Ηνωμένο Βασίλειο: Οδεύει προς το τέλος της η πανδημική φάση της Covid19 λόγω εμβολίων

Ενθαρρυντικά» χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ναντίμ Ζαχάουι τα πορίσματα της μεγαλύτερης μέχρι τώρα μελέτης στη χώρα επί πραγματικών δεδομένων για την επίδραση των εμβολίων κατά της COVID-19.

Τα αποτελέσματα είναι τόσο θετικά, ώστε οι επιστήμονες πίσω από τη μελέτη έκαναν λόγο για τέλος της πανδημική φάσης του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS)  βασίστηκε σε σχεδόν 1,6 εκατ. φαρυγγικά δείγματα από περισσότερους από 373.000 εθελοντές στο διάστημα από 1η Δεκεμβρίου έως 3 Απριλίου.

Όπως προκύπτει, όποιος εμβολιάζεται με την πρώτη δόση του σκευάσματος είτε της Pfizer είτε της AstraZeneca έχει 65% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από τον ιό.

Πιο αναλυτικά, τρεις εβδομάδες μετά από την πρώτη δόση οποιουδήποτε εκ των δύο εμβολίων οι λοιμώξεις κορωνοϊού με συμπτώματα, δηλαδή οι βαρύτερες και δυνητικά σοβαρές περιπτώσεις, μειώθηκαν κατά 74%.

Οι μη συμπτωματικές λοιμώξεις μειώθηκαν κατά 57%, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές της Οξφόρδης υποδεικνύει πως τα εμβόλια περιορίζουν και τη μετάδοση του ιού.

Με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer οι συμπτωματικές λοιμώξεις μειώθηκαν κατά 90% και οι ασυμπτωματικές κατά 70%. Οι υπολογισμοί για την επίδραση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca δεν είναι πλήρεις λόγω του μικρού αριθμού των δεύτερων δόσεων του σκευάσματος που είχαν χορηγηθεί έως τις αρχές Απριλίου.

Η μελέτη κατέδειξε επίσης ότι αμφότερα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής του Κεντ, που είναι ευρύτερα γνωστή ως η κυρίαρχη «βρετανική μετάλλαξη».

Η καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας της Οξφόρδης, Σάρα Γουόκερ, που είναι επίσης επικεφαλής ερευνήτρια Covid στο ONS, δήλωσε ότι το τελευταίο τρίμηνο έχει αποδείξει το συνδυαστικό αποτέλεσμα του lockdown και του εμβολιασμού.

«Τα μακροπρόθεσμα lockdown, ωστόσο, δεν είναι βιώσιμη λύση, επομένως τα εμβόλια είναι ξεκάθαρα ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα έχουμε ευκαιρία να ελέγξουμε τον κορωνοϊό σε βάθος χρόνου. Χωρίς τα εμβόλια δε νομίζω ότι είναι πραγματικά εφικτό να πλησιάσουμε τους μηδενικούς θανάτους στην κατάσταση που είμαστε τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου στην ουσία είμαστε σε ενδημική κατάσταση – έχουμε περάσει από μια πανδημική σε μία ενδημική κατάσταση», εκτίμησε η καθηγήτρια Γουόκερ.

Η ίδια προειδοποίησε πάντως ότι ο ιός μπορεί να αντιδράσει και ότι είμαστε «μόνο ένα μικρό βήμα» από τη νέα επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Παράλληλη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας, με 46.000 εθελοντές, διαπίστωσε ότι η πρώτη δόση των εμβολίων προκαλεί ισχυρή ενεργοποίηση αντισωμάτων, που χονδρικά διαρκεί δέκα εβδομάδες αργότερα.

Αν και τα αντισώματα παράγονται πιο αργά και σε μικρότερη ποσότητα στην περίπτωση της πρώτης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, φθίνουν πιο γρήγορα στην περίπτωση του εμβολίου της Pfizer, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σύμφωνα δε με νεότερα στοιχεία από τον οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας, το 60,5% του βρετανικού πληθυσμού έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού, είτε λόγω εμβολιασμού είτε λόγω λοίμωξης.

Την ίδια ώρα, η τακτική έρευνα του King’s College του Λονδίνου μέσω της εφαρμογής καταγραφής συμπτωμάτων κορωνοϊού ZOE δείχνει ότι την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα στη χώρα μειώθηκαν κατά 28%, με μόνο 870 άτομα να δηλώνουν συμπτώματα κάθε μία ημέρα της εβδομάδας.

Παρά το άνοιγμα των σχολείων στα τέλη Μαρτίου και των εμπορικών καταστημάτων προ 12 ημερών στην Αγγλία, τα κρούσματα κορωνοϊού εξακολουθούν να μειώνονται σε κυλιόμενη επταήμερη βάση, έστω με μονοψήφιο ποσοστό. Οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 26% το τελευταίο επταήμερο και οι εισαγωγές σε νοσοκομείο κατά 19% με βάση τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας.

Όλα αυτά ενώ μέσα στο Απρίλιο η έμφαση δίνεται στη χορήγηση την δεύτερων δόσεων, που έχουν πλέον καλύψει το 21% του ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 11 εκ. πολίτες.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ σχολίασε ότι «τα εμβόλια λειτουργούν» και ανακοίνωσε πως το 95% των πολιτών άνω των 50 ετών έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.

Εν τω μεταξύ, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων ανακοίνωσε ότι τα περιστατικά θρόμβωσης σε εμβολιασθέντες με το σκεύασμα της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί από 79 έως τις 8 Απριλίου σε 168 σήμερα και οι θάνατοι από 19 σε 32 στο ίδιο διάστημα.

Η πιθανότητα θρόμβωσης έχει αυξηθεί από μία ανά 250.000 εμβολιασμούς σε μία ανά 126.600 ή από τέσσερις στο εκατομμύριο σε 7,9 στο εκατομμύριο.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι ανιχνεύθηκαν στη χώρα ακόμα 55 κρούσματα της ινδικής παραλλαγής του κορωνοϊού, με τη διπλή μετάλλαξη, που ελέγχεται ως προς την επικινδυνότητά της από τους επιστήμονες. Συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντοπιστεί 132 περιπτώσεις της παραλλαγής.

Από σήμερα η Ινδία βρίσκεται στην κόκκινη ταξιδιωτική λίστα της βρετανικής Κυβέρνησης, δηλαδή δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση και όποιος κάτοικος της Βρετανίας έχει ταξιδέψει στην Ινδία εντός των προηγούμενων δέκα ημερών θα πρέπει με την άφιξή του επί βρετανικού εδάφους να μπει σε δεκαήμερη καραντίνα σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy