Inside Story: Ο Ταλ Ντίλιαν ήρθε στη Κύπρο αξιοποιώντας τις σχέσεις του Αβνί Σαχάκ με τον ΔΗΣΥ

Inside Story: Ο Αβνί Σαχάκ το 2013, είχε κάνει το τραπέζι στον Νίκο Αναστασιάδη μετά την εκλογή του, σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση και τις εταιρείες του Σαχάκ.

 

Σε έναν κατάσκοπο “ο οποίος ήρθε από την Κύπρο” στην Ελλάδα, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του insidestory.gr, σε ένα εκτενές ρεπορτάζ αναφορικά με το λογισμικό Predatοr και το ιστορικό του στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  ο Ταλ Ντίλιαν ήρθε στη Κύπρο αξιοποιώντας τις σχέσεις του Αβνί Σαχάκ με τον ΔΗΣΥ.

Ο Σαχάκ, που στην προσωπική του ιστοσελίδα περιγράφεται ως «φιλάνθρωπος, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και κατά συρροήν επιχειρηματίας», πουλάει διάφορα υλικά, κυρίως κάμερες, σε δημόσιους φορείς της Κύπρου αλλά και στον Δημοκρατικό Συναγερμό, που θέλει να εξοπλίσει τα γραφεία του στη Λευκωσία.

Ξεκίνησαν τη κοινή επιχειρηματική τους δραστηριότητα από τη Λεμεσό το 2013, ενώ συνεργάζονταν και με τη Κυπριακή Αστυνομία. Δεν πείθουν οι δικαιολογίες για το κλείσιμο της υπόθεσης του βαν, ώστε ο Ντίλιαν να συνεχίσει τη δραστηριότητα του στην Ελλάδα

Ο Σαχάκ, που είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας NCIS Intelligence Services, γνωρίζει στον ΔΗΣΥ τον Αβέρωφ Νεοφύτου. O Νεοφύτου, μίλησε στους δημοσιογράγους του InsideStory και όπως αναφέρει, θυμόταν πως ο Σαχάκ είχε εγκαταστήσει τις κάμερες στο κτίριο του Δημοκρατικού Συναγερμού και επανέλαβε ότι τον είχε συναντήσει «επειδή ήταν πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας».

Η δικαιολογία οτι «ήταν πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας»  έχει διαψευσθεί , αφού  ο Σαχάκ είναι πρόεδρος μιας εβραϊκής αίρεσης που έχει έδρα την Κύπρο, καθώς το Ισραήλ δεν την αναγνωρίζει.  «Μιλούσε αγγλικά» και ότι η συνάντηση έγινε πριν από πολλά χρόνια, ίσως το 2016. Ο κ. Νεοφύτου φυσικά δεν γνώριζε, όπως μας είπε, για τις δραστηριότητες του Ταλ Ντίλιαν, που του είναι «εντελώς άγνωστος».

Αλλά μία σειρά στοιχείων που συγκέντρωσε το inside story, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, δείχνουν ότι:

  • πολλά στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού,
  • γνωστοί δικηγόροι και
  • κρατικοί λειτουργοί της Κύπρου,

γνώριζαν την ύπαρξη του Ντίλιαν και κάποιοι είχαν μιλήσει μαζί του.

Υπάρχουν και πηγές που τονίζουν ότι η ελληνική καριέρα του Ντίλιαν, η οποία ακολούθησε την κυπριακή, είναι απολύτως συνδεδεμένη με όσους τον προσκάλεσαν και τον ανέχθηκαν επί τριετία στην Κύπρο και διευκόλυναν τη δράση του στη συνέχεια και στην Ελλάδα.

Oι φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας, να πείσουν ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του θέματος των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα, με τη δράση του Ταλ Ντίλιαν, του Σαχάκ Αβνί και των εταιρειών τους στη Κύπρο, σκοντάφτει στα ίχνη που έχουν αφήσει πίσω τους. Μέχρι σήμερα, αντί εξηγήσεων, έχουν δοθεί απλοϊκές έως αστείες δικαιολογίες.

Ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας insidestory.gr και οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, τεκμηριώνουν όσα οι αρχές της Κύπρου προσπαθούν να διαψεύσουν.

Ο Ταλ Ντίλιαν, που στην ιστοσελίδα του Tal Dilian περιγράφεται ως «ειδικός συλλογής πληροφοριών, οικοδόμος κοινοτήτων και κατά συρροήν επιχειρηματίας»   ιδρύει τις πρώτες του εταιρείες στη Λεμεσό το 2013. Στην πόλη υπάρχουν πολλοί πλούσιοι Ρώσοι και Ουκρανοί που έχουν χάσει χρήματα στο τραπεζικό κραχ του 2013 και η απαραίτητη υποδομή για να στηθούν εταιρείες. Η πρώτη εταιρεία του Ντίλιαν λέγεται Aveledo Limited και ιδρύεται στις 23 Ιανουαρίου 2013 – είναι μία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με 1.000 ευρώ κεφάλαιο.

Δέκα μήνες αργότερα, ο έφορος εταιρειών Κύπρου εγγράφει την εταιρεία του Ντίλιαν Wispear στο μητρώο του. Και οι δύο εταιρείες έχουν ως μέτοχο την εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων Erdon Partners LTD. H Wispear πουλάει ηλεκτρονικό εξοπλισμό και μοιράζεται, σύμφωνα με ένα έγγραφο της αστυνομίας που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Φιλελευθερος,  το κτίριο (το λεγόμενο Novel Tower) και το προσωπικό της με την εταιρεία NCIS του Άβνι.

