσει σε 3-4».

Ο κ. Χάνκοκ ανακοίνωσε επίσης ότι στοιχεία από έρευνα του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής δείχνουν πως το 94% των πολιτών δηλώνουν πως είτε έχουν κάνει ή προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, ποσοστό «εκπληκτικό», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.