Inside Story: Με κατασκοπευτική βαλίτσα είχε πάει στο Κραν Μοντανά ο Αναστασιάδης

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προέβη το ελλαδικό μέσο Ενημέρωσης Insider Story σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση παρακολουθήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με τα όσ επικαλούνται οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, με χθεσινό δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Predator,» “όταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε στο ελβετικό Κραν Μοντανά στο τέλος του 2017, σε μια διαπραγμάτευση που λίγο έλειψε να φτάσει στη λύση του Κυπριακού, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας βεβαιώνουν ότι είχε πάρει μαζί του ένα τουλάχιστον κατασκοπευτικό «βαλιτσάκι», για να ενημερώνεται για τις κινήσεις των συνομιλητών του.

Στο ρεπορτάζ καταγράφεται το ιστορικό της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ταλ Ντίλιαν στην Κύπρο ο οποίος αξιοποίησε τις σχέσεις του Αβνι Σαχάκ με τον ΔΗΣΥ και έστησε το 2013 τη γνωστή επιχείρηση με το βαν παρακολουθήσεων, ενώ άρχισε και τη συνεργασία του με την αστυνομία.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην χρηματοδότηση του ΔΗΣΥ από τον Άβνι Σαχάκ, ο οποίος ηγείτο θρησκευτικής αίρεσης η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Ισραήλ. Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ΚΥΠ είχε χρησιμοποιήσει το σύστημα παρακολούθησης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Γκραν Μοντανά, γεγονός που προκάλεσε και την παραίτηση του τότε επικεφαλής της ΚΥΠ Ανδρέα Πενταρά, μετά τις έντονες αντιδράσεις της τότε επιτρόπου για εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η ΚΥΠ παρακολουθούσε τότε τόσο τον τεως ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, όσο και τον Εσπεν Μπαρθ Άιντα, αλλά και τον τότε επίτροπο στην ΕΕ Χρήστο Στυλιανίδη.

Όσον αφορά την αναστολή της ποινικής δίωξης του Ταλ Ντίλιαν το ρεπορτάζ καταγράφει την αποτυχία της δικαιοσύνης να τον διώξει, ενώ κατονομάζονται και δυο δικηγόροι οι οποίοι συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί του, βοηθώντας τον στο στήσιμο του συστήματος παρακολούθησης στην Ελλάδα.

Όσον αφορά για τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά το ρεπορτάζ αναφέρει:

Όταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε στο ελβετικό Κραν Μοντανά στο τέλος του 2017, σε μια διαπραγμάτευση που λίγο έλειψε να φτάσει στη λύση του Κυπριακού, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας βεβαιώνουν ότι είχε πάρει μαζί του ένα τουλάχιστον κατασκοπευτικό «βαλιτσάκι», για να ενημερώνεται για τις κινήσεις των συνομιλητών του.

Όμως τόσο ο επικεφαλής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού όσο και ο Κύπριος επίτροπος και σημερινός υπουργός Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα, Χρήστος Στυλιανίδης διαμαρτυρήθηκαν στα πλαίσια εκείνης της διαπραγμάτευσης ότι συνομιλίες και ανταλλαγές γραπτών μηνυμάτων τους είχαν διαρρεύσει και ήταν γνωστά στην αντιπροσωπεία του Κύπριου προέδρου.

Αυτά γίνονταν την ίδια στιγμή που ο Άντρος Κυπριανού επιχειρούσε ως ηγέτης της αντιπολίτευσης να προβάλλει τα θετικά σημεία των ιδεών του ΟΗΕ και ο Στυλιανίδης να πείσει τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάει στην Ελβετία για να υποστηρίξει το ζήτημα της κατάργησης των εγγυήσεων.

Για τον μεν Κυπριανού, η πλευρά του Κυπρίου προέδρου υποστήριξε πως οι κυπριακές υπηρεσίες «άκουγαν» τον Νορβηγό εκπρόσωπο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, που ήταν συνομιλητής του, όμως για τον Στυλιανίδη τα πράγματα ήταν λίγο πιο πολύπλοκα καθώς μιλούσε με την συνάδελφό του, επίτροπο για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και την ελληνική πλευρά.

Στο πλευρό του προέδρου Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά ήταν ο σημερινός ανθυποψήφιος του Αβέρωφ Νεοφύτου,  Νίκος Χριστοδουλίδης, που κατείχε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζητά να διερευνηθεί η τυχόν διασύνδεση της Κύπρου με τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα.

Πάντως είναι αμφίβολο αν από την τότε θέση του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν γνώριζε ποιες ακριβώς δυνατότητες παρακολουθήσεων διέθετε το κυπριακό κράτος και το βαλιτσάκι που είχε μαζί του ο Πρόεδρος. 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.