Συγκεκριμένα η απόρρητη έκθεση της αστυνομίας αναφέρει ότι οι εταιρείες του Άβνι, με τον οποίο συνεργαζόταν ο Ντίλιαν, είχαν ως αντικείμενο «την πώληση κατασκοπευτικών οργάνων».

Κατά τους συντάκτες της έκθεσης ο Άβνι συνεργαζόταν ήδη με εταιρείες ασφαλείας που πουλούσαν υπηρεσίες σε μαγαζιά αλλά και δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, ενώ εξοπλισμός του συνεταίρου του Ντίλιαν πωλείται σε τμήματα της κυπριακής αστυνομίας αλλά και την Κυπριακή Υπηρεσία για τη Δίωξη των Ναρκωτικών.

1 1

1 4 1 3 1 2
Το βαν του Ταλ Ντίλιαν

 

Το 2019 και ενώ ο Ντίλιαν έχει φέρει το «μαγικό του βαν» από το Ισραήλ, με το οποίο μπορεί να «διεισδύσει» σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα, παρεξηγεί τη δυνατότητα του κυπριακού προσωπικού να αντέξει στην πίεση μιας μεγάλης δημοσιότητας είδησης και αποφασίζει να διαφημίσει τις δυνατότητές του να «κατασκοπεύει ηλεκτρονικά», σε ένα βίντεο του Forbes στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ίδιος και ο μετέπειτα διευθυντής της Intellexa (διαδόχου της Wispear)στην Αθήνα. Η Κύπρος συγκλονίζεται από την αποκάλυψη του βαν και ο Ντίλιαν διακόπτει τις δραστηριότητές του στο νησί (αλλά όχι την εταιρική του παρουσία).

 

 

Αλλά η αποκάλυψη αυτή δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού έλεγαν μεταξύ σοβαρού και αστείου όταν κατασχέθηκε το βαν και πολλούς μήνες αργότερα οτι  το έπιασαν  τώρα που τους χρειάζεται.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙA ν. WS WISPEAR SYSTEMS LIMITED που εκδόθηκε στις αρχές του 2022 για την παράνομη χρήση του βαν της Wispear και με την οποία της επιβλήθηκε ένα πρόστιμο σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ: «Η Κατηγορούμενη είναι κυπριακή εταιρεία η οποία ασχολείτο με έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας (research and development) και εντόπιζε και ανέπτυσσε Λύσεις Εσωτερικής Ασφάλειας και Πληροφοριών οι οποίες βασίζονταν κυρίως σε τεχνολογία WiFi. Κατά την επίδικη περίοδο τα βασικά και ουσιαστικά προϊόντα της βρίσκονταν ακόμη υπό ανάπτυξη και τελειοποίηση. Παρότι η Κατηγορούμενη ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου 2013, στην πραγματικότητα ξεκίνησε τις επιχειρηματικές εργασίες της στην Κύπρο το 2016, μόλις τρία δηλαδή χρόνια πριν την έναρξη της διερεύνησης της παρούσας υπόθεσης και κατ’ επέκταση τη διακοπή των ουσιαστικών εργασιών και δραστηριοτήτων της εταιρείας. Η έδρα της ήταν στη Λεμεσό, ενώ η Κατηγορούμενη ενοικίαζε επίσης γραφεία στη Λάρνακα, και συγκεκριμένα στο “Novel Tower” στην οδό Αλέξανδρου Παναγούλη αριθμός 1, όπου και διεξάγονταν το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της, εν σχέσει με Παρουσιάσεις (demos) των υπό ανάπτυξη προϊόντων της» (σ.σ.: και στην Ελλάδα η εταιρεία ιδρύεται το 2020 αλλά αποκτά γραφεία και κάνει περισσότερες προσλήψεις το 2021).

Η Κύπρος λοιπόν έγινε το πεδίο δοκιμών των προϊόντων του Ντίλιαν χάρη στις σχέσεις του Άβνι Σαχάκ με το κόμμα του ΔΗΣΥ.

Εξάλλου ο Σαχάκ το 2013, σύμφωνα με πηγές από τον ΔΗΣΥ, είχε κάνει το τραπέζι στον Νίκο Αναστασιάδη μετά την εκλογή του, σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση και τις εταιρείες του Σαχάκ.

Στο διάστημα 2016-2018 ο Ντίλιαν, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στη δικαστική απόφαση της Κύπρου, πειραματιζόταν στην «αρπαγή» δεδομένων των κινητών μέσω των ασύρματων δικτύων, ενώ δεν είχε αγοράσει ακόμα τη βορειομακεδονική εταιρεία Cytrox, που του πρόσφερε και την πρόσβαση στο λογισμικό Predator (αυτό έγινε το 2019). Το περίφημο βαν στο οποίο γυρίστηκε το βίντεο του Forbes που ξεσήκωσε θύελλα στην Κύπρο και οδήγησε στην κατάσχεση του εξοπλισμού του Ντίλιαν, εισήχθη στην Κύπρο το 2018 και ο εξοπλισμός του δηλώθηκε ως εξοπλισμός για μετεωρολογική έρευνα.

Με πληροφορίες από το insidestory.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